Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ale z ciebie ignorant, jak masz taki sprzęt to chyba wiesz ile czasu robisz hektar więc odpowiednio dzielisz bądz mnożysz i masz cenę na godzinę pracy.

A jak już chcesz być taki dokładny to cóż znaczy pług czteroskibowy? ile na raz zabierasz to samo tyczy sie agregatu bierny? aktywny jaki siewnik na nim.

Edytowane przez janusz20
Opublikowano

No właśnie w tym problem, że nie wiem ile dokładnie czasu robię hektar :( bo od niedawna jestem posiadaczem tych maszyn. Kolega napisał 200 zł za hektar, ale czego ? bo orka i siew to chyba dwie inne prace. Pług, który posiadam to Kverneland 4x45 a agregat też tej samej firmy: bierny pneumatyczny 4m. Myślałem nad następującymi cenami: 200 za orke oraz 160 za siew (ceny za godzine zegarową) czy to dużo, mało proszę was o opinie. Pozdrawiam

Opublikowano

Moim zdaniem za mało ale tylko pod warunkiem że będziesz wykorzystywać sprzęt w pełni jego możliwości, bo możesz przecież się wlec po polu ale tak zbyt długo nie pociągniesz. Najbezpieczniej będzie jak zrobisz kilka ha u siebie to wtedy zobaczysz czy lepiej na godziny czy na hektary

Ja za orkę biorę 200zł za ha i na godzinę właśnie robię ten hektar pług 4x36 + valtra 101

za siew biernym 3m + polonez 150zł Za ha tyle że tu jak ładny kawałek to robię około 2 ha w godzinę.

Opublikowano

Ja brałam w zeszłym roku JD 6930 orka 1,80+ wał packera z kroskilem nawrotnym 260 PLN za hektar

A za siew Amazone AD3000 160 PLN

Tyle że brózdy sam ugarniałem pole zaorane i zasiane jak na stole.

Opublikowano

ja od 2 lat biore 280zl/godzine za 140km + 4x48 obrotowa, taka sam stawka za siew upr-siew talerzowy z packerem i siewnik tez talerzowy. orka zaleznie od dzilki hektar orze 40-55min. Siew podobnie zaleznie od dzialki hektar od 30 do 45min.

Opublikowano

Sprecyzuj chociaż za co ta cena, bo po twojej wypowiedzi można wnioskować, że za to i za to po 200 mam brać. Poza tym interesuje mnie cena za godzinę. :)

Miałem na myśli 200 zł za orkę. Ja tyle biorałem: pług obrotowy 4x45 + ciagnik 100km. Biorę z hektara bo ogólnie nie spieszę się podczas orki, i pracuję tak aby nie dawać w piz*e silnikowi wiec na jedno wychodzi czy z hektara czy za godzinę. Cena usługi zależy też od ceny paliwa w danym roku.

Opublikowano

Wujka za ładowanie na rozrzutnik Warfama N217, 3 t kasowali 15 zł, ładowano cyklopem. Ile kasować za wożenie gnoju rozrzutnikiem Warfama N218, 6 t?

Opublikowano

Koledzy mam problem . Mam do zrobienia usługę włókowania , Ciągnik John Deere 6230 i włóka 6 metrowa (zdjęcie u mnie w galerii) . Kolega prosił mnie o to i nie wiem jak to liczyć . Proszę o szybkie odpowiedzi , z góry dziękuje

Opublikowano

Tylko jak np ursusem C330 będziesz pryskał cały dzień to spalisz może z 10 litów ropy czyli nawet operator dniówki nie zarobi, flaszki nie licz bo i tak wyślesz kogoś po następną :) Po koleżeńsku zawsze urywam jakieś 20% od ceny rynkowej usługi ale nie więcej bo to bez sensu

Opublikowano

ile bierzecie za siew nawozu???- c 360i lejek,zasiałem gosciowi około 5ha,w około 2 godziny-w 3 kawałkach ale blisko bez dojazdów-jeżdze 4na 1400 obr.

Mam też mu zasiać 2,5ha owsa-c 360-siewnik niecałe 3m . Ile brać ?? od ha czy na godzine??

doradżcie coś.

Opublikowano

Witam

Panie i Panowie,chciał bym się wepchać w koszenie traw mulczerem nieużytkow itp.

Posiadam Case 110km oraz mulczer 2,8m.

Jaki proponujecie średni cennik wiadomo,trzeba popatrzec jakie kawałki jaka trawa,ale jakąś średnią trzeba mięć.

Dzięki i Pozdrawiam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Piotrpiotrek89
      I Dare You To Call Her. - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's real, she's ready, she's yours [/url]
    • Przez pio066
      Let her brighten up your night - No Selfie
      https://PrivateDates.live

[url=https://PrivateDates.live] She's not a bot [/url]
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez Kwiatek12
      Ile bierzecie za prasowanie sianokiszonki prasa łańcuchowa new Holland  i owinięcie folia plus transport ?
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?

Czy sami korzystaliście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?

Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?

A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v