Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolego @przemol87, jeśli ktoś chce wiedzieć jaka jest cena Irgi, to pyta o cenę Irgi, bo wiadomo, że jest to jakiś tam ułamek handlu ziemniakiem.

@pawelec, a jeśli ktoś kto ma 1000 ton w przechowalni chce sprzedać ziemniaki, to jak myślisz, będzie sprzedawał 10 ton tygodniowo po 1 zł/kg, czy 2 tiry po 60-80 gr/kg?

edit: nie chcę tu toczyć jałowej dyskusji za ile można sprzedać ziemniaki, tylko posty typu 'ja sprzedaję po 1 zł; a ja sprzedaję po 1,5 zł!' są tylko po to, żeby się pochwalić.

A jeśli już ktoś musi to zrobić, to niech też pochwali się wielkością sprzedaży.

Edytowane przez Szarlej
Opublikowano

Miałem ofertę: 0,72zł/kg Bellarosa.

Co do chwalenia się to czasem można mając mniej zarobić więcej :P Na zimę zostawiam 30t Irgi i opylę ją po 1,5. Teraz handlowałem po 1-1,2 i poszło ok 25ton.

Zastanawia mnie inna kwestia: skąd markety biorą taki syf? Krowie bym tego nie dał. Ziemniak upiaszczony, gruba skóra jakby parch, dużo uszkodzeń mechanicznych, kaliber pozostawia wiele do życzenia i idzie to po 1,19 zł/kg.

Opublikowano

Miałem ofertę: 0,72zł/kg Bellarosa.

Co do chwalenia się to czasem można mając mniej zarobić więcej :P Na zimę zostawiam 30t Irgi i opylę ją po 1,5. Teraz handlowałem po 1-1,2 i poszło ok 25ton.

Zastanawia mnie inna kwestia: skąd markety biorą taki syf? Krowie bym tego nie dał. Ziemniak upiaszczony, gruba skóra jakby parch, dużo uszkodzeń mechanicznych, kaliber pozostawia wiele do życzenia i idzie to po 1,19 zł/kg.

Taka rada: Zyski liczy się dopiero jak się je ma w kieszeni bo można się nie miło rozczarować...

• Like 1
Opublikowano

Może lepiej o wysokich cenach nie pisać bo ludzie wpadną w kompleksy, ze ktoś dostał tyle a ja tyle, dla mnie 1zł to normalka i lepiej niech idzie w górę bo tzw sezonowcy jak nasadzą to za rok padaczka z ziemniakiem a z tego co słyszę to sadzonka schodzi jak świeże bułeczki. także brać kasę i liczyć następny rok na 0 lub z zyskiem min.

Opublikowano

czym innym jest cena rynkowa a czym innym jest relacja z danym klientem, zdarza mi się handlować z kilkoma osobami ziemniakiem z przeznaczeniem paszowym po 300zł/t luzem, także różne są przypadki, bogatemu nikt nie zabroni

rozwiązaniem byłoby przyjecie innej optyki możemy rozmawiać o ilościach całosamochodowych i ceny powinny się w miarę wyrównać, dziwi mnie tylko podejście kupujących, którzy za wyrównany towar w dużej ilości oczekują niższej ceny niż przy mniejszych ilościach

http://www.tvr24.pl/notowania/2013-10-27/warzywa_krajowe-2.html/#warzywa krajowe

orientujecie jak Bydgoszcz i Grudziądz? bowiem słyszałem już o 90gr/kg

Opublikowano

Zazdrość?

A czemu mam ci zazdrościć? swoje pieniądze za irge w tym roku już wziąłem za żółte też i może jeszcze coś niecoś się jeszcze weżmie.... Taka jest stara prawda w handlu że lepiej nie liczyć a wziać nawet i po 2pln y za kg niż się rozczarować i sprzedać po 0.70gr np...

Opublikowano

U mnie kto dzwoni o ziemniaki i kto przyjedzie to co drugi pyta sie czy mam sadzeniaki na sprzedanie, mam odmiane denar. Myśle zeby jeszcze raz przebrac duze ziemniaki i odebrać te które mogą sie nadawac na sadzeniak, bo pewnie bedzie mozna lepsza kase zrobic na sadzeniaku.

Opublikowano

Rumunia Węgry

rob334 ja w tamtym roku też tak myślałem jak ty ale się rozczarowałem bo sadzeniak był tani i musiałem jeszcze raz sadzonke sortować i odbierać to co można było jeszcze za jadalne sprzedać po 80gr.

Więc w tym sezonie zakładam że będzie podobnie i tak sortuje żeby sadzeniaka nie było za dużo.

Dodatkowym argumentem jest fakt że w tym roku niektórzy wykopali sam kaliber sadzeniakowy

Opublikowano

U nas (Lębork) na targowisku są po 1,20zł/kg, tylko oczywiście są takie asy, co i po 0,8 potrafią sprzedać, no ale jako ktoś swej pracy nie szanuje, to jego sprawa...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
  • Dodaj nową pozycję...
v