Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj.Najlepiej będzie jak zapytasz jakiegoś doświadczonego elektryka co robił przy starach 200 i pochodnych bo on z tego wozu właśnie pochodzi, ten przełącznik można szybko wykopcić więc uważaj. Rozumiem że chcesz mieć rozruch 24v a instalacja 12v?

Opublikowano

Dokładnie jak wyżej, tylko dlaniektórych jest niezrozumiały więc:

1 akumulator - minus do masy a plus do 30 (śruba),

2 akumulator - minus do 31a (śruba) a plus na rozrusznik

30a - na rozrusznik (śruba na rozruszniku (plus 2 akumulatora)

50 na rozrusznik - elektrowłacznik

51 na alternator (prądowy)

50a plus z stacyjki (start/rozruch)

31 do masy (dobrej masy)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Po opisach @vcc i @locke sądzę, że temat jest już wyczerpany. Poza tym było o tym już wielokrotnie, w sieci też jest mnóstwo schematów. Zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek72511
      Witam panowie.Mam taki problem bo szukamy ciągnika i trafiliśmy na fajny egzemplarz, ogólnie zadbany tylko nie działa ten przełącznik żółw zając i facet mówił że to jakiś moduł się zepsuł i go omineli i wyprowadzili jakiś przycisk. Jest to skrzynia 32x32. I nie wiemy czy jest sens takie cos oglądać czy lepiej dać spokój z nim? Model to 3090.
    • Przez voldemort
      Witam. 
      Mam takie pytanko. Ostatnio rozsypała mi się stacyjka od ursusa 1224 (rozruch za pomocą kluczyka - podobnie jak w 255/3512) i problem polega na tym że w sklepie z częściami zaśpiewali mi za taką 200zł i chciałbym się dowiedzieć czy to jest to samo co w mf 255/ ursus 3512 gdyż ta jest o wiele tańsza, a nigdzie w internecie nie mogę takiej znaleźć są tylko te z 4 położeniami kluczyka (włączanie świateł kluczykiem)
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Przez lajkzxc
      Witam. Ostatnim czasem zauważyłem że ursus 1634 stracił ,że tak powiem trochę na werwie. Iść idzie ale jednak to to nie co było wcześniej.  Trochę bardziej mułowaty sie zrobił. Podłączyłem  manometr aby sprawdzić ciśnienie doładowania i na postoju po dobrej przygazówce wskazówka ledwie się bujnie. Próbowałem puścić go na drogę, trójka i but to tak przy rozpędzaniu do 0,2,   może 0,3 bara wskazówka podskoczyła.    Jako takiego dymienia nie obserwuję, z odpalaniem zero problemu.   Co to może być?   Turbo,  Korektor dawki? Odłączałem korektor dawki, ten wężyk to brak zmian.  NIe chce bez potrzeby zmieniać turbiny jezeli jest ok.   Pozdrawiam i prosze o opinie. Jakie ciśnienia uzyskujecie w swoich szóstkach?
    • Przez AgroRolnikŚląskiTeam
      Witam mam problem z Pronarem 82SA polegający na tym że cały czas świeci radio w kabinie po odłączeniu "prądu" przez ten wyłącznik przy schodach i w momencie gdy ciągnikiem "potrząsłem" to radio się wyłączą i po chwili znowu świeci ... Aż do momentu w którym przekręciłem 3 razy stracyjką bo chciałem go odpalić i chu*a wszystko zgasło i zwora 12/24 V się przepaliła i teraz jest taki problem że po wymianie tej zwory / przełącznika 12/24 cały czas kręci aż do momentu w którym odłączę przewód od akumulatorów (na zworze pierwszy od siebie) . 

• Przez ABM
      Gdzie tanio kupię przełącznik wielofunkcyjny do mf 6140,a może podpasuje z jakiegoś samochodu?
  • Dodaj nową pozycję...
v