Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy jezeli otrzymam Fakture proforme potrzebna do kredytu to czy cena sprzetu bedzie taka jak na tej fakturze czy mozna pozniej jeszcze negocjowac dalej ????

Opublikowano

Witam czy jezeli otrzymam Fakture proforme potrzebna do kredytu to czy cena sprzetu bedzie taka jak na tej fakturze czy mozna pozniej jeszcze negocjowac dalej ????

dosadnie- to mozna sobie pro forma wytrzec d......

Opublikowano

są jakieś przecieki kiedy wkońcu rusza nowy nabór?

przecieków jest mnóstwo bo wały poprzerywało i tam kasa bedzie szła w pierwszej kolejności, takie jest moje zdanie, i nie licze na nabory w tym roku, znów bedą przełożone

Opublikowano

Witam mam do was pytanie bo dealer chce podpisać ze mną zamówienie zakupu maszyny i tam jest podana cena i jezeli to podpisze to czy później będę mógł jeszcze zmienić trochę cenę tzn. potargować sie czy ta cena jest już musowa ???

Opublikowano

a co ma PROW do naprawy walow?? jak MGR to MGR. na te cele raczej bedzie kasa z innego zrodla chyba nie?? za straty musi placic nasz kochany rzad a nie UE ;) ja "z calego serca" licze na ten nabor :D

mam takie pytanko. strasznie potrzebuje nowej maszyny do przetrzasania siana bo stara mi padla do konca i juz gadalem z dilerem Krone i 4,60 m sprzeda mi za 17,5 tys zl tylko jest jeden problem. czy moge pozniej ta maszybe podpiac pod MGR jak bede wniosek skladal na reszte maszyn?? teraz bym zaplacil calosc z wlasnej kieszeni a czy pozniej mi zwroca ta polowe?? czy to zalezy tylko od dilera, czy ja moge sobie robic z tym jak chce?? wiem tylko tyle ze diler musialby fakture wystawic na termin przyznania mi wniosku ale czy musi to zrobic??

Opublikowano

jesli wystawi ci fakture po złozeniu wniosku i okreslonym terminie wyłon ienia kolejnosci to ta faktura bedzie mogła byc zaliczona do kwalifikowanych. Jesli wystawi wczesniej to d..pa blada ;)

Jesli podpiszesz umowe wstepna na zakup maszyn z cenami to juz te ceny sa oststeczne. chyba ze dealer bedzie miał dobry dzien i sprzeda ci taniej :D

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się spytać czy mam szanse na dostanie jakiegoś dofinansowania Z PROW'U na modernizacje gospodarstwa. Chodzi mi o ciągniki o mocy 110 km i 80 km, paszo wóz i beczkowóz. Powierzchnia gospodarstwa 52ha, 30 ornej i 22 łąk. Hodowla krów mlecznych 48 sztk. dojnych. Jeszcze nic nie brałem z PROW'U. Mieszkam w województwie Pomorskim.

Z góry wielkie dzięki.

Opublikowano

Witam a ja bym miał szanse dostać PROW mam 22 dojne krowy 7 byków ii 21 cielaków i jałówek.Mam areał 30 ha z czego 15 to ziemia orna a 15 łąki oraz jakieś dzierżawy i chciałbym wziąć Prasę Unii Famarol grubera plug 3 skibowy obrotowy kosiarkę i może beczkę.I kiedy można składać wnioski na Mazowszu??

Opublikowano

Policzyłeś sobie ESU? Jak policzysz to będziesz wiedział czy jest sens się bawić w PROW.

Ja mimo że będę miał małe ESU (stanowczo za małe do następnego naboru) ale wniosek i tak napiszę i złożę.

Wniosek możesz zrobić sam i masz zerowe koszta a czy będzie Ci się opłacało kupować maszyny to będziesz wiedział jak Twój wniosek trafi do rozpatrzenia.

Opublikowano

Jak wygląda kolejność rozpatrywania wniosków w wielkopolsce ?

@ferdek255 , Zadałeś pytanie na które sam dałeś sobie odpowiedź, skoro koleś w okolicy dostał na 7ha to czemu ty miałbyś nie dostać ? Spróbuj złożyć wniosek to się przekonasz.

Opublikowano

Witam wszystkich i z gory przepraszam jezeli nie w tym temacie umieszcze moje zapytanie ale jestem tu nowicjuszem :)

a mianowicie chcialbym sie zapytacz czy mam szanse zlozyc wniosek na dofinansowanie zakupu nowego ciagnika --w 2009 roku z powodu choroby tata przepisal na mnie gospodarstwo ( mam 21 lat )-na mnie stoi 5,61ha ogolnie uzytkuje 16 ha. na doplaty skladam 11ha. na te pozostale 5ha nie skladam ale moglbym miec umowe dzierzawy np. na 10 lat. mam zroznicowana produkcje--kwota mleczna 18 tys. litrow, 7 krow i okolo 30-40 sztuk sprzedazy swinek na rok. jak dotad mam c-330 ale jest za mala a poza tym na mnie nie jest zarejestrowana i przydal by sie jakis wiekszy ciagnik tylko czy moge sie ubiegac ?? bede spelnial warunki??

bardzo prosze o jakas odpowiedz--z gory dziekuje

Opublikowano

przecieków jest mnóstwo bo wały poprzerywało i tam kasa bedzie szła w pierwszej kolejności, takie jest moje zdanie, i nie licze na nabory w tym roku, znów bedą przełożone

Też mi się wydaje że to może miec jakiś wpływ na ruszenie naboru wniosków na MGR, ale powinni w tym roku ruszyc. JAk uważacie?

Zna ktoś jakiś planowany termin. Do tej pory mówiono o 3 kwartale- nie ma żadnych oficjalnych wiadomosci na stronie arimr że tak nie będzie, to jest jakaś szansa że ruszy w tym kwartale...

Opublikowano

Przyszła "modernizacja" zapowiada się niestety nie za ciekawie. Z moich nieoficjalnych informacji wynika, iż dofinansowanie będzie zależne od ilości $ pobieranych w ubiegłym roku (mowa o dopłatach bezpośrednich)- a więc wspierają gospodarstwa większe.

Ja jeśli chodzi o ten wymóg mam ok 30 ha, a co z resztą ????????

Reszty dzierżaw mam ponad 20 ha, tyle że mam w umowie napisane, iż właściciel bierze nieszczęsną dopłatę. Bardzo ciekawie zapowiada się przyszły nabór.

Czy w moim przypadku (jeśli taki wymóg dojdzie do skutku) jest szansa na "wyrwanie" ciągnika o mocy ok 140 KM (najlepiej wzwyż) pług obrotowy 4 skibowy i jeszcze parę maszynek. Podkreślam, iż posiadam obecnie 3 ciągniki o mocy po kolei 30, 82 i 160 KM. Jak rozwiązać tą sytuację ??? Przepisać ciągnik największy ??? Następnie posiadam maszyny rolnicze, tj bronę talerzową, która ma zapotrzebowanie mocy 140- 150 KM oraz zestaw uprawowo siewny o takim samym zapotrzebowaniu ??? W sumie jeśli posiadam takie maszyn to powinien takowy wniosek "przejść" ??????????

Opublikowano

@murtek3

Ilość pobieranych dopłat jest ważna ale nie będzie najważniejsza w nowym rozdaniu. Według projektu, który raczej nie zostanie zmieniony, kolejność ustalona zostanie w oparciu o punkty przyznawane za ESU (tu premiuje się gospodarstwa średnie około 30 ESU) oraz poprawę wyniku ekonomicznego gospodarstwa (w PRG rośnie wskaźnik GVA).

A twoja umowa dzierżawy (właściciel pobiera dopłaty) jest nielegalna, bo zgodnie z przepisami dopłaty należą się faktycznemu użytkownikowi ziemi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v