Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś sprzedany jęczmień cena 500zł tona cena brutto

a ja po 545,7zł brutto owies

aha, jeszcze nie kosiłem, w niedzielę zamierzamy wyjść jak będzie pogoda 

mój od tygodnia leży na garażu - około 12 ton

Opublikowano (edytowane)

lubelskie powiat hrubieszowski

groch po 750 lub na paszę po 550

przenica paszowa od 620 do 700 konsumpcja

pszenżyto 500- ceny brutto sprzed kilku dni

oby ceny nie spadły...

Edytowane przez grzepo
Opublikowano

Też u siebie i znajomych widzę że co roku trzeba wkładać więcej kosztów aby uzyskać plon myśle o większej  dawce  nawozu więcej oprysków grzybowych i dokarmianie dolistne . Może ktoś podpowie bo nigdy nie ważyłem owsa całą przyczepą jeśli pszenżyta mam 6 ton  na przyczepie to ile mogłem mieć owsa wagowo tyle dało mi z 3 hektarów były trzy pełne przyczepy

Opublikowano

Dobrego, grubego owsa będzie więcej, nawet 6 ton. Jest lżejszy, ale nie o połowę. Jak lichy, to się zgodzę.

Wczoraj kosiłem u sąsiada, 80 arów pszenicy na próbę. Wilgotność 14%, wychodzi około 8 ton z 1ha, jak na nasze gleby to rewelacja.

Konkurencja w skupach robi swoje, ceny drgnęły lekko do góry. rzepak startowali co niektórzy po 1400, teraz płacą po 1580.  Wczoraj wilgotność rzepaku 6,5%. Czekam, aż ruszy na dobre skup zboża, zobaczę, jakie będą realne ceny.

Opublikowano

Witam mam pytanie do wszystkich którzy uprawiają jęczmień ozimy.Mianowicie czy ozimy plonuje lepiej niż jary.W dobrym roku jarego potrafię zebrać 8t/ha.A jak jest z ozimym.Gleba od 4-2 klasy.

Opublikowano

może w twoim rejonie, na lubelszczyznie jare zboża wyglądają bardzo ładnie, i dadzą rekordowy plon

w porównaniu z ubiegłym rokiem zboża lepiej plonują tylko cena nie powala z nóg, jęczmień 500 zł, pszenica 580 zł brutto

Opublikowano

w porównaniu z ubiegłym rokiem zboża lepiej plonują tylko cena nie powala z nóg, jęczmień 500 zł, pszenica 580 zł brutto

a co się dziwicie, pewno chcielibyście wysokie ceny i wysokie plony? To się wyklucza wzajemnie więc trzeba się zdecydować albo nawozi się racjonalnie i cieszy się z wyższych cen albo uprawia się na maksa i cieszy się  z wysokiego plonu i tyle innej opcji nie ma. Denerwuje mnie jak ktoś kosi 9-10t czy tam chwali się z rekordowych plonów i jeszcze narzeka na niskie ceny w skupach... kupujący to nie barany i nie będą płacić za coś czego jest w nadmiarze.

Opublikowano

z tym się zgodze, właśnie kosze pszenice ozimć i ze wstępnych obliczeń z tego co mam na przyczepie plon 9t/ha

Takim jak TY i innym co się chwalą plonami po 9 ton to tylko czuba zasadzić.....

Opublikowano (edytowane)

a dlaczego? jak ktoś da to ma, myślałeś może że co z nieba mi spadnie, kupe kasy kasy trzeba włożyć żeby coś urosło, a co do ceny to i tak nie mamy na to wpływu

Edytowane przez ovi
Opublikowano

a dlaczego? jak ktoś da to ma, myślałeś może że co z nieba mi spadnie, kupe kasy kasy trzeba włożyć żeby coś urosło, a co do ceny to i tak nie mamy na to wpływu

policz dobrze ile ci zostanie na czysto z tego plonu .moze okazac sie ze zarobia wszyscy tylko nie ty.

Takim jak TY i innym co się chwalą plonami po 9 ton to tylko czuba zasadzić.....

popieram kolege .napewno takimi wypowiedziami  ceny  dla nas nie beda korzystne

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v