Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja z kolei mam mieszane uczucia . . Z jednej strony cieszę się że wszystko drożeje a z drugiej strony dziąsła gryzę z tym moim kontraktem na rzepak po 1370 zł... Może pszenica przyniesie fajny zysk... Również w żniwa nie sprzedam ani grama pszenicy ani jęczmienia... Planuje sprzedać z pola owies i pszenzyto bo nie uważam żeby na tym zbożu były jakieś wielkie wzrosty...

Opublikowano

A ja z kolei mam mieszane uczucia . . Z jednej strony cieszę się że wszystko drożeje a z drugiej strony dziąsła gryzę z tym moim kontraktem na rzepak po 1370 zł... Może pszenica przyniesie fajny zysk... Również w żniwa nie sprzedam ani grama pszenicy ani jęczmienia... Planuje sprzedać z pola owies i pszenzyto bo nie uważam żeby na tym zbożu były jakieś wielkie wzrosty...

nie przejmuj się ja mam niewile wyższy i zamierzam go wykonać bo współpracuje z firmą od lat i nie ma co palić mostów aczkolwiek kontrakt robiłem na około połowę zakładanych zbiorów choć  może okazać się przy niższych plonach że to nawet 2/3 plonów

Opublikowano (edytowane)

http://www.agrofoto.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/poczatek-wielkiej-hossy-na-zbozach,58330.html

sory za post pod postem to z rozpędu

Edytowane przez thug
Opublikowano

nie przejmuj się ja mam niewile wyższy i zamierzam go wykonać bo współpracuje z firmą od lat i nie ma co palić mostów aczkolwiek kontrakt robiłem na około połowę zakładanych zbiorów choć może okazać się przy niższych plonach że to nawet 2/3 plonów

Mam identyczną sytuację... Zakładam połowę plonów ale przy gorszych zbiorach mogą to być 2/3...

Ważne że ceny idą w górę, z resztą już sobie poradzimy :-)

Opublikowano

no moze jeszcze sie uda sprzedac pszenice ze starych zbiorow za przyzwoita cene mysle ze na wolnym rynku dojdzie do 750 netto a jak panowie myslicie na temet rzepaku czy bedzie drozal czy raczej pozostanie na tym samym poziomie jaki jest teraz

Opublikowano

idzie wojna

Putin magazyny zapełnia podobnie jak USA i Europa zachodnia - Francuzi tylko paszowke wypchneli Niemy najwieksze zapasy od lat. Reszte dopowiedzccie sobie sami jaka bedzie cena

:)

Opublikowano

też tak myślę że może być coś na rzeczy z tą wojną, te wzrosty zbóż jak narazie na giełdach, w skupach delikatnie tylko podnoszą ceny, przed samymi żniwami po ubiegłorocznych rekordach są dziwne (chociaż mnie cieszą bo całe zboże leży w stodole jeszcze) aktualnie za pszenice konsumpcyjną białko 12,5 płacą 720 netto

Opublikowano

idzie wojna

Putin magazyny zapełnia podobnie jak USA i Europa zachodnia - Francuzi tylko paszowke wypchneli Niemy najwieksze zapasy od lat. Reszte dopowiedzccie sobie sami jaka bedzie cena

:)

co za bzdura ani putinowi ani tym bardziej Europie wojna niepotrzebna  no chyba ze amerykanom

Opublikowano

Osadkowski proponuje za pszenicę z nowych zbiorów 600 netto loco gospodarstwo

jakie macie propozycje na żyto konsumpcyjne?

za taką cenę to przedstawiciela osadkowski sa pogoniłbym z gosp są śmieszni

Opublikowano

Osadkowski proponuje za pszenicę z nowych zbiorów 600 netto loco gospodarstwo

jakie macie propozycje na żyto konsumpcyjne?

ZŁODZIEJE !

Opublikowano

Na Matif też lubią się bawić :) W ciągu godziny rzepak najpierw spadł o 4,5 Euro, a po kilku minutach kosztował już 10 Euro więcej... Kuku też nieźle drożeje. Nie jestem znawcą, ale niezły kapitał spekulacyjny i fundusze musiały pojawić się na giełdzie, skoro wszystko tak skacze, zimą Matif był bardziej przewidywalny i stabilny ...

Opublikowano

To nie żadne spekulacje tylko oddźwięk na raporty . Na CBOT w przeliczeniu na złotówki 850 zł i ciągle rośnie tak jak kurs dolara . Jazda trwa , najbardziej obecnie drożeje kukurydza za nią pszenica . Każdy wykupuje kontrakty dobrze zdając sobie sprawę że nie będzie miał problemu ze sprzedażą po dobrych cenach . Poczekamy ,zobaczymy co z tego wyniknie i na ile w górę . Po drodze najprawdopodobniej będzie korekta ale na razie to tylko w górę ap ap ap ....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v