Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a ja się podepne.mam takie pytanie,tylko prosze się nie śmiać bo pytam z czystej ciekawości :rolleyes: -

no więc "słyszałem",że mozna na zwrot w PROW wziąć nissana navare to czy dało by sie jakos wziać quada?np do zaganiania bydla?sory że tak niepowaznie ale bardzo mnie to interesuje

Gość murtek
Opublikowano

danielek24

Hmm a lasso już masz ??? :rolleyes:- żartuje

Opublikowano

nie no nie bierzcie tego serio :rolleyes: ale poprostu taka moja ciekawość a zapytac nic nie kosztuje.Bo jak mozna navare to moze... no z tym zaganianiem to moze przesadziłem ale pojechac przeczepić,albo od tak podjechać na łąke czy pole zawsze lepiej niż rowerem czy samochód tłuc

Opublikowano

primo - quady u mnie w robocie są rejestrowane jako ciągniki.

secundo - u kumpla jak byłem w UK na farmie gdzie robił to często quadem jeździł jak mieli spore stado owiec i quad właśnie służył do tych celów.

Tylko czy nasza ARiMR potrafi to pojąć oto jest pytanie bo na zachodzie to quada kupuje się często właśnie stricte do potrzeb rolniczych.

Opublikowano

Mam pytanie, czy brał ktoś na MGR wóz asenizacyjny z Chojny? Chodzi mi o to czy trzeba ją rejestrować bo ma homologację jako przyczepa rolnicza a nie chce jej rejestrować tylko nie wiem czy w ARiMR to przejdzie.

Opublikowano

Tak kupowałem kiedyś wóz asenizacyjny z homologacją na naczepę, ale wówczas nikt nie żądał jej rejestracji w ARiMR.

Kasę otrzymałem szybko i bez wyjaśnień. Jak jest teraz ? Nie wiem.

Opublikowano

Witam,

Posiadamy hodowle bydła mlecznego jak i miesnego,nigdy jeszcze nie korzystalismy z prow ani z mgr, a w tym roku ma nadejsc przelom.Jestem z woj. mazowieckiego i chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie działa prow ? Czy najpierw zakup, czy wniosek w wyznaczonym terminie.Tak na marginesie to czy przykladowo piszac wniosek o zakupie maszyn na 100 tys. czy dokladnie trzeba pokryc pozostala czesc ktora zostatnie odjeta poprzez prow czy musimy kredyt wziasc ? Na czym to dokladniej polega?

z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

Witam @EmilPlayP chyba nie oczekujesz że ktoś na AF będzie Ci tłumaczył całą istotę PROW wystarczy przeczytać kilka stron do tyłu i się wszystkiego dowiesz. Z tym PROW-em to jest tak że najpierw musisz w określonym terminie wniosek złożyć potem czekać na rozpatrzenie potem własną kasę wyłożyć na kupno maszyny bądź z kredytu ale to twoja sprawa. A potem czekasz na zwrot części kasy z ARiMR.

Myślę że trochę rozjaśniłem.

Opublikowano

dzieki wielkie, tyle tu stron że po przeczytaniu 20 prawie to samo w kółko bylo :) a tak na uboczu, to rozmawialem z ojcem i on jest jakos sceptycznie do tego nastawiony: mówi że prow jest dla bogatych ludzi co mają gotówke w duzej ilosci bo bawiac sie w kredyt to nie oplaca sie poniewaz musielibysmy wziasc kredyt pomostowy 10-12% ? Czy to prawda ? Chcialbym jakos ojca do tego namowic.

dzieki

Opublikowano

PROW jest nie tylko dla ludzi mających pieniądze a szczególnie dla tych którzy pieniędzy nie mają. Powiem Ci że naprawdę się opłaca nawet wziąć ten kredyt na te 10% bo naprawdę można kupić maszyny o wiele taniej. Myślę że większość ludzi którzy biorą dofinansowania do maszyn kupują je na kredyt bo kto dzisiaj dysponuje taką gotówką. Przelicz sobie to i zobaczysz że się naprawdę opłaca.

Opublikowano

CEZARY1232 ja kupowałem taki wóz z pomotu. Musiałem go zarejestrować bo mam pola nie które kawałek od domu. Albo możesz tak zrobić, że napiszesz oświadczenie, że nie będziesz wyjeżdżał nim na drogi publiczne tylko w obrębie swojego podwórka będziesz go używał i wtedy nie musisz rejestrować.

Opublikowano

PROW jest nie tylko dla ludzi mających pieniądze a szczególnie dla tych którzy pieniędzy nie mają. Powiem Ci że naprawdę się opłaca nawet wziąć ten kredyt na te 10% bo naprawdę można kupić maszyny o wiele taniej. Myślę że większość ludzi którzy biorą dofinansowania do maszyn kupują je na kredyt bo kto dzisiaj dysponuje taką gotówką. Przelicz sobie to i zobaczysz że się naprawdę opłaca.

opłaca się jeżeli kredyt spłacisz w ciągu 3 lat,jeżeli nie to lepiej kredyt młody rolnik 2 procent

Opublikowano

dzieki wielkie, tyle tu stron że po przeczytaniu 20 prawie to samo w kółko bylo :) a tak na uboczu, to rozmawialem z ojcem i on jest jakos sceptycznie do tego nastawiony: mówi że prow jest dla bogatych ludzi co mają gotówke w duzej ilosci bo bawiac sie w kredyt to nie oplaca sie poniewaz musielibysmy wziasc kredyt pomostowy 10-12% ? Czy to prawda ? Chcialbym jakos ojca do tego namowic.

dzieki

kolego cała to zabawa z prowem jest opłacalna ponieważ po pierwsze masz mozliwośc zakupienia nowego sprzetu po drugie dostajesz dofinansowanie co powoduje że sprzęt jest za połowe ceny po trzecie możesz dogadać się z bankiem że pomoc o która wnioskujesz zwracasz od razu na spłate kredyty i już masz mniejsze raty po czwarte jeśli dodatkowo jestes na wacie to odliczasz go i maszyny wychodzą jeszcze tańsze. Niestety sa tez i minusy a mianowicie czas weryfikacji wniosku. Ja składałem 2 razy i za każdym razem po złozeniu wniosku mijało rok czasu zanim kupywałem maszyny dlatego trzeba byc cierpliwym i nie liczyc że złożę przykładowo we wrzesniu w styczniu juz kupie a w kwietniu agencja zwróci mi kwotę o która wnioskuję. Mimo wszystko warto próbować:)

Opublikowano

Panowie ja już się pogubiłem każdy pisze co innego. Więc ja podam taki przykład Mianowice:

Ojciec przepisał mi 40ha pola Chce kupić ciągnik za 300tyś brutto i świeżo co przeszedłem na vat i stąd moje pytanie na jakie ulgi moge liczyć i ile taki ciągnik by mnie wyniósł

Gość murtek
Opublikowano

@Macius

Odrobina matematyki- odejmujesz od 300 tys zł brutto 22 % VAT, wychodzi ok 234 000 zł netto. Z racji tego, że jesteś młodym rolnikiem odejmujesz od tej kwoty 50 %. Ostatecznie maszyna kosztuje cię tylko i aż ok. 111 700 zł ! :)

Opublikowano

@murtek3- U Ciebie z matematyką też nie najlepiej. Vat to jest 22% ceny netto a nie bruto. Tak więc 300tys/1,22= 245901 i to jest cena netto tego sprzetu. Czyli prze zwrocie 50% wyjdzie ok 122950zl.

Gość murtek
Opublikowano

Możliwe, jestem humanistą a nie matematykiem. Tak czy inaczej o wiele się nie pomyliłem :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v