Skocz do zawartości
mr_antek

Renault 103.14 problem z hydrauliką

Polecane posty

mr_antek    0

Witam Szanowne Grono agrofotowiczów.

Mam problem w swojej niedawno kupionej reni, który wygląda następująco: przestaje działać hydraulika jeśli tur podnosi to jest wspomaganie jeśli nie podnosi to można powiedzieć że wspomagania nie ma, podnośnik z tyłu raczej działa poprawnie, gdyż nie do końca opanowałem działanie tych dwóch wajch od podnośnika.Czy może to być wina rozdzielacza pod kabiną bo on trochę przecieka czy może pompa jest uszkodzona i nie zawsze podaje olej?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    4513

Przy zakupie warto poświęcić trochę czasu i posprawdzać wszystko co się da - każdy przycisk i każdą wajchę, bo potem można tylko żałować. Najlepiej pojechać z kimś kto taki ciągnik już ma i wie na co zwrócić uwagę.

Na początek olej przekładniowo-hydrauliczny. Sprawdź, jak wygląda (ma być czyściutki, przeźroczysty, jednorodny, żółty) i jaki jest stan. Potem filtry, może któryś jest zapchany. Wyczyść, przepłucz a w najgorszym przypadku wymień. Na koniec dopiero :D będziemy myśleć o przyczynie mechanicznej. Być może żle podpięty tur, albo orbitrol siada.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mr_antek    0

Dzieki za zainteresowanie tylko przy kupnie tur i wspomaganie chodziło dobrze, ekstra sie prowadził ogólnie OK, tylko z rana na drugi dzień zonk. Wspomaganie raz jest raz nie ma, tur jak podnosi to nie ma problemu nawet z 1,5T paletą a jak się zatnie to trzeba poczekać żeby ruszył. Olej jest czysty i dolałem do max agral'a 10w30 filtry sprawdzone i wypłukane więc drożne.Tur jest podpięty trójnikami do wyjść hydraulicznych z tyłu ciągnika orbitrol wygląda na zmieniony i ma następujące oznaczenia Sauer-danfoss ospc+ovr 150N0263 106F1146. Już człowiek sam sie robi głupi bo wszystko wygląda ok a coś boli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

maly00    6

trzeba pomierzyć ciśnienie jakie daje pompa ja bym obstawiał ze to moze byc cos z pompą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    4513

Tylko najdziwniejsze w tym jest to, że padają dwie sekcje pompy na raz. Wspomaganie jest na jednej a hydraulika na drugiej sekcji pompy. Dodatkowo same się naprawiają i to w tym samym czasie.

Trzeba zmierzyć ciśnienie a szczególną uwagę zwrócić na pomiar ciśnienia podczas braku wspomagania.

Kiedy się zacina i na jak długo, co robisz, żeby wspomaganie wróciło? Jeżeli wróci po jakim czasie znika?


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

Właśnie chciałem zapytać czy jest tam pojedyncza pompa czy podwójna???? Bo to podstawa wiedzy o tym problemie (ja akurat nie wiem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
izydor6280    507

popma jest 2-sekcyjna przy mechaniku i 3-sekcyjna przy rewersie EH

w serii .14 byly tylko 2 sekcyjne


Polska B

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mr_antek    0

Witam ponownie i dziękuje za zainteresowanie

Pompa jest dwu sekcyjna, i myślę że wina leży po stronie orbitrola bo teraz odwoziłem zboże do skupu i w czasie jazdy wszystko działało płynnie dopiero po postoju znowu znikło ale zaraz się pojawilo ponownie. A myślę że to orbitrol bo lekko ucieka mi kierownica caly czas w prawo jak jadę na wprost. Jak wykręcę i sprawdzę orbitrol to dam znać ale to w przyszłym tygodniu. A jaka jest zasada działania dzielnika strumienia, bo się spotkałem z opinią że tam może coś nie działać tak jak trzeba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

To nie dzielnik, on tylko utrzymuje ciśnienie w dalszej części obwodu, powrót od orbitrola może mieć nawet swobodny spływ. Orbitrol podczas skrecania sam stwarza ciśnienie (przymyka przepływ) jak nie kręcisz orbirolem to olej przepływa bez ciśnienia (jednak za orbitrolem jest dzielnik strumienia który utrzymuje ciśnienie w granicach 25bar).Wymiana orbitrola jest najtańszą próbą (ja płaciłem około 560zł, nie mówię o orginałach które kosztują około 2tyś), byle by miał odpowiedni przepływ (seria ..54 ma przepływ 125. Na dwa siłowniki)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mr_antek    0

Witam orbitrol sprawdzony i jak pan od hydrauliki to określił jest jak nowy. Jak będę trochę wolniejszy to wyjmę pompę i siłownik od skrętu i też sprawdzę. A tak jeszcze z innej beczki może macie rozpiskę z przedniej szyby z prędkościami na poszczególnych przełożeniach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez agronomek
      witam mam pytanie czy ktos sie spotkal z takim przypadkiem , podczepiam plug i przy obracaniu tzn powoli obraca i tak wyje ta hydraulika, wiadomosci podnosnik chodzi dobrze wspomaganie trocheciezko po uszczelnieniu orbitrola,sprzeglo szarpie czasami, czyto moze byc oznaka tego ze to jest wina pompy czy moze cos jest z rozdzielaczem z tylu? dodam ze tak tez sie dzieje przy agregacie ze przy skladaniu tez tak wyje i powoli sklada, jak by ktos wiedzial cos na ten ttemat to prosze o infor. z gory dzieki wielkie
    • Przez adrianufo
      witam mam taki problem kupilem agregat z hydropakiem dwu stronnego dzialania czyli dwa przewody i gdy podlacze do ciagnika pod jedna pare zlaczek to nie chce podniesc blokuje silownik olej ten ktory powiniem wyplynac wychodzi na to ze nie ma obiegu przewody malo nie popekaja takie jest cisnienie tak jak by sie jedna szybkl zlaczka nie otwierala w cigniku. powiem jescze ze jak odkrecilem jedna kozcowke z przewodu a druga byla podwieta ko ciognika od podnoszenia to ladnie podnosil tylko ze z tej odreconej lecial olej
    • Przez sparta
      Witam. niedawo zmieniałem olej w mf 3095, dzisiaj dźwigając i spuszczając tylny podnośnik dziwnie skacze, wydaje mi się ze pompa hydrauliczna jest zapowietrzona? czy jest to mozliwe, jesli tak to prosze o jakąś radę jak temu zapobiec. pzdr:)
    • Przez massey3120
      Mam fergusona 3120 95r NIewiem dlaczego ale dynashift nie dziala poprawnie. NIe działa na małych obrotach tzn poniżej 1300 obr i gdy zmienie na zakres A to czuje sie jakby koła sie kleszczyły (blokują np. ciągnik nie zjezdza z górki)? na zakresie D wszystko działa ok (nie blokują sie) Czy możliwe że to wina pompy hydraulicznej? Chociaż podnośnik działa bez zarzutu! Może miał ktoś z was podobny problem? Piszczie co wiecie.... pomocy
    • Przez sam22
      mam ciągnik mf3060 od kilku lat, teraz kupilem prasę JD 590 i zayważtłem, że działa tylko jedno wyjście hydrauliki w jednej parze a w drugiej nie działa żadne. Może ktoś wie co się mogło stać. Piszcie!
×