Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy tych parametrach jesli idealnie takie to 1.41 brutto i jesli ocena to jeszcze 2gr doliczyc takze bedzie 1.43 z jakas koncowka brutto ale jest mozliwe ze bedzie jakas doplata wieksza za ten najwiekszy pulap lub bedzie stworzony nastepny ponad 50 bo w tej chwili najwiekszy dostawca przy tych samych parametrach ma tylko 14gr wiecej takze bez jakiegos szału a nosza sie z takim zamiarem stworzenia

Opublikowano

leslaw00 - możesz powiedzieć jaką miałes cenę za grudzień - oczywiście z parametrami i ilością mleka - bo podobno dobrze płacą. Zastanawiam się nad przejściem.

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj kierowca Mlekpolu, przywiozł bardzo ciekawe info. Codziennie proby na bakterie, somatyka, sklad chem. Moze ktos wie czy to znaczy ze ZPM Zambrów ma juz swoje laboratorium.

A tak poza tym wymagania juz jak w Piatnicy ale cena to juz nie.

Edytowane przez wojtekosse
Opublikowano

jestem platnikiem vat dosatlem sms ze musze sam jechac i wypisac fakture w zeszlym tygodniu bylem wypisalem a jak z ryczaltowcammi zrobili to nie wiem ...

Jestem rolnikiem ryczałtowym i wczoraj dostałem fakturę korygującą do podpisania. Dziwnie tylko to wyglądało, bo napisane na dole jest "Do zapłaty", jakbym to ja miał im dopłacić. Powinno był raczej do wypłaty jak na zwykłej fakturze. Te 20gr to doliczyli do ceny netto.

Opublikowano

widze że inne oddziały robią to samo co mlekpol odddzial bydgoszcz .... my mamy proby co każdy odbiór ... 12-16 srednio w miesiącu na wszysstko bak, som, tl, bial, moczn ..... robią to już od chyba września ostatnio 25.01 nawet leżała słomka koło zbiornika czyli chyba kierownik jeżdził bo zwykle to karuzela robi a należy dodać ze po mleko jest 1-3 w nocy .... co do grudnia chyba na fakturze pisało premia 0.05 netto dla 1l

Opublikowano

wojtekosse a tak nawiasem mowiac co ciebie i kilku okolicznych rolnikow skłoniło do przejscia wlasnie do mlekpolu?

Tym czynnikiem było 20 gr na litrze wiecej, plus 2 gr za ocenę plus tzw. premia świateczna za grudzien. To juz sie uzbierało troche tych groszy wiec masz prosta odpowiedz.

Opublikowano

Bo z piatnica nie wypaliło po pierwsze. A w tym czasie krazyły złe opinie o mlekovicie a dokładniej o kombinacjach kierowców i takie tam. Wybrałem mlekpol i nie narzekam choc mogło byc jeszcze lepiej gdzie indziej.

Opublikowano (edytowane)

leslaw00 - no nieżle - ale mleka masz sporo - ja jestem przy tobie maluśki - czy wiesz może jakie są progi (ilosciowe) i ile dają przy każdym progu - albo prościej ile bym dostał przy miesięcznej odstawie od 4300 do 5000 litrów

Edytowane przez kgal
Opublikowano

kgal-niestety nie mam obecnie cennika progowego ale mi wychodzi 0,18 zł do litra. myśle że przy twojej ilości wyszło by o 0,10zł taniej.Zawsze możesz zadzwonić do prezesa i się z nim spotkać jeśli jesteś zainteresowany.(wiem że należą tu rolnicy z lubuskiego,zachodniopomorskiego i wielkopolskiego)

Opublikowano

Witam wszystkich Forumowiczów. Mlekowita o/Baranowo za grudzień 1,57 zł brutto , bialko 3,5, tłuszcz 4,6 20-30 tys l (w tym 20 gr premi). Teraz mam takie małe pytanie, słyszał ktoś z Was o podwyżkach, bo szczerze mówiąc niecałe 1,4zł to przy dzisiejszych kosztach produkcji to mnie nie satysfakcjonuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v