Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

umnie ceny sadzeniaków spadły z poziomu 1,8-2,2 tyś do 1,5 tyś za C/A. Ludzie kupują byle co aby posadzić. Ale tylko dlatego że zawsze sadzą a w zeszłym roku sporo kawałków całkowicie wymokło więc nawet sadzeniaka swojego nie mieli

widac ze nic ludzi nie nauczyło jak przed kilku lat ziemniaki były za darmo

sadza na potege i chca sie zabic za sadzeniakiem

ja zasadziłem mniej bo przypuszczałem co moze byc

a skład już wiesz że np w czerwcu nie będzie 3-4 dniowych ciągłych opadów na południu kraju? Albo 30 dni lipca bez deszczu z temperaturą 30 stopni?

Opublikowano

Smieszne troche liczenie że kogoś jakieś nieszczęście dotknie, a u mnie plony będą rewelacyjne. A może ta susza będzie w moim rejonie i mało że nie wiele zbiore cena będzie kiepska, bo to najprawdopodobniejszy scenariusz na ten sezon.

Opublikowano

Bo taka prawda pogoda rozda karty jak co roku i ustali cene...a co do ceny sklepy 13/15 w kwietniu zakończe, co do cen sadzeniaka jak się kupuje drogi sadzeniak tanio się sprzedaje tak samo jest z prosiakami i cielakami ;)

Opublikowano

Każdy liczy że gdzieś, komuś się nie urodzą i będzie cena. Większość posadziła taki sam areał lub więcej. Z ziemniakiem nie jest tak jak z inną produkcją np wyżej wymienione cielaki czy prosiaki - tutaj ile sztuk wstawisz tyle w 98% wychowasz. To tak jakby 98% upraw ziemniaka dało średnio 40t z ha.

Opublikowano (edytowane)

Sprzedam sadzeniak lord z okolic Wielunia

Proszę o kątakt pod numerem telefonu: 692 787 225

Edytowane przez ewa47
Opublikowano

U mnie w regionie też dosyć szaleństwo za sadzeniakiem i znowu sadzę sobie odpad bo co idzie to sprzedaje. Jakie plony będą to się okaże jesienią, drodzy rolnicy co ma być to będzie, nic nie poradzimy. Ja sadzę tak jak mam sobie ustawione zmianowanie i tego nie zmieniam. Zaś może nie będzie aż tak źle.

Opublikowano

Malopolska znowu ruszyli sezonowcy na szosie widac mase sadzarek jesli pogoda nie splata figla tzn ratunek to ulewy i aby uzyskac 40t/ha 8-9 zabiegow w sezonie na grzyba bo ci przypadkowi to dla nich 3 opryski to juz ful wypas.

Opublikowano

Przy dzisiejszym nawozeniu 700kg soli na chektar niewiem jaka musiala by byc susza kiedys jak te dawki byly mniejsze to i susze mialy znaczenie a co do opryskow jesli przy deszczowej pogodzie jedziesz co tydzien to musza uros jedynie gdyby gdzies wymokly

Opublikowano

Co Ci z 700kg soli skoro masz wodę powiedzmy w pierwszej fazie od posadzenia do tworzenia stolonów a potem przychodzi 6 tygodni suszy. To z czego ten ziemniak ma naciągnąć bulwę? Rosą? Mówisz tak jakby nawóz skracał czas wegetacji i bulwa rosła 2 tyg...

Opublikowano

Chyba nie mówicie, że ktoś daje 700kg soli potasowej pod ziemniaki ?

Co do uprawy ziemniaków to przeważnie zawsze jest tak, że co 3-4 lata następuje dobry sezon i mamy mnóstwo tzw sezonowców, którzy przerzucają się na ziemniaki. A w pozostałych latach to cena przeważnie słaba. Z resztą każdy kto co roku sadzi ziemniaki widzi co się dzieje :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie worek 15kg kosztuje 14zł a u was? :D

Opublikowano

Jaka cena u was czy coś drgnęło u mnie sprzedaje małe ilości po 10 zł a zjazdowa zależy kiedy za ładnego też trzeba dać 10 zł a z ciemniejsze po 8 i 9 zł . Czy dużo ziemniaka jeszcze w przechowalniach.

Opublikowano

Za miesiąc będzie już na 100% młody, krajowy ziemniak więc na ten wzrost ceny to bym jakoś szczególnie nie liczył :)

Może nieznaczny wzrost nastąpi, ale milionów nie wygrasz na tym. Wszystko zależy jak dużo ziemniaków zostało jeszcze w przechowalniach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
  • Dodaj nową pozycję...
v