Skocz do zawartości
Gość Profil usunięty

Jak rozpoznać dobry towar ?

Polecane posty

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Witam, mam pytanie, jak kupujecie cielaki (mięsne) to na co zwracacie uwagę ? Mam na mysli to, jak poznać że towar jest dobry. 

Ktoś mi mówił że dobry byczek musi mieć grube nogi czy coś takiego. Wiem że zależy dużo od rasy. Proszę podzielcie się doświadczeniem. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Szczerze  Ci powiem kolego iż nie masz 100% pewności czy dany byczek jest 'dobrej jakości czy tez złej ' z kupnem zawsze ale  to zawsze wiąże sie jakieś ryzyko nie mam na to reguły. Wiadomo każdy swoje chwali a więc napewno od gospodarza nie dowiesz się co Ci tak naprawdę Ci sprzedaję. Handel wiąże się przede wszystki z ryzykiem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

cinek1808    27

ubój rytualny zniesiony, dopłaty do bydła to każdy się za cielaki łapię

myślę że dobrych sztuk nie kupisz mleko tanie to rolnicy wolą trzymać cielaki niż krowy j

jedynie możesz kupić MM (krowy mleczne zapłodnione mięsnymi) lub same mleczne Przy wyborze należy patrzeć czy jest zdrowy. Z hf też można zrobić byka ponad 900 kg a jak będzie cena na żywą to swoje wyjdzie   

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

ale jesli jest dokomentacja to jak to ma się do płatności przy sprzedaży ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arekc330    50

Ciele powinno mieć grube nogi,być szerokie w plecach,długie i wysokie tak przynajmniej ja sądzę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez fioletowy
      Witam, zwracam się do was z pytaniem. Być może to pytanie przewinęło się już przez to forum 100 razy, ale nie chce mi się szukać podobnego wątku. zamierzam hodować byki mięsne (myślę o ok 50 sztukach) luzem na głębokiej ściółce, jaka rasa byłaby najlepsza dla mnie, będą dostawały sianokiszonkę, siano i kiszonkę z kukurydzy do jedzenia, a trzymane będą w przebudowanej stodole (dwie ściany murowane, dwie drewniane, dach kryty blachą). Myślałem o rasie limousine ale nie jestem pewien. Która rasa będzie rosła w miarę dobrze na takiej diecie, a jednocześnie nie przeszkadzałyby im niskie temperatury? no i dobrze byłoby, gdyby były dość spokojne. wybieg też mam w planach
    • Przez Macias
      witam.Jestem hodowca opasów, mam zamiar zasiać mieszankę traw na siano. Jakie byściemi polecili?
       
    • Przez steffler1
      Witam.
      Większość tematów opasania bydła na pastawisku jest z udziałem mamek a mnie interesuje opasanie byczkow bez mamek. Moje pytanie brzmi: jakie przyrostu mogę osiagnac na pastawisku gdzie wpuszczę Cielaki około 150kg ale nie będzie przy nich mamek? Trzeba uwzględnić że pastwisko byłoby przesiane na nowo dobrej jakości trawa i byczki byłyby dokarmiane słoma jeczmienna i rzepakowa, no i jeszcze to że byłyby to jakieś w miarę rasowe byczki.
    • Przez hus2431
      Przygotowałem projekt swojej obory wolnostanowiskowej. Ile bydła mięsnego mogło by się zmieścić do obory o takiej wielkości i ile dałbym rade utrzymać na 17ha?
       
      Projekt:



       
    • Przez DajanaDoreska
      Cześć wszystkim,
      Mam nietypowe pytanie, chciałabym dowiedzieć się czy jest taka możliwość żeby np. bydło było zarejestrowane w moim gospodarstwie a wypasało się i przebywało gdzieś indziej ??? Chodzi mi np o jakieś kontrole lub inne, czy nie było by albo i byłby kłopot ??
×