Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem ostatnio o pełnym odliczeniu VAT od auta na działalność, jest rygor i wyższe składki ubezpieczenia jak mówisz, ale  pytanie  czy nie będzie przeszkadzało agencji jak pójdzie też do celów prywatnych... Po tym co wyprawiają  z moją aktualnie planowaną działalnością śmiem twierdzić, że się znowu doyebią. 

Nie wiem o co chodzi Ci z tym leasingiem? Auto ma być za premię kupione. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pedro2 napisał:

Czytałem ostatnio o pełnym odliczeniu VAT od auta na działalność, jest rygor i wyższe składki ubezpieczenia jak mówisz, ale  pytanie  czy nie będzie przeszkadzało agencji jak pójdzie też do celów prywatnych... Po tym co wyprawiają  z moją aktualnie planowaną działalnością śmiem twierdzić, że się znowu doyebią. 

Nie wiem o co chodzi Ci z tym leasingiem? Auto ma być za premię kupione. 

Tak jak ci mówię, możesz jechać do klienta albo jechać na wycieczkę w celach reklamowi-marketingowych. Agencji nic do tego ale zawsze możesz napisać ze samochód będzie wykorzystywany do kontaktu z klientem oraz jako nośnik reklamy.

leasing jest brany przez przedsiębiorców by obniżyć dochód ale jak już mówiłeś, ciebie ta opcja nie interesuje.

Edytowane przez BellCross
Opublikowano
15 minut temu, BellCross napisał:

No przecież możesz (prywatnie) jechać do klienta czy to kupionym autem czy ciągnikiem 

Właśnie tym sposobem udało by się "przemycić" troche kilometrów, trzeba jechać obejrzeć robotę, do urzędu, po śrubkę. Tyle, że doczynek wszystko pisać. Wiem bo ciotka miała tak, wszystko pisała w kajet każdy kilometr i litry paliwa.

Na razie będę wałkował ten ciągnik. Ale faktycznie jak na spokojnie na to patrzę to mogą mieć trochę racji z tym zbyt dużym wkładem własnym. Większy niż premia. I ten kredyt... Gdyby była gotówka to co innego.

Opublikowano (edytowane)

Ale czemu się czepiają wkładu własnego, w końcu to honorarium za prace w gospodarstwie, oszczędności życia a co do kredytu to skorzystaj z fabrycznego nie powinien być gorszy od tego na gospodarstwo choć pewnie krótszy (zazwyczaj 7lat). 

ojcu zrobiłem wniosek na zetora 90KM wkład własny 30tys.

Kłótnia z masa dała mi dużo do myślenia. Trzeba korzystać ile wlezie z tej UE.

Opublikowano
24 minuty temu, BellCross napisał:

Ale czemu się czepiają wkładu własnego, w końcu to honorarium za prace w gospodarstwie, oszczędności życia a co do kredytu to skorzystaj z fabrycznego nie powinien być gorszy od tego na gospodarstwo choć pewnie krótszy (zazwyczaj 7lat). 

ojcu zrobiłem wniosek na zetora 90KM wkład własny 30tys.

Kłótnia z masa dała mi dużo do myślenia. Trzeba korzystać ile wlezie z tej UE.

to nie ty czasem nawyzywales mnie w rozmowie prywatnej?

Opublikowano
1 godzinę temu, BellCross napisał:

oszczędności życia a co do kredytu to skorzystaj z fabrycznego nie powinien być gorszy od tego na gospodarstwo choć pewnie krótszy (zazwyczaj 7lat). 

Chłop mówi, że w takim przypadku wkład własny większy niż premia, zachodzi uzasadnione podejrzenie celowości, czyli że tak naprawdę biorę premię tylko po to żeby robić ciągnikiem w gosp. 

Tak jak mówiłem biorąc finansowanie fabryczne pożerało by mi 3tys miesięcznie przez dwa lata. Osiągnąć dochód na pokrycie kosztów ubezpieczenia żeby wyjść przynajmniej na zero nie będzie trudno, natomiast dodatkowe 3 tys miesięcznie dochodu nie wyciągnę. 

Opublikowano

Te punkty za bezrobocie to sam mam wyliczyć czy to już ktoś w arimr sobie wylicza? Bo nie zauważyłem rubryki gdzie mam to wpisać

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, BellCross napisał:

VAT za auto 50proc a za części i paliwo już chyba 100proc . No przecież możesz (prywatnie) jechać do klienta czy to kupionym autem czy ciągnikiem 

Ciekawe czy dużo ludzi jeszcze składa wnioski do tej pory złożyło 3100.

gdzie można znaleźć dane ile jest wniosków i na ile wniosków jest kasy?

Edytowane przez mamdres
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, mamdres napisał:

gdzie można znaleźć dane ile jest wniosków i na ile wniosków jest kasy?

Na stronie agencji. Ale na resztę informacji trzeba czekać do stycznia. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, masa24 napisał:

Wniosek o nadanie numeru dołączasz do wniosku 

Po co? Są małżeństwem czyli maja ten sam nr gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ŻemPitek napisał:

Żona otrzyma nowy nr. Przerabiałem to. 

Czyli musieliście dostarczyć wniosek o nadanie nr. gospodarstwa czy tez agencja z automatu nadała odrębny numer?

Opublikowano

Tak jak pisałem wniosek o nadanie numeru dołącza się do wniosku . Kiedyś można było na wspólnym numerze , teraz w większości programów jak nie wszystkich trzeba mieć odrębny numer

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, masa24 napisał:

Tak jak pisałem wniosek o nadanie numeru dołącza się do wniosku . Kiedyś można było na wspólnym numerze , teraz w większości programów jak nie wszystkich trzeba mieć odrębny numer

Rozumiem sytuacje gdzie beneficjent będzie prowadził gospodarstwo, ale jak w nie nie inwestuje przy pomocy programów arimr to po co nr producenta. Gdzieś na początku dowiadywałem się o ten wniosek i odrębny nr producenta dotyczy domownika nie współmałżonka gdyż ci małżonkowie operują na jednym gospodarstwie chyba, ze maja dwa odrębne numery.

mam nadzieje, ze da się odczytać mój tok myślenia z tekstu powyżej 

Opublikowano

W polu 1.1 należy wpisać numer identyfikacyjny nadany podmiotowi ubiegającemu się o przyznanie pomocy zgodnie z ustawą z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności (Dz. U. z 2020.1206 j.t.).
   PROW 2014-2020_6.2/20/02 4|Strona

ARiMR Instrukcja wypełniania wniosku o przyznanie pomocy dla poddziałania 6.2.
Pomoc przyznaje się podmiotowi ubiegającemu się o przyznanie pomocy, jeżeli ma nadany numer identyfikacyjny w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zwany dalej "numerem identyfikacyjnym". Po zmianie przepisów ww. ustawy nie należy w tym miejscu umieszczać numeru producenta współmałżonka lub współposiadacza nawet jeśli wnioskodawca wyraził na nadanie takiego numeru zgodę. Należy wystąpić o nadanie odrębnego numeru w myśl przepisów z art. 12 ust. 4 pkt 2 lit b ustawy. Powyższe dotyczy również domownika, który powinien posiadać numer producenta.
W celu uzyskania numeru identyfikacyjnego w ewidencji producentów, należy złożyć wniosek o wpis do ewidencji producentów. Wniosek składa się do kierownika biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Formularz wniosku o wpis do ewidencji producentów wraz instrukcją wypełnienia wniosku jest dostępny na stronie internetowej ARiMR. Wniosek o wpis do ewidencji producentów w celu nadania numeru identyfikacyjnego, należy złożyć (osobiście lub za pośrednictwem poczty) w Biurze Powiatowym ARiMR właściwym dla miejsca zamieszkania wnioskodawcy. Wykaz biur powiatowych wraz z adresami znajduje się na stronie internetowej ARiMR lub złożyć wraz z wnioskiem o przyznanie pomocy w ramach przedmiotowego obszaru wsparcia.

Opublikowano

W poniedziałek zadzwonię do agencji i zapytam, ponieważ jest to trochę pomieszane.

13. Czy domownik rolnika musi mieć swój numer producenta, czy może się posługiwać numerem producenta nadanym rolnikowi, w gospodarstwie którego jest ubezpieczony?

Domownik rolnika w polu II.1.1. Wniosku o przyznanie pomocy wpisuje numer producenta rolnego nadany na siebie chyba, że ma prawo do posługiwania się numerem innej osoby. Zgodnie z obowiązującymi przepisami domownik, jeżeli nie jest małżonkiem rolnika lub współposiadaczem gospodarstwa rolnego nie ma prawa do posługiwania się numerem producenta rolnika, w gospodarstwie którego jest ubezpieczony.
Dodatkowo domownik rolnika w dokumentacji aplikacyjnej będzie podawał dane rolnika, w gospodarstwie którego jest ubezpieczony i na podstawie tej informacji ARiMR będzie weryfikowała, czy do użytków rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa  przyznano jednolitą płatność obszarową na podstawie przepisów o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, zgodnie z przepisem określonym w § 2 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia wykonawczego dla poddziałania 6.2 PROW 2014-2020: „(…)  za rok poprzedzający rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy lub za rok, w którym został złożony wniosek o przyznanie pomocy”.”

Opublikowano

Q&A są aktualne - Dlatego tez mówię, ze to zagmatwane. No i ostatnio w agencji mówili, ze nie potrzebują kopi wpisu do rejestru producentów, wystarczy nr na wniosku. Ale tak na logikę, gdyby wymagali od małżonka odrębnego numeru gospodarstwa to w takim wypadku po co wogole zapis, ze małżonek może być beneficjentem skoro jest odrębnym gospodarstwem...

dziwne to, zapytam w poniedziałek jak to wyglada.