Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolego jaroslaw ja nie mowie ze nie przejdzie... podejrzewam ze ojciec nie moze Ci wydzierzawic ciagnika ??

wszystko da sie napiac tak zeby poszlo , przeciez moze np. masz starego ursusa ktorego wcale nie masz...zastanow sie i na ile jestes w stanie nakombinowac aby przeszlo... ja na przyklad oddalem w "dzierzawe" ojcu wszystko co zwiazane z prod zwierzeca ,zeby nie mieli sie czego czepiac...

Opublikowano

a można np wziąć kombajn (wykorzystujemy pełne dofinansowanie) na MGR i kredyt komercyjny oraz ciągnik ale już na sam preferencyjny?

czy trzeba najpierw zakonczyć MGR i dopiero ubiegać sie o preferencyjny?

Opublikowano

gdzies kiedys czytalem ze mozna laczyc jedynie mlodego rolnika z MGR lub z kredytem ,natomiast nie można wziąć jednoczesnie i MGR i kredytu preferencyjnego

natomiast nie wiem czy mozna np wziac MGR a za jakis czas wziac kredyt preferencyjny, ale chyba nie

czy ktos z was mial taki pomysl,sytuacje ze skladacie wniosek na MR ,nabywacie ziemie pozniej zaraz wniosek na modernizacje i kupujecie maszyny ciagnik itp. czy wnioski tego typu maja szanse?

jak to jest z podejmowaniem decyzji o udzieleniu zwrotu kosztow z tytulu MGR. Kto podejmuje decyzje?Pracownik oceniajacy wniosek? Czy ktos wie jak wyglada tutaj proces decyzyjny?

Czy we wniosku na MGR można wpisać że dana maszyna bedzie wykorzystywana dosyć czesto w uslugach u innych rolnikow i nie tylko. Czy takie uslugi trzeba jakos udokumentowac i czy ti wplywa jakos na to ze beda wieksze szanse na pozytywne rozpatrzenie wniosku?

Opublikowano

primo inwestycje w ramach MGR nie mogą być finansowane z kredytów preferencyjnych, natomiast środki mogą pochodzić z premii dla młodych rolników, także można korzystać z kredytów preferencyjnych oraz MGR o ile będą dotyczyć różnych inwestycji

secundo pewnie ktoś miał taki pomysł i jest to wykonalne o ile MGR będzie jeszcze realizowana,

tertio decyzja w sprawie przyznania wsparcia jest podejmowana przez pracownika OR ARiMR na podstawie procedury opartej w pewnym zakresie na odpowiednich rozporządzeniach oraz ich interpretacjach wykonanych przez MRiRW, ponadto maszyny zakupione w ramach tego działania nie mogą być wykorzystywane do prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej (tutaj jest inne działanie "różnicowanie w kierunku działalności pozarolniczej", także uzasadnienie dotyczące świadczenia usług jest co najmniej nie wskazane, w pewnym zakresie istnieje możliwość świadczenia usług sąsiedzkich (czyli usługa za usługę bądź usługa za pracę) jednak tej kwestii nie udało mi się jeszcze rozwiązać, latem było głośno w sprawie opodatkowania pomocy wzajemnej (usług sąsiedzkich)ale ostatecznie "bezpieniężna" wymiana została zwolniona z opodatkowania

Opublikowano

A jakieś zmiany finansowe można zrobić w czasie poprawek. Oczywiście w nie zmieniając kwoty ogólnej. Np. tańszy pług a w to miejsce droższy agregat.

Zasadniczo to chyba kwestia tylko wymiany paru kartek we wniosku. Jak uważacie? Przy dobrej woli prowadzącego .... Może ktoś próbował?

Opublikowano

mam takie pytanie odnośnie wykształcenia. mam wyższe nie rolnicze i do tego staż w krusie(na dany moment ok 5 lat) w każdym bądź razie w 2008 wystarczyło żeby złożyć wniosek o premie dla Młodego Rolnika i dostać ją w 2009. czy zamierzając składać w tym roku wniosek na "Modernizacje..." moje kwakifikacje(wykształcenie) są wystarczające?

Opublikowano

Witam. Jeżeli nie jestem płatnikiem KRUS tylko płatnikiem ZUS to mogę skorzystać z PROW na modernizację ,oczywiście jeżeli będzie nowy nabór.Gospodarstwo prowadzę od 15 lat.

Opublikowano

A czy to prawda że termin zakonczenia etapu ustala się przy podpisywaniu umowy? Chodzi o MGR. Mamy na Luty tego roku, a dopieru poprawki składamy

Oczywiście termin ustalasz w momencie podpisywania umowy.

Opublikowano

a ja mam takie pytanie jak to jest z przelicznikiem koni na ha bo brat złożył wniosek na ciągnik 126 km i teraz dostał poprawkę że 126 km to za duży na 31 ha że niby przepisy od nowego roku się zmieniły słyszał ktoś o takim czymś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v