Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

maly1248 ja tez w bielsku skladalem poprawki i od poczatku listopada czekam na ta umowe :blink: chyba po prostu zle trafilem na osobe ktora to mi poprawiala... Porazka

Właśnie dziś dostałem umowę :unsure:

Edytowane przez kalol
Opublikowano

mam takie pytanie co do wniosku o płatnośc chodzi mi mianowicie o takie cos czy można złorzyć fakture za którą jeszcze nie zapłaciłem bo np termin płatności będzie 10 lutu a ja mam do 25 stycznia wniosek o płatnośc złorzyć a czekam za kasa z pierwszego etapu juz ponad 4 miesiące i ciągle dzwnoie i chyba w agencji to juz świętami zyją bo koleś co mi go rozpatruje to napoczatku coś tam sie dopatrzył i już jest ok ale jak narazie nie mam żadnej odp z jego strony i boję sie że do 25 stycznia nie zdąze dostac kasy a musze kupic przyczepy a niechcę brac kredytu pomostowego bo to dodatkowe wydatki i czas

Opublikowano

a w załączniku nie masz napisane że trzeba złożyć dowód zakupu - faktura wraz z potwierdzeniem przelewu (czyli zapłaty w formie bezgotówkowej)?

Zasada jest taka - płacisz swoimi, jak zapłacisz arimr Ci odda ale z tego co piszesz to chcesz złożyć wniosek z fakturą która nie jest opłacona jeszcze. Dobrze myślę?

Opublikowano

tak włąśnie chcę zrobić zęby oddać fakturę jeszcze nie zapłaconą a pózniej poprawki i uzupełnić

bo niechcę dodatkowych kosztów kredytowych mało tego to przyczepy musze zastaw dac na bank bo niechce żeby mi na hipoteke wchodzili z banku a znów wniosek musze złorzyc może ktoś coś inaczej zrobił jak z tego wybrnąć żęby znów nie dokłądać to cąłego intersu

Opublikowano

tak włąśnie chcę zrobić zęby oddać fakturę jeszcze nie zapłaconą a pózniej poprawki i uzupełnić

bo niechcę dodatkowych kosztów kredytowych mało tego to przyczepy musze zastaw dac na bank bo niechce żeby mi na hipoteke wchodzili z banku a znów wniosek musze złorzyc może ktoś coś inaczej zrobił jak z tego wybrnąć żęby znów nie dokłądać to cąłego intersu

Poprostu złóż aneks o przesunięcie terminu realizacji drugiego etapu, tylko się pospiesz.

Ja podpisałem umowe 15-tego, numer 6.. kuj-pom.

Opublikowano

ile wynosi zwrot dla rolnika po 50lat, a ile na terenach onw i jak uznają te tereny ONW, bo do kredytu preferencyjnego nie uznali gosp. że jest w onw chociaż jest czy tak samo z prowem będzie?

Opublikowano

Po 40 czy tam 50lat masz 40% + onw 10%. ONW licza wtedy gdy ponad połowa ziemi jest na ONW. Działka siedliskowa nie musi byc na ONW. Teraz tez medytuje żeby moze na mame złozyc ale 40% zwrotu i jest w dodatku na ryczałcie :unsure: I sam nie iwem troche mało te 40% bo onw ma tylko kilka dziłek :blink:

Opublikowano

tak tylko sprawdzaja maszyny. jak masz kwot od weterynari to nie moga go podwarzyc :unsure: To nie SPO czy SAPARD :blink: Kuzyn miał juz kontrole a ma krowy i tak jak mówiłem tylko spisali dane z tabliczek z maszyn.

Opublikowano

kolego to zależy na kogo trafisz u mnie za pierwszym razem poza maszynami na które składałem to zaglądali wszędzie od miejsca gdzie składuje nawozy po kolczyki u bydła także.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Dostałem wezwanie do uzupełnienia wniosku na modernizacje więc z rozpatrywaniem jest lepiej niż się spodziewałem. Mam numer coś ok. 32xx w mazowiecki oddziale.

We wniosku poza zakupem kilku maszyn mam też wpisaną modernizację budynków inwentarskich.

Modernizacja budynków będzie głównie polegała na wymianie ETERNITU na blachę może jeszcze jakieś świetliki zamontuję.

W związku z tym jeśli ktoś realizował już podobny projekt.To będę wdzięczny za wypowiedzi .

Czy trzeba taką modernizację zgłaszać w starostwie?

Czy do wniosku są wymagane jakieś szczegółowe kosztorysy , czy może wystarczy oferta na wykonanie roboty .

Z góry dziękuję za wszystkie informacje.

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano
tak tylko sprawdzaja maszyny. jak masz kwot od weterynari to nie moga go podwarzyc :blink: To nie SPO czy SAPARD :unsure: Kuzyn miał juz kontrole a ma krowy i tak jak mówiłem tylko spisali dane z tabliczek z maszyn.

A spotkałeś się z czymś takim że mogą nie przyjechać przed przekazaniem płatności na konto?

Usłyszałem coś takiego żebym się nie zdziwił jak nie przyjada bo mają straszne obłożenie ale sprawdzą mnie w ciągu tych 5 lat (kontrola się odbędzie po otrzymaniu płatności).

Opublikowano

masz racje kontrol może pojawić się u ciebie nawet za 4 lata więc jeśli trzymasz maszyny na które składałeś wniosek to ok ale jak sprzedasz przed upływem 5 lat od daty przelania zwrotu na twoje konto no to trzeba zwrócić kwotę którą otrzymałeś plus odsetki od tej kwoty :unsure:

Opublikowano

Po 40 czy tam 50lat masz 40% + onw 10%. ONW licza wtedy gdy ponad połowa ziemi jest na ONW. Działka siedliskowa nie musi byc na ONW. Teraz tez medytuje żeby moze na mame złozyc ale 40% zwrotu i jest w dodatku na ryczałcie :unsure: I sam nie iwem troche mało te 40% bo onw ma tylko kilka dziłek :blink:

a młody rolnik na ONW może dostać 55 czy 60% zwrotu netto?

kiedy jest nowy nabór i jak myślicie czy dało by się wyrobić z maszynami zielonkowymi przed sezonem, czy mozna np. kupić prasę po złożeniu wniosku ale zanim coś tam rozstrzygną?

Opublikowano

takich kontroli mozesz miec nawet 10 w ciagu tych 5 lat :unsure: A co do kontroli przed wypłata to bedzie na 100% jesli przekraczasz pewna kwote zwrotu bodajrze 100tys, juz nie pamietam dokłądnie wiem ze ja bede miał na 100% kontrole.

60%

Opublikowano

he ja musze teraz zrobić inwestycje na tyle że ewentualnego zwrotu było by ze 20 tyś to warto się w to bawić wogóle, bo gosp. jest na ojca to i zwrot nie duży, a na czerwiec nie wyrobie się pewnie? no i kiedy ten nabór może być? czy przez te 5 lat można przepisać gosp. na następce?

Opublikowano

@bialy2005 no właśnie po aneksie będe miał poniżej 100 tys PLN zwrotu i może dlatego usłyszałem to co usłyszałem (płatność bez kontroli a kontrola będzie później). Co do innych kontroli to czytałem tę umowę kilka razy zanim podpisałem i wiem że mogą być kilka razy z ARiMR i nie tylko od nich.

@Ferdek07 - ja pierwotnie zakładałem że zwrotu będę miał nie wiele więcej niż ty a teraz wyszło wg papierków prawie 5 razy tyle.

Opublikowano

Możecie mi powiedzieć jak wygląda sprawa z pomocą na płytę obornikową? Mamy 30ha i 3 maciory ale nie ma plyty obornikowej a bez plyty nie ma szans na pomoc na maszyny przy hodowli. Jakie warunki trzeba spelnić i czy są jakies przyliczniki na wielkosć plyty co do wielkosci stada? Druga sprawa czy skladajac wniosek moge uwzglednić plyte obornikowa i np szambo za jednym razem? Szambo jest stare powojenne wiec nie wiem czy przeszloby jakąkolwiek kontrole.

Opublikowano

jesli nie jestes na OSN nie mylic z ONW to nie musisz miec płyty. Do dofinansowania maszyn z prow wytarczy zaswidczenie od powiatowego weterynarza i arimr nawet tego nie sprawdza tylko liczy sie papier.Ale jesli chcesz to mozesz jednoczesnie złozyc wniosek na budowe płyty, zbiornika i zakup maszyn tylko powiedzmy maszyny w 2 etapie lub wszytko w jednym etapie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???

• Dodaj nową pozycję...
v