Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmm , z tego co mi wiadomo , to mama może z B wozić wode dla krów , beczką 1000l , i nikt nic jej nie może zrobić , ale zostawie pole do popisu dla taty . Stale mówie , żeby założył własne konto , bo siedzi prawie co dziennie , a nikt nie wie czy z jednego IP moge mieć dwa konta ? I z góry sory za OT

Opublikowano
tez mam taki dylemat i chyba zostanę nadal przy B ;) Do kombajnu nie jest wymagane chyba T

Żeby zrobić uprawnienia na kombajny wystarczy samo B.

posiadając tylko kat. B. można poruszać się ciągnikiem rolniczym ze wszystkimi maszynami zaczepianymi bądź też zawieszanymi, ciągnąć można też przyczpkę jednoosiową np. popularna dwukólka. bez wzgledu na mase.

posiadając kat. B+E, ciągnikiem można już ciągnąć przyczepy tez bez wzgledu na mase.

posiadając kat. B i T. samochodem osobowym można wtedy ciągnąc jedynie przyczepkę lekka czyli do 750kg. A ciągnikiem można ciągnąć przyczepy

mając B+E samochodem osobowym możemy ciągnąć przyczepke/lawete powyżej 750kg. i dodatkowo mozemy ciągnać przyczepy ciągnikiem.

Także pojazdy samochodowe na kat. B to tylko do DMC 3,5t

A ciągniki bez ograniczeń.

Opublikowano

Przecież B+E jest lepsze od samego T bo możesz busem z lawetą jechać, wiem bo mam takie prawko! Nierozumiem czemu [szkoda] komuś według mnie to całe szczęście że jest taka możliwosć bo zyskujesz dwu krotnie; po pierwsze że masz lepsze prawko a po drugie łatwiej zdać! Mam racje czy nie?

Opublikowano

Jak ktoś ma pojęcie to bez problemu zda na ciągnik.

Poza tym B+E nie zastępuje zupełnie T. T obejmuje wszystkie wolnobieżne a B+E tylko ciągnik z przyczepami.

Ja mam B i T i zamierzam zrobić C+E i przy okazji upragnione A. Oj będzie kosztowało>>> :lol:

Opublikowano
Jak ktoś ma pojęcie to bez problemu zda na ciągnik.

Poza tym B+E nie zastępuje zupełnie T. T obejmuje wszystkie wolnobieżne a B+E tylko ciągnik z przyczepami.

Ja mam B i T i zamierzam zrobić C+E i przy okazji upragnione A. Oj będzie kosztowało>>> :lol:

Poprawie kolege, bo nie ma racji B+E uprawnia do kierowania kat. T z przyczepami i pojazdami wolnobieżnymi z przyczepą :D

Opublikowano

To mnie nie poprawiaj bo jestem przekonany o tym, że np kombajnem nie możesz jeździć po drogach mając kategorię B+E czy C+E.

A tak w ogóle to radzę doczytać dokładnie bo za to można nieźle zapłacić...

Opublikowano
To mnie nie poprawiaj bo jestem przekonany o tym, że np kombajnem nie możesz jeździć po drogach mając kategorię B+E czy C+E.

A tak w ogóle to radzę doczytać dokładnie bo za to można nieźle zapłacić...

Tu wszystko pisze: http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogowy,-,D....html#rozdzial1 i tu są uprawnienia do poszczególnych kategorii: http://www.roadking.riders.pl/prawo/uprawnienia.htm i nie znalazłem nic na temat pojazdów wolnobieżnych

Opublikowano

Trochę nie w temacie, ale na stronie Kodeksu Drogowego, do której link podaje macin87 wg. mnie jest sprzeczność: art.88 p.2.3a;b kontra art.88 p.3.3. Jak to rozumieć? Według pierwszego zapisu mogę (mam prawko A, B, T) jechać np. swoim Pajero, który waży prawie 2 tony i ciągnąć przyczepę z hamulcem o masie 1,5 tony (w dowodzie Pajero ma wbite więcej). Według drugiego zapisu mogę tylko zapiąć przyczepkę lekką czyli do 750 kg. DMC. Słyszałem dyskusje, że to sprawa otwarta i zależy od "widzimisię" policjanta :angry: . Swoją drogą to głupie, żeby w poważnej ustawie były takie buble. :lol:

Opublikowano

Prawda jest taka że jak masz samo B to możesz holować przyczepkę tylko do 750 kg DMC. Zależy też od wpisu w papierach auta. Bo każde auto ma inną masę podaną. Ale 750 kg to max dla kategorii B. Jeżeli chcesz holować przyczepkę o DMC powyżej 750 kg to musisz posiadać B+E. Takie są przepisy i każdy pies powie ci to samo. Dlatego np. ci co sprzedają przyczepy kempingowe to kłamią w żywe oczy że do holowania przyczep które oni sprzedają nie jest potrzebne B+E. A w rzeczywistości patrzy się na masę DMC a nie DMR.

Opublikowano

Maksymalną masę przyczepy ogranicza zapis w dowodzie rejestracyjnym samochodu i kategoria prawa jazdy, więc tak jak napisał poprzednik, kategoria B pozwala ciągnąć przyczepę do 750 kg ('lekką') a z kategorią B+E tyle ile jest określone w dowodzie.

A co do prawka B+E to od instruktora nauki jazdy dowiedziałem się, że np kombajnem można jeździć jeśli się ma T a B+E nie uprawnia do tego.

Chociaż na stronie, do której link podał marcin87 rzeczywiście jest napisane inaczej.

Ale sporo jest takich spraw trudnych do wyjaśnienia. Kiedyś próbowałem dowiedzieć się dokładnie nt. warunków używania koguta w ciągniku rolniczym. Jedni mówili, że w Polsce kogut jest zastrzeżony dla pojazdów ponadwymiarowych a do tego trzeba mieć jakieś tam zezwolenie, inni że można używać. Trzeba będzie przeczytać dokładnie cały kodeks i będzie wiadomo...

Opublikowano

Napiszę jeszcze raz żeby było czytelne. Posiadając kategorię B można holować przyczepkę lekką o DMC wpisanej w dowodzie rejestracyjnym i wybitej na tabliczce znamionowej. Dla każdego auta jest to inna masa jednak nie może przekroczyć 750 kg.

Kategoria B+E pozwala holować przyczepy o większej ładowności, przyczepy kempingowe, lawety o ile ich DMC nie przekracza wpisu w dowodzie rejestracyjnym i wybitej na tabliczce znamionowej. To wszystko.

Do poprzednika - ja z kolei słyszałem że jak masz kategorię B to możesz jechać kombajnem po drodze ale nie możesz nim pracować w polu bo do tego są uprawnienia. I to by się pokrywało z przepisami.

Opublikowano

Wiecie co wam powiem mój kumpel mial taki przypadek że policja go zatrzymała i miał tylko B, a jechał kombajnem. Policjant tak sie przy.....dolił że nie ma uprawnień. Po krótkiej rozmowie na temat kodeksu policjant sprawdził to i niewiedział co powiedzieć. Od razu go puścił. Morał z tego taki że policja nie wie do końca co i jak więc trzeba samemu siebie pilnować i walczyć o swoje :lol: - jeżeli mamy racje, bo jak nie to sobie możem pogorszyć :D

A co do tzw. koguta to ja słyszałem że pare lat temu nie można było go urzywać (tylko za zezwoleniem) teraz można, ale to sprawdze i napisze (przepisy lubią się zmieniać :D:D )

Opublikowano

Ja za rok będę miał 16lat i planuję zrobić T.U mnie w domu tylko ojciec jeździ i jak przychodzi wozić siano albo transportować zboże to trzeba najmować kogoś do jazdy.Niestety w sąsiedniej wsi jest komisariat a ja mam tam pola.Odkąd policjanci dostali nowy wóz to zrobili się strasznie ruchliwi i nawet u siebie na wieś nie wyjeżdżam.

P.S.Już się nie łapię.Czy jak za rok zrobię prawko T to będę mógł jeździć z przyczepami czy tylko z zawieszanymi.