Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O widzisz, henio po raz I sie zgadzamy:D

no :(

mam takie pytanie czy na MGR mozna wziac myjke cisnieniowa?? chcialbym kupic jakas porzadna nie tylko do mycia maszyn ale i czyszczenia scian w oborze, wiec taka myjka tania nie bedzie.

Opublikowano

już wcześniej pytałem, ale odpowiedzi nie było. :(

Potrzebuję PICK-UP`a albo DOKĘ, ważne aby 4x4 i można było załadować przestrzenny towar. Czy jest to możliwe w MGR, a może są osoby którym się udało samochód wziąźć?

Opublikowano

Potrzebuję PICK-UP`a albo DOKĘ, ważne aby 4x4 i można było załadować przestrzenny towar. Czy jest to możliwe w MGR, a może są osoby którym się udało samochód wziąźć?

a na co ci to?

oby jak najszybciej był nabór bo za chwile mi różnicowanie rozpatrzą i nie bedę wiedział co wybrać

Opublikowano

Tytoń wozić.

Bo z roku na rok coraz więcej, na przyczepkę już się nie mieści, a do skupu kilkadziesiąt km. Osobówka nie pociągnie mi 2,5t przyczepy.

A poza sezonem skupów też się znajdzie zajęcie dla doki, czy pick-upa. Kilkanaście lat temu polonez TRUCK był standardem na wsi, dzisiaj trzeba szukać alternatywy. :(

Opublikowano

Wczoraj w TVP Warszawa, w programie dla rolników wystapił min. rolnictwa.

Powiedział, że w listopadzie ruszy nabór dla mleczarzy, a dwa tygodnie później, w okolicy Mikołaja nastąpi nabór dla pozostałych chętnych.

W tym roku niestety nie planuje przesunięć środków pomiędzy województwami.

Opublikowano

cieszę się, iż znowu ktoś podejmuje ten temat, bo już chyba po raz kolejny nie uregulowano tej kwestii, pomimo że samochód dostawczy (bez względu na jego formę) doskonale wpisuje się w definicję kosztu kwalifikowalnego wskazaną w rozporządzeniu to zarówno ARiMR jak również MinRol twierdzi, iż pojazd nie jest maszyną rolniczą wg PKWiU oraz dostrzega związek między tymi przesłankami powodujący konieczność niezakwalifikowania go jako kosztu kwalifikowalnego w modernizacji, mojemu znajomemu z powodu samochodu odmówiono przyznania wsparcia i nawet "światowej klasy" prawnik Marcin Leśny uznał sprawę za przegraną

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a wie moze ktos co to jest ten nabor dla mleczarzy?? na czym to ma niby polegac??

Opublikowano

cieszę się, iż znowu ktoś podejmuje ten temat, bo już chyba po raz kolejny nie uregulowano tej kwestii, pomimo że samochód dostawczy (bez względu na jego formę) doskonale wpisuje się w definicję kosztu kwalifikowalnego wskazaną w rozporządzeniu to zarówno ARiMR jak również MinRol twierdzi, iż pojazd nie jest maszyną rolniczą wg PKWiU oraz dostrzega związek między tymi przesłankami powodujący konieczność niezakwalifikowania go jako kosztu kwalifikowalnego w modernizacji, mojemu znajomemu z powodu samochodu odmówiono przyznania wsparcia i nawet "światowej klasy" prawnik Marcin Leśny uznał sprawę za przegraną

No cóż, wynika z tego, że lepiej sobie głowy nie zawracać, przynajmniej przy MGR. A szkoda bo większość potrzebuje mieć auto na potrzeby prowadzenia swojego gospodarstwa. :unsure:

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

a wie moze ktos co to jest ten nabor dla mleczarzy?? na czym to ma niby polegac??

już wiadome że nabór dla mleczarzy od 3 stycznia a dla pozostałych 2 tygodnie później czyli 17, przeciągają to strasznie i ja nie rozumiem dlaczego z mleczarzy robią święte krowy i im dają najpierw, to nie jest fair...

http://www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Konferencja-prasowa12

Opublikowano

Odnośnie mleczarzy to tez nie rozumiem tego czemu oni maja mieć dodatkowe punkty wiadomo muszą się więcej napracować przy krowach niż ja przy świniach ale nadal nie rozumiem czemu oni maja być pierwsi i lepiej punktowani. I z moich obserwacji wynika ze o mleczarzy bardziej dbają jak mleko za tanie to nawet w Brukseli wrzawa a jak ja świnie swego czasu po 2.5 zł sprzedawałem to nikogo to nie obchodziło!

Opublikowano

Ja mam pytanko jak 2 strony wcześni pytałem czy mam szanse na 2ciągniki 1 ok 100 km drugi 60-70km ,ale mam tylko 23 ha swojej ziemi (mam 2 ciągniki alr to stare i 1 bym sprzedał drugim coś by się zrobiło) ale dzisiaj słyszałem od kolegi za można zrobić tak ze jeden ciągnik np. ten większy wezmę normalnie bez żadnego osprzętu a do tego mniejszego ładowacz czołowy i tak bym tak brał i ponoć dzięki temu ładowaczowi mógł bym dostać drugi czy to prawda co o tym sądzicie robił ktoś z was taki coś???? Jakie są szanse ze to zda egzamin????

Opublikowano

dzis rodzice byli u doradcy ODR i powiedzial ze w tym roku slabo widzi ten nabor. mowil cos tam ze pierw musza uchwalic jakas ustawe czy cos a dopiero po tym 2 tygodnie pozniej oglaszaja nabor, tak podobno min. rolnictwa mowil. najpredzej pewnie pod koniec roku, ale raczej tak jak pisze @chrobi123 nabor odbedzie sie w styczniu.

Opublikowano

Witam.

Interesuje mnie wsparcie w ramach Różnicowania..., jednakże przygotowując już wniosek znalazłem gdzieś info, iż muszę być ubezpieczony (mój ojciec) w KRUS przez rok (nie wszędzie taka informacja widnieje). Mój ojciec jest ubezpieczony w KRUSie od bodajże 1980 roku. Jednak 2 lata (z nudów oraz w sensie dorobienia paru groszy) poszedł do pracy gdzie przez rok musiał rozliczać się w ZUSie. Od kwietnia 2010 roku zwolnił się i przeszedł na KRUS.

Ogólnie rzecz biorąc przez tyle lat opłacał składki KRUS. Podobno musi być ciągłość, czyli przykładowo musi być ubezpieczony w KRUSie teoretycznie ok 12- 13 miesięcy do złożenia wniosku.

Czy może ktoś potwierdzić te straszne informacje ??? Czy ma ktoś pomysł na obejście tego kroku ??? Jutro będę dzwonił do ARiMR może też coś poradzą... Czy był ktoś w takiej sytuacji i ją rozwiązał ??? Czy urzędnicy ARiMR w tym dyrektor mogą zgodzić się na to po przedstawieniu zaświadczenia które wskazałoby ile lat wstecz był ubezpieczony w KRUSie ??? Proszę o pomoc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v