Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dziś pracowałem mf 3080 i jechałem i nagle ciągnik nie jedzie to znaczy jak wbity jest biek a nie ciągnie ciągnika co moze być kamienie od widełek sie rozpadły i wybiło bieg czy obcięło tarczę sprzęgłowa ?

Kur.... człowieku ogarnij się wczoraj napisałeś że dziś pracowałeś MF....... i dostałeś odp. dziś piszesz to samo czy ty nim co dzień pracujesz i ci się pier...... czy chcesz ludziom du..... po zawracać a przy okazji zaśmiecić forum znając odp. na co dzień zadawane te samo pytanie

Opublikowano

Witam. Czy wie ktoś może jak podciągnąć sprzęgło w mf 390? Pedał łapie mi dopiero przy samej górze. Jest regulacja na lince obok pedała, ale to nie pomaga. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam koledzy mam pytanie gdy padną tarcze w speed-shift to może ciągnik nie ciągnąć po wbici biegów nie ruszy ciągnik ? ponieważ jak wbijam zakres a lub b to znaczy ze załącza sie i czytając forum nie mogło sie rozkręcić ta na kredka w skrzyni ponieważ po puszczaniu biegu i wbiciu zakresu słychać jak wchodzi co możne mu dolegać pozdrawiam

Opublikowano

Człowieku. Po pierwsze daj komuś z wyższym IQ napisać tego posta bo nic z tego nie można zrozumieć. Po drugie wezwij mechanika lub zamiast pisać kolejny bełkotliwy post w ciągu tego tygodnia z kolejnego konta rozjedź traktor, wyjmij speedshift i sam sprawdź co się stało. Samo się nie naprawi. A czy zużyła się tarcza, odkręciła nakrętka dawno jeden grzyb bo trzeba tyle samo rozebrać. skąd jesteś? ktoś Ci to zrobi o ile znajdzie czas

Opublikowano

O i znów powraca kolega w kolejnej odsłonie nawet język pisania zmienił dla nie poznaki. Chyba nie pasuje mu diagnoza która padła i szuka bardziej powierzchownej żeby nie rozpoławiać ciągnika no ale niestety zdemaskowany zostaje odprawiony z kwitkiem

Opublikowano (edytowane)

O i znów powraca kolega w kolejnej odsłonie nawet język pisania zmienił dla nie poznaki. Chyba nie pasuje mu diagnoza która padła i szuka bardziej powierzchownej żeby nie rozpoławiać ciągnika no ale niestety zdemaskowany zostaje odprawiony z kwitkiem

o co chodzi ci bo szczerze mówiąc nie wiem co masz na myśli pisząc ze pisze z innego konta? jestem tu nowy wiec pytam jezeli masz pisac takie durne pytania to lepiej nie pisz i nie szpanuj na forum i zadam zasadnicze ci pytanie czy ty oceniasz osobę po tym jak pisze itp  pytam i sam zniżasz sie do osoby nie chce cię obrazić ale do marginesu społecznego szpanując i ocenia ludzi bezpodstawnie, pierwszy raz napisałem i już takie przywitanie od razu.

Edytowane przez miki9604
Opublikowano

Wiosna a tu traktor stoi to do roboty albo po mechanika, ja bym zdjął dekiel z prawej jak tam jest ok to trzeba rozjeżdząć nie ma juz innych dróg, jak koledzy wyżej samo się chyba jeszcze nikomu nie naprawiło

Opublikowano (edytowane)

witam,

3060 E ma skrzynie 16 na 16 ale półbieg zmieniany pod obciążeniem bez sprzędła??? ten zielony guzik z prawej strony czy wajchą żółw-zając ze sprzęgłem?? nie mogę znaleźć tej informacji a to bardzo ważne dla mnie bo przymierzam się do kupna takiego ciągnika ale stoi za granicą i ciężko się dogadać (brak znajomości języka) i do czego służy ten panel z komputerkiem z prawej strony w 3060 e bo jest inny niż ten pokazany na filmie

proszę o pomoc

​co oznacza to  symbol e???

Edytowane przez varioTigeer
Opublikowano

16x16 było 4 Biegi głowne +4 biegi polowe i na każdym z tych biegów jeden półbieg czyli 16 w przod i tyle samo w tył, zmieniane w zależności od daty produkcji zielonym przyciskiem na konsoli po prawej lub przyciskiem w gałce od zmiany biegów głównych w młodszych rocznikach i tego jestem pewny bo taki mam. Co do komputerka na słupku nie jestem pewnien bo nie posiadam ale z tego co mi się o uszy obiło to taki jakby komputerek pokładow wyświetla predkość spalanie przerobione hektary itd. Literka e to chyba odnośnie wyposażenia.

Opublikowano

mam pytanie odnośnie oznaczeń MF3060 bo wiem że jest 3060E i elektromatic i moje pytanie brzmi co te oznaczenia oznaczają liczę na odpowiedz :)

Opublikowano

Witam moze mi ktos napisac jak sie przelancza w massey ferguson 3080 w skrzyni 32 ab biegi z zulwia na zajaca i a b. Jak mocno w lewo to szbkie wolne. A przelanczanie ab ?.

Opublikowano

Panowie muszę rozpołowić mojego 3060 - wymiana uszczelnień wysprzeglika, 

Podczas rozjeżdżania wałek skrzyni zostaje przy silniku a wychodzi ze skrzyni, nie chcę narozrabiać, czy wałek jest jakoś zabezpieczony przy sprzęgle, 

Będę wdzięczny za pomoc

IMG_20200528_205336.jpg

Opublikowano

widocznie krzywo ustawiłeś wózek do rozpoławiania i na frezach w kole zamachowym klinuje, ewentualnie  brud złapał wieloklin. Szarpaj do końca tylko uważaj na uszczelniacz wałka sprzęgłowego

Opublikowano

Mnie nurtuje jedna myśl. 

Mam skrzynie z zakresami A i B. I jak wiadomo po drogach no to jeżdże na B, ale mam krzyżówki lekko pod górkę i jak wyjeżdżam z obciążeniem to muszę lekko na sprzęgle przytrzymać żeby jakoś ruszyć. Szkoda mi sprzęgła bo rok temu wymieniane.

I czy moge na tej krzyżowce przerzucić na żółwia zeby wyjechać a potem jak wyjade to spowrotem na zająca? Jakie są konsekwencje takiego czegoś? Ma ktoś rade jak to ruszać z obciążeniem pod górkę?

Pozdrawiam

• Like 1