-
Podobna zawartość
-
Przez Pawlo547
Witam znacie jakoś firmę która sprowadza bydło mleczne szczególnie montbeliarde lub simental tylko kraj pochodzenia montbeliarde Francja a simental Bawaria a co powiedzie na temat jałówek naszych sąsiadów południowych np Czech ich genetyka jest lepsza od naszej na początek interesowało by mnie 5 sztuk. Jeżeli znacie sprawdzonego dostawce proszę o nr kontaktowy
-
Przez adamixc330t1
Witam. Potrzebuję cielaki 3dniowe ras mięsnych, mogą byc krzyżówki z rasami mlecznymi. Proszę o pomoc!
-
Przez Gość Profil usunięty
Witam, poszukuje byczków mięsnych na terenie woj. łódzkiego. Ktoś coś ?
waga od 80 do 200-300 kg.
-
Przez Gość Profil usunięty
Witam, mam pytanie, jak kupujecie cielaki (mięsne) to na co zwracacie uwagę ? Mam na mysli to, jak poznać że towar jest dobry.
Ktoś mi mówił że dobry byczek musi mieć grube nogi czy coś takiego. Wiem że zależy dużo od rasy. Proszę podzielcie się doświadczeniem.
-
Przez czaro
Witam.
Jestem w trakcie przebudowy obory wewnątrz pod bydło opasowe. Będzie to system uwięziowy, z kanałem gnojowym no i korytarzem paszowym. Mam jednak kilka dylematów związanych ze stanowiskami:
1. Stanowiska będą miały długość około 1.6m od stołu paszowego do kanału gnojowego. Różnica poziomu kanału gnojowego a stanowiska będzie wynosić 20cm. Czy to nie za dużo tj. czy "próg" nie jest zbyt wysoki jak na bydło?
2.Stół paszowy od stanowiska będzie oddzielał murek w którym będzie zalana konstrukcja stalowa stanowisk. I teraz nie wiem jaka ma być wysokość tego murka. W planie jest 30 cm od strony stanowiska i 15 cm od strony stołu paszowego (czyli wychodzi na to ze różnica między poziomami stanowiska i stołu paszowego będzie wynosić 15 cm). Nie wiem czy różnica 15 cm pomiędzy stanowiskami a stołem paszowym wystarczy( tj. czy bydło nie będzie przerzucać paszy no i czy nie bedzie za nisko/wysoko ten stół paszowy). Gdzieś widziałem że stół paszowy był na jednym poziomie jak stanowiska.
Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny
-