Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Według mnie zero zysku ,zorać,zasiać i sprzątnąć trzeba ,a rosnie bez nawozu ?

Opublikowano

Na strączkach interesu już nie będzie, w tym roku to już wg porażka, groch 1 t/ha, łubin 0,5 t/ha ceny od 700 do 800 zł/t brutto :/ A dopłaty pewnie wyjdzie koło 100 Euro/ha.

Opublikowano (edytowane)

U ruskich będzie sporo więcej zbóż niż prognozowano i zapewne zniosą cła eksportowe, w ogóle to te światowe prognozy mogą sobie w..... Żeby aż taka rozbieżność była, tu nie chodzi o parę % tylko o naście lub nawet dziesiąt% z zapowiadanych jeszcze do niedawna słabych zbiorów zrobił się nagle rekord.

@iron ja tam ogólnie jestem za wolnym rynkiem ale jak ruscy tego nie szanują to powinno się im odwdzięczyć tym samym ale do tego trzeba mieć jaja.

Edytowane przez grego
Opublikowano

Z jednej strony nie ma co sie dziwić , ludzie przez własną głupote sami sobie cene obniżają chwaląc sie ile to oni nie zebrali w tym roku . jak ogłosili susze to pierwsi pod gminą stali a kiedy wyszli to plony pszenicy po 10 ton mnieli , szkoda gadać

Opublikowano

wszyscy znawcy szacują na przyczepy i zbiorniki a rzeczywistość jest na wagę.

Na zbiorniki słabo oszacujesz ale na przyczemy juz można mniej wiecej określic z dokładnościa do 0,5 tony z ha mniej wiecej. Jak sie sprzedaj regularnie zboże to wiesz ile czego wchodzi na przyczepe jak fajna przykładowo pszenica narośnięta to wiadomo że pociągnie wagowo ale jak poślad to też wiadomo że lżejsza bedzie także mniej wecej można okreslic ile sie nakosiło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v