Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja u siebie sypie 1t polifoski 6 do tego azot 140kg N/ha, zaprawianie, opryski na chwasty, odżywki, jakieś 6-9 oprysków na zarazę drogimi środkami, sadzeniaka kupuję co roku na 1/3 areału, do tego koszty uprawy i zbioru. nakłady wyliczy sobie z tego każdy. i w tym roku, który był bardzo dobry na wczesnym wychodziło koło 30 ton plonu ogólnego (średnia z kopania od 15 czerwca do końca lipca) a na późnym około 40t plonu ogólnego. a ziemię ma klasy 3b do 4b z przewagą 4a. i gdzie tu ta opłacalność po te 30 gr jak jeszcze trzeba dołożyć koszty przechowywania, pakowania no i rzecz jasna odjąc ubytki ubytki.

Opublikowano

Ja rozumiem że to za ciężkie do ogarnięcia przez niektórych ale to całkiem normalna dawka na ha a ilość oprysków też w normie.

Jak będę miał chwilę to wrzucę seryjkę holenderskich mini przewodników z uprawy ziemniaka do poczytania.

Opublikowano

Ja osobiście uważam że stary ziemniak będzie miał i zejście i cenę a to dlaczego?. Dlatego że młodego nie będzie tak szybko. Ci co posadzili to nie wiem czy zarobią na tej decyzji kokosy, ten ziemniak leży w ziemi i się kisi i nie ma żadnej pewności czy nie zaboleje, zmarznie lub zgnije. Co że przykryty jak temperatura na minusie i nie ma słońca, parę dni inocy na minusie i ziemię przeciągnie. Nawet jeśli im się uda to i tak jest duże prawdopodobieństwo że po wschodach ziemniaki te będą narażone na kwietniowe i majowe przymrozki. kolejnym argumentem jest to że niewiadomo kiedy teraz będzie możliwośc wejścia w pole i sadzenia wczesnego ziemniaka, wątpię że za 10- 14 dni coś z tego będzie bo pomimo że miną mrozy to ziemia będzie mokra a do tego zapowiadają deszcz, potem święta i różnie to może być. Sadzenie kiełkowanego może nawet wypaśc po świętach co bardzo odwlecze zbiór wczesnego ziemniaka i popyt będzie skierowany na ziemniaka starego. Nie biorę tu pod uwagę ziemniaka młodego z importu bo kupuje go niewielki moim zdaniem odsetek konsumentów a jeśli już to tylko z czystej ciekawości jak smakuje. Sa tez i minusy takiego przebiegu wydarzeń a mianowicie póżniejszy lecz obfity wysyp ziemniaka młodego z pod okrywy i sadzonego bez osłon w niedługim odstępie czasowym pewnie przełoży się na bratobójcze obniżki ceny. To z kolei dobrze nie wróży ceną ziemniaka w całym nowym sezonie i grozi powtórką z lat poprzednich. Cenę łatwo się obniża ale podnieść to już nie jest takie proste. Obecnie sprzedaję taki mały hurt po 10 a klien indywidualny 12 za 15.

• Like 1
Opublikowano

rybitwy 8 wołaja sprzedaja 7-7,5 zł za 15kg duzo towaru... zejscie takie sobie jak łądny towar to wiadomo a jak drobny to nie ma za bardzo kupca...

Opublikowano

Witam Panowie.Cene musimy trzymać 7-8 zl to minimum. Jeśli zaczniemy zchodzić w dół to więcej i tak nie pójdzie. U mnie sprzedaż się zwiększyła co najmniej juz od 2-3 tyg. Na pewno nie starczy mi ziemniaka do młodych. Co rzadko mi się zdarza, zawsze handlowałem starym ziemniakiem do ok.10 czerwca. Cena 8 zł /15 ilości od 20-300 worków, 10 zł po kilka worków. Ale ruch zrobił się dość znaczny, myślę że będzie lepiej.

Cena 8 zł to wszystko odbiór z gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)

Jak was stać, to sobie sypcie 1 t NPK na hektar... Tylko po co?

No ale jak się nie robi analiz....

Z analiz tyle wychodzi kolego, dodam że nie wspomniałem o wapnowaniau, ktrórego na samo utrzymanie ph trzeba dać około 300 kg CaO.

I tu widać jak niektórzy mają pojęcie o nawożeniu. zaznaczę jeszcze, że nie daje żadnego obornika bo nie mam tylko międzyplony sieje (gorzczyca lub owies).i u mnie nie ma czegos takiego że po oskrobaniu i ugotowaniu boba wychodzą z garnka, odbiorcy bardzo chwalą sobie towar.

Edytowane przez tafit
Opublikowano

Witam Panowie.Cene musimy trzymać 7-8 zl to minimum. Jeśli zaczniemy zchodzić w dół to więcej i tak nie pójdzie.

U mnie w okolicy (Sieradz oczywiście), to się chyba licytują kto sprzeda za mniej, chociaż cena 7-7,5 zł jest realna, bo sam za tyle wypchnąłem w poniedziałek 24 t. A słyszałem, że po 5,5 zł sprzedają.

Także można sobie pomarzyć o solidarnym trzymaniu ceny.

Opublikowano

Na rynkach też zjechali z ceny, były po 14 zł a są po 12. W Kauflandzie w Siedlcach widziałem młodego ziemniaka, co ciekawe kaliber do 4cm a w nie wmieszane kaliber 6+ jakby innej odmiany i szczotkowane - ewidentnie stary ziemniak. Ktoś niezłe przekręty robi.

Opublikowano

u mnie też zastój i co slyszę duże obniżki ceny. jak klasyk mawiał tak pięknie żarło i zdechło. ja licze na poprawe jak sie zaczna sadzenia i ludzie nie będą mieli czasu po targach jeżdzić z tym szajsem co cenę zbija.

Opublikowano

sorry bracia rolnicy-kto sprzedaje poniżej 50 gr teraz a na jesieni poniżej 40 gr jest idiotą .Niech lepiej leży d*pą do góry cały rok to mniej straci-i innym nie będzie psuć rynku.I niech nie beczy ,że musi sprzedawać bo nawóz musi kupić.Ja na jesien praktycznie nic nie sprzedałem-straciłem stałych odbiorców wieloletnich bo kupowali od kretynów za 2,5 zł. Teraz wrócili z podkulonym ogonem i płacą po 8. Ludzie jak sami się nie bedziecie szanować to nikt was nie uszanuje.Ktoś wyliczał ceny produkcji ziemniaka-ale zapomniał o najważniejszym,poharatanym kręgosłupie i zniszczonym zdrowiu ,którego wam nikt nie wróci.Nie wiem czy pózniej na starość Wam starczy połowa emerytury krusowsiej na leki.Na ziemniakach albo się dobrze zarabia albo się w to nie pcha.Powiedzcie mi tylko ci którzy tak tu wyliczali jakie to mają plony i dochody przy takiej niskiej cenie-ile macie lat.Policzyliscie ze ciagniki,budynki,maszyny nie są wieczne i kiedyś będzie je trzeba uzupełnić?

Opublikowano

Najbardziej chodzi o to że handlarz kupi od takiego idioty po 20gr a sam sprzeda po 80gr. Co innego jak by cena w sklepach i na rynkach była po 30-40gr to wtedy nie ma możliwości sprzedaży drożej.

Opublikowano

Nieciekawie płaci ten stały odbiorca. Dalej pcha pewnie po 8-9 zł. Jakie ilości bierze?

O co chodzi z tym Panem Z.? Jeśli można wiedzieć oczywiście?

Ba - sznury się rwą, woda za płytka, gałęzie za suche - i co zrobisz? ;) Po ile pcha to mnie nie interes - wiem, że dla mnie to jest męka. Bierze ile wejdzie na samochód.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
  • Dodaj nową pozycję...
v