Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś na broniszach nawet 5zł... ogólnie 7-8 się ceni ale do podania to ciężko. Rano miałem kupca na 360 worków i dawał mi 6zł, w ramach desperacji chciałem 6,5zł bo miałem ładną irgę na co on powiedział ze kupił 700worków po 5,5 i mi wiecej nie da niz 6 zł. Nie zgodziłem się oczywiście, za to przestałem do wieczora i wróciłem z towarem. Podałem może 100 woreczków po 7zł i tyle. Totalny brak kupca nawet łąpka nie daje juz więcej niż 5zł bo i im ten towar nie schodzi. Mam pytanie do rolników czy w łodzi jest szansa na sprzedanie białego ziemniaka a jeśli tak to w jakiej cenie

Ja akurat nie jeżdżę aktualnie ale z mojego doświadczenia mogę ci powiedzieć że irga w dużych ilościach na zjazdowej idzie tak do 10 lipca a póżniej to workowanie po 5 -10 worków także niezbyt ciekawa perspektywa wg mnie na taki wyjazd..

Opublikowano

stary ziemniak idzie dobrze do końca czerwca.Koszt pryskania na kiełka nie jest duży

Tzn mi chodziło o ziemniaka na eksport. Koniec lutego, marzec, początek kwietnia - z reguły największy ruch.

Opublikowano

Dziś na broniszach nawet 5zł... ogólnie 7-8 się ceni ale do podania to ciężko. Rano miałem kupca na 360 worków i dawał mi 6zł, w ramach desperacji chciałem 6,5zł bo miałem ładną irgę na co on powiedział ze kupił 700worków po 5,5 i mi wiecej nie da niz 6 zł. Nie zgodziłem się oczywiście, za to przestałem do wieczora i wróciłem z towarem. Podałem może 100 woreczków po 7zł i tyle. Totalny brak kupca nawet łąpka nie daje juz więcej niż 5zł bo i im ten towar nie schodzi. Mam pytanie do rolników czy w łodzi jest szansa na sprzedanie białego ziemniaka a jeśli tak to w jakiej cenie

Taki jest handel naszego rolnika.Ty mu nie sprzedałeś ale kupił pewnie obok. Jak towar słabo idzie to gospodarz odda nawet po 2 zł,byle wszystko sprzedać, zamiast trzymać cene tak jak była po 8 ,a jeśli by do czerwca towaru zostało to na pole, lub pryzme. Póki nie zrobi się redukcja głup.ów będzie lipa z ziemniakiem. jestem pewien że młode pokolenie będzie patrzeć na to inaczej, a nie narabiać się za handlarów, łapy i innych cwaniaków.

Opublikowano

Młode pokolenie ogólnie widzi co się dzieje na wsi i stara się uniknąć konieczności utrzymywania się z rolnictwa.

Zapraszam do lektury: http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/okopowe/artykuly/jak-uzdrowic-rynek-ziemniaka,40745,0.html

Należałoby coś z tym zrobić...

Dziś sprzedane 22 worki po 9zł - Irga. Odbiór z domu :D

Opublikowano

Wszyscy mówią o zastoju, a dzisiaj po zamieszczeniu ogłoszenia miałem z 10 telefonów. Co prawda nikt nie chce słyszeć o 8 zł, ale po 7 zł to kolejka by się ustawiła. Na razie oglądają, ale po zainteresowaniu widzę, że będzie lepiej, tylko muszą się wysprzedać wszyscy, którzy nie mogą wytrzymać ciśnienia ;)

Opublikowano

Młode pokolenie ogólnie widzi co się dzieje na wsi i stara się uniknąć konieczności utrzymywania się z rolnictwa.

Zapraszam do lektury: http://www.agrofoto.pl...ka,40745,0.html

Należałoby coś z tym zrobić...

Dziś sprzedane 22 worki po 9zł - Irga. Odbiór z domu :D

Dobry artykuł, mądrze gościu mówi...

Opublikowano

Wszyscy mówią o zastoju, a dzisiaj po zamieszczeniu ogłoszenia miałem z 10 telefonów. Co prawda nikt nie chce słyszeć o 8 zł, ale po 7 zł to kolejka by się ustawiła. Na razie oglądają, ale po zainteresowaniu widzę, że będzie lepiej, tylko muszą się wysprzedać wszyscy, którzy nie mogą wytrzymać ciśnienia ;)

Panowie po prostu trzeba trzymać cene. Oni szukają chłopków parobków. Nie dajmy się robić jak dzieci. Jak będziemy wszyscy sztywno wołać to nie będzie jaj na rynku.

Opublikowano

u nas warzywko ma kiepskie zejście ,a trzeba z czegoś żyć, więc wszyscy sięgnęli po ziemniaka i wyciągają go z piwnic czy z kopca ,i tak jadą załadowani troszkę marchewki pietruszki i ziemniaka ,w każdym razie ziemniaka nie mają dużo więc niebawem się skończy

Opublikowano

Dzisiaj sprzedałem 700 worków po 7,86zł ziemniak +5 na paletach odbiór z domu

Za tydzień ocieplenie a może nawet wiosna ciekawe co się stanie z ceną oby tylko nie w dóŁ

Opublikowano

Jaka jest cena na Targpiaście oraz podaż i popyt

8-9zł się podaje w zależności od klienta i towaru. Ale zejście fatalne, zarówno na ziemniaki jak i resztę warzyw.

Opublikowano

ze sadzonka też jest zastoj a firmy dzwonia po domach, mi sie tak wydaje że jak będzie ta sama pogoda co jest taeraz czyli normalna z burzami i takie podobne nawet jakby każdy co sadzi dużo ograniczył ziemniaka o 2 ha a małe gospodarstwa mniej to i tak podejrzewam że nie zejdzie i wiecie co nie ma co się oszukiwac będziemy musieli pójsc do roboty , popatrzym na nas wszystkich trendy młodych nie jedzą ziemniaki mówie o tych gotowanych tylko i to jest naprawde powód żeby zasadzic mniej

Opublikowano

U mnie w tym tygodniu dość znacznie zwiększył się popyt. Cena min. 8 zł większe ilości(powyżej 100 worków) z podwórka. Dopiero ten tydzień się ruszył od dłuższego czasu,zobaczymy następne. Kissmy dzięki za info.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
  • Dodaj nową pozycję...
v