Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja Dr  Greena  drugi sezon stosuję, ale jeszcze dodaje z Intermagu, Chemirolu i inne jakieś.

Potas zastąpiłem siarczanem potasu, po 6,5 zł/kg  i dodaje po 2 kg po 2 oprysku oprysku. Dr kupuję po 15-17 zł/kg.

Opublikowano

Ja Dr  Greena  drugi sezon stosuję, ale jeszcze dodaje z Intermagu, Chemirolu i inne jakieś.

Potas zastąpiłem siarczanem potasu, po 6,5 zł/kg  i dodaje po 2 kg po 2 oprysku oprysku. Dr kupuję po 15-17 zł/kg.I j

I jak oceniasz działanie poszczególnych nawozów?  Patrzac na skład i cene dr green intermag bije kilkukrotnie. 

Opublikowano

Panowie analizowałem teraz ceny i składy naowzów dolistnych kilku znanych firm miedzy innymi: plonovit zboża, foliq, basfoliar, agroleaf, kristalon pomarańczowy yary oraz dr green. Doszedłem do wniosku że dr green bije wszystkie te nawozy dolistne na głowe jesli chodzi o cene i zawartość mikroelementów. Dodatkowo mikroelementy są zawarte w formach aminokwasów czyli najlepiej przyswajalnych mikroelementów na rynku. Jakie macie własne spostrzeżenia odnośnie nawozów dolistnych? Stosował ktoś nawozy dr green ? W jakiej cenie nabywaliście? Ja znalazłem po 86 zł za 4 kg.

Chyba coś źle zrozumiałeś, nie ma czegoś takiego jak mikroelementy w formie aminokwasów. Mikro swoją drogą, a aminokwasy drugą. Mikro i inne składniki mogą być podawane z aminokwasami, efekty są bdb bo przyśpiesza pobieranie i dodatkowo działa na roślinę antystresowo.

Opublikowano

Podam namiar, bo tu jest przedsatwicielka  firmy która mnie bardzo molestowała  w tym roku żebym z nią wszedł w  układ, ale ja biorę od jej kolegi z  biura więc nie skorzystałem z jej usług.

Jestem pracownikiem firmy Termo Eko Energia Sp. z O.o., która jest producentem nawozów marki Dr Green, które Pan stosuje sądząc po wpisach na forum.

Jesteśmy zainteresowani współpracą z Panem dlatego też uprzejmie proszę o przesłanie numeru kontaktowego do Pana.

W razie pytań służę pomocą.

Pozdrawiam,

Marlena Poznańska

Specjalista ds. sprezdaży i obsługi klienta

tel. 695-802-530

m.poznanska@dr-green.pl

Opublikowano

Zboża      17

rzepak     17

burak       17

start czyli fosfor 15

Energy  czyli potas  13

ceny za 1 kg brutto z dostawą  do domu. nie ważne jakie opakowania 12 kg czy 4 kg.

Właśnie widzę że na fakturze podpisała się Pani Marlena.

W przyszłym roku prawie wszystko od nich biorę.

Opublikowano

Cenowo wychodzi podobnie do ProLeaf MAX. Ja za 1 litr płaciłem 18zł. Green ma więcej składników i w większych ilościach.

W tym roku może i ja spróbuję.

Ile razy stosujecie mikroelementy? Ja raz, razem ze skracaniem. W tym roku może drugi razy zastosuję razem z zabiegiem fungicydowym na flagowy.

Opublikowano

W zbożach 3 razy wjechać z mikro wypada

Wspomniany Proleaf Max 2 razy po 1,5 l + Mn na flagę

Rzepak podobnie ale 3-4 boru na dodatek 

Co do mieszanin zbiornikowych pewnie, że można mieszać mnóstwo środków ale trzeba to robić z głową aby kisiel nie wyszedł. 

Opublikowano

Chyba coś źle zrozumiałeś, nie ma czegoś takiego jak mikroelementy w formie aminokwasów. Mikro swoją drogą, a aminokwasy drugą. Mikro i inne składniki mogą być podawane z aminokwasami, efekty są bdb bo przyśpiesza pobieranie i dodatkowo działa na roślinę antystresowo.

A tak uściślając ...

Aminokwas jest nośnikiem mikro, co sprawia że jest szybciej pobierany, w większej ilości, roślina nie traci energii na "rozpakowanie" mikro z chelatu, jest wbudowywany w roślinę w przeciwieństwie do gromadzącego się w glebie chelatu. 

To podstawowe różnice,jeśli kogoś interesują szczegóły służę pomocą. 

Opublikowano

A tak uściślając ...

Aminokwas jest nośnikiem mikro, co sprawia że jest szybciej pobierany, w większej ilości, roślina nie traci energii na "rozpakowanie" mikro z chelatu, jest wbudowywany w roślinę w przeciwieństwie do gromadzącego się w glebie chelatu. 

Stosowałeś może jakieś aminokwasy masz porównanie? Zastanawiam się jakie odżywki wybrać na bieżący sezon.

Opublikowano

A tak uściślając ...

No teraz to brzmi sensownie.

Ja u siebie stosowałem aminokwasy, i w przyszłym roku będę ich dawać jeszcze więcej. 0,5-1l aminokwasów do tego połowa dawki odżywek i efekt znacznie lepszy niż max dawka odżywek.

Opublikowano

Stosowałeś może jakieś aminokwasy masz porównanie? Zastanawiam się jakie odżywki wybrać na bieżący sezon.

Rozumiem że masz na myśli nawozy oparte na aminokwasach. A w związku z tym że aminokwasy są nośnikiem, proponuje skupić się na tym co jeszcze jest w nawozie oprócz mikro. 

- Skład - suma mikro ( tylko pamiętaj żeby odjąć azot i siarkę ! które masowo daje się do nawozów dolistnych  )

- Stabilizatory pH - wiadomo niższe pH lepsze wykorzystanie

Można by to poszerzyć jeszcze o kofaktory kierunkowe, witaminy etc. 

A faworyta oczywiście mam, kilka postów wcześniej kolega KNORO93 policzył i odpowiedz zdaje się być oczywista :)

Opublikowano

Nie wiedziałem, że badasz próbki swoich roślin w OSCHR pod względem zawartości mikroelementów?!? bo jeśli nie poddajesz próbek analizie laboratoryjnej to nie wiem skąd twoje rewelacje?   Pewne jest jedno, każdy będzie bronił swoich racji czy zapytasz faceta z Intermaga czy Adobu czy gościa z Azelisa każdy będzie bronił swoich racji, i zachwalał swoje metody kompleksowania mikroelementów. Tym rynkiem rządzi marketing. 

Zwracaj uwagę na koszty. Niejednokrotnie warto kupić tani produkt na bazie łatworozpuszczalnych soli niż produkt na bazie aminokwasów. Odpowiednia dawka daje te same rezultaty pod względem jakości i plonowania niższym kosztem. Tak więc pamiętaj że marketing potrafi ogłupieć.  

Prawie pod każdym względem popieram kolegę -propaganda, każdy ciągnie do swojego etc. 

nie mniej jednak zauważ/cie że prod. oparte na aminokwasach nie gwarantują, a umożliwiają osiąganie lepszych wyników. 

Tak jak nowe odmiany rzepaku czy pszenicy, możesz zebrać 12t/5t ale nie musisz,szczególnie jak coś po drodze spie****

Produkty mają olbrzymi potencjał ale do tego potrzebny jest jeszcze ktoś kto Ci podpowie co z czym kiedy i po co ...

Czasy nawożenia odżywkami które w składzie mają zero zero nic, i które stosował dziadek to i ja "popryszcze"  powoli dobiegają końca. 

oparte na aminokwasach maja sladowe ilosci mikro

Drogi Panie SUNF,

internet jest wprawdzie miejscem gdzie każdy może wyrazić swoją opinię, ale Twoje twierdzenie brzmi podobnie do  "czerwone samochody są szybsze" i zakrawa o kpinę. I zapewniam Cię że czarne samochody mogą być równie szybkie, i nawozy dolistne oparte na aminokwasach mogą ( i często mają) skład o wiele bogatszy niż te oparte na chelatach.