Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A co to za rarytas że z jaguarem przychodzą 3 ciągniki za które sobie liczą, czy woził jeden czy pięć to i tak przewiozły tyle samo m3. Ja mam pola praktycznie obok pryzmy to nie dadzą porządnie ugnieść

Taka różnica że nikt nie będzie stał na polu sieczkarnią i czekał na odbiór, każdy chce zarobić, u mnie rok temu za koszenie +2 zestawy 700, a za 3 zestawy 800.

Opublikowano

u nas znajomy miał qq koło pryzmy w zeszłym roku i najął sieczkarnie JD do tego 2 zestawy do wożenia i jeden ugniatał to tak kiepsko ugnietli mu pryzmę że więcej niż połowa do wyrzucenia . Także trzeba brać na usługę kogoś kto da czas na porządne ugniecenie każdej warstwy pryzmy

Opublikowano

^ Bez przesady7 z ym ugniataniem, u nas zawsze kosi się prędko i kukurydza się nie psuje, rok temu sąsiad wziął inną firmę i lipa psuje się ale dlatego że słabo pocięte a nie że słabo ugniecione.

Ok ale i tak zrobią tą samą robotę więc czemu mam za to płacić? Przecież jak mam np 70ton zielonki z ha to czy woził jednym czy trzema to i tak przewiózł 70ton

Zrozum że gdy tylko jeden ciągnik wozi, albo 2 to sieczkarnia ma przestój i to jest strata dla usługodawcy, wynajmij samą sieczkarnie i wóź jednym ciągnikiem, to nie zapłacisz za hektar tylko za godziny bo nikt na polu za darmo stać nie będzie. Dodatkowy ciągnik to też dodatkowe koszty związane z dojazdem i kierowcą.

Opublikowano

Witam, czy możecie mi wycenić ceny usług ile brać od ludzi?

Orka=Ciagnik 140 km + pług obrotowy 5 skibowy

Sianie=Ciągnik 140 km + agregat uprawowo-siewny-talerzowy+siewnik talerzowy 3m

Talerzownie=Ciągnik 140 km + talerzówka 3m

Opublikowano

kolego z jakiej gminy jestes mógł byś napisać ja powiat średzki Nowe Miasto to zestaw jaguar +2 ciagniki rozrzutniki po 14 czy 16 ton 800 zł

super macie ceny u nas w Małopolsce 2 zestawy + sieczkarnia 1000 zł.

Opublikowano

czy ktoś orientuje się ile może kosztować usługa wapnowania 4011+piast, jak to liczycie, od hektarów czy ilości wysianego wapna?

za załadunek i rozwiezienie wapna brałem 20,-/tona pola max 3km w jedną stronę

Opublikowano

Witam. Czy ktoś poradzi ile mógłbym wziąć za taki komplet (wszystkie sprzęty moje):

- roztrząsanie obornika dwoma rozrzutnikami 3,5t + załadunek cyklopem (za załadunek mniej więcej wiem jaka cena - około 20zł).

Mógłby ktoś poradzić ile za taki komplet tzn. ile za takie rozworzenie obornika po polu za rorzutnik? wywiozłem 23 rorzutniki i nie wiem ile mógłbym za to wziąć.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w wiosce gościu za orke 14okm+4 obrotowa bierze 140zł

ta cena to chyba żart...

u mnie bardzo takich usług sie nie wykonuje bo nikt nie potrzebuje ale 400-450 zł/ha raz mi się taka cena przewinęła jak sąsiad nie dał rady swoi sprzętem zaorać

Edytowane przez daremw
Opublikowano (edytowane)

Gdyby ktoś u mnie orał za 140zł to by się nie opłacało pługu do ciągnika czepiać tylko usługę brać.

Koszenie kukurydzy woj. podlaskie sieczkarnia + transport 3 zestawami 750-850zł ha.

Edytowane przez st220
Opublikowano (edytowane)

Witam . Ile cenić kopanie anną ? Trafia mi się mała usługa i nie wiem ile wołać                                                             PODPOWIE KTOŚ COŚ ? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Witam, czy możecie mi wycenić ceny usług ile brać od ludzi?

Orka=Ciagnik 140 km + pług obrotowy 5 skibowy

Sianie=Ciągnik 140 km + agregat uprawowo-siewny-talerzowy+siewnik talerzowy 3m

Talerzownie=Ciągnik 140 km + talerzówka 3m

I jak doradzicie coś Panowie w tej kwesti?

Opublikowano

ta cena to chyba żart...

u mnie bardzo takich usług sie nie wykonuje bo nikt nie potrzebuje ale 400-450 zł/ha raz mi się taka cena przewinęła jak sąsiad nie dał rady swoi sprzętem zaorać

To chyba w konia orał cena orki to 250-300 zł za ha nikt Ci więcej nie da chyba że jakieś specyficzne utrudnienia 

Opublikowano

napisałem że takich usług u nas sie nie wykonuje i to był jeden przypadek i taka właśnie cena padła, utrudnień nie było. ja osobiście miałem wiosną taką usługę tylko ze znaczącymi utrudnieniami... było bardzo mokro, grząsko i to na glebie dość ciężkiej po deszczu czyli były kałuże i jeszcze po polu były odpady z oczyszczalni ścieków które dodatkowo utrudniały pracę (dodatkowe wiązanie wilgoci) cena ustalona na poziomie 200 zł/h 1,5 h orałem 4 godziny (teoretycznie bardzo długo)-4 skiby. a cena którą podałem wcześniej to sąsiad u sąsiada tak orał i jak wspomniałem na tyle sie ugadali a ja z ich cenami dyskutował nie będę :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kat
      Jak w waszych okolicach kształtują się ceny podstawowych usług rolniczych? Nowa dyskusja o aktualnych cenach z 2014 roku tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72474-ceny-uslug-rolnych-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach z 2013 roku dostępny tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72473-ceny-uslug-rolnych-2013/

Kiedyś zakładałem taki temat ale szefostwo przez przypadek usunęło . Więc zakładam ponownie.
      Jak w waszych okolicach kształtują się ceny podstawowych usług rolniczych? Orka, siew, kombajn, prasa, opryski....
      Piszcie w jakim rejonie i jeśli orka, talerzówka to jakim zestawem i na jakiej ziemii.
    • Przez aadams7
      Jak w waszych okolicach kształtują się ceny podstawowych usług rolniczych? Nowa dyskusja o aktualnych cenach z 2014 roku tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72474-ceny-uslug-rolnych-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach w poprzednich latach dostępny tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2151-ceny-uslug-rolniczych/

Czas odnowić temat, nowy rok nowe ceny?? Koledzy proszę o pomoc w wyliczeniu cen usług których nigdy nie świadczyłem za kasę, bo nie miałem odpowiedniego sprzętu by je świadczyć, teraz już sprzęt i chętnymi, tylko nie mam cennika, chodzi o rozsiewanie nawozów i opryski, wszystkie usługi jakie wykonuje zawsze zgadzam się od hektara nigdy na godzinę, tak wiec proszę o pomoc
    • Przez solek01
      Zastanawiam się czy byłby popyt na usługi mini traktorkiem, np. oranie ogródków działkowych, koszenie traw, glebogryzarką itp. Widziałem też do takich traktorków łyżkę do kopania i zastanawiam się czy da się tym kopać np pod fundamenty? Dodam że blisko mam miasto wojewódzkie.
      Ile by można brać za godzinę pracy takim sprzętem?
    • Przez bizonbs
      Witam wszystkich forumowiczów. W ostatnim czasie w mojej okolicy jest ogromny popyt na usługi kombajnem. Przykładowa cena za Bizon z056 to 350zł/h. Zastanawiam się nad kupnem kombajnu z przeznaczeniem jedynie na usługi. U siebie mam tylko kilka hektarów zboża. Mam własny budżet 60 tys. Nie chcę jednak pakować się w kredyty i brać coś większego. Co możecie polecić? Bizon? Czy coś innego. Od razu zaznaczam że kosa max 5,2m, no i sieczkarnia musi być. Nie wymagam cudów. To ma działać a nie wyglądać, o wygląd ja już zadbam . Proszę o pomoc.

• Przez KlemensMeyer
      Witam , nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale ale mam nadzieje ze tak . Od kilku lat pracuje na farmach w Danii i powoli dojrzewam do powrotu do Kraju . Zatanawiam sie nad działalnoscią usługową dla gospodarstw rolnych , w sensie wynajmowac sie do prac dorywczych kiedy ktoś potrzebuje . Inseminacje , prace polowowe , itd.  Zastanawiam sie czy taka działalnosc ma sens w Polsce i czy da sie z tego wyżyć . Tutaj ta forma działalnosci jest bardzo popularna jezdzi sie po farmach , doi , karmi , jezdzi ciągnikiem itd. Czy cos takiego ma szanse powodzenia w Polsce ? Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi . Pozdrawiam 
  • Dodaj nową pozycję...
v