Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

takie szkice kazał mi robić facet, który robił mi wniosek... wniosek przeszedł bez poprawek, więc chyba wiedział jak ma to wyglądać. W necie było tylko napisane że należy podać dokładne wymiary wszystkich budynków w gospodarstwie wraz z ich przeznaczeniem.

Silosy też muszą być ujęte, ale wystarczy je narysować wraz z wymiarami w rzucie ogólnym całego gospodarstwa. Należy też zaznaczyć gdzie są przechowywane nawozy i środki ochrony roślin

Opublikowano

Z tego co ja wiem to w tym naborze nie trzeba już rysować usytuowania budynków ani robić szkicu rozmieszczenia okien, korytarzy itp w środku, wystarczy tylko podać powierzchnie w m2,

Opublikowano

Też mi tak powiedział doradca robiący mój wniosek że nie trzeba rysować szkiców .Byłem mile zaskoczony bo przedtem nie zrobiłem ksero i bym musiał wszystko od nowa rysować

Opublikowano

Plan rozmieszczenia na terenie gospodarstwa budynków, budowli, plantacji wieloletnich oraz rzuty budynków służących do produkcji rolnej wraz z rozplanowaniem wewnętrznym (dokumentacja funkcjonalno-przestrzenna) – oryginał Dokument obowiązkowy w przypadku, gdy planowana do realizacji operacja jest trwale związana z nieruchomością (w tym z gruntem), jeżeli dotyczy:

-planowana do realizacji operacja przewiduje zakup maszyn lub urządzeń, które będą wykorzystywane/użytkowane w obrębie budynków lub budowli np. wóz paszowy, wózek widłowy do przechowalni owoców, ładowarka teleskopowa, agregat chłodniczy do chłodni, zgarniak obornika, dojarka rurociągowa.

czyli muszę robić rzut i mierzyć, dopiero na 40 stronie to było :)

Opublikowano

Do wszystkich tych co zamierzają kombinować z wnioskami: nie polecam. W porównaniu kontrola US czy kontrola ARiMR to ta druga jest dużo bardziej męcząca i szczegółoowa. Co do zawyżania kwot na maszyny o małą kwotę to jak najbardziej dobra metoda zabezpieczenia zwyżek cen, ale zawyżenie ceny o baardzo dużo i oddawanie VATu i CITu dilerowi mija się z celem bo z dotacji 40-60% mało co zostanie. Mi na różnicowanie ARiMR zadzwoniła do dilera i znalazła że cena jest o 600 EUR za niska, więc w drugą stronę mogą zrobić to samo.

Mam pytanie czy ktoś spotkał się z przypadkiem wniosku w 2 etapach i późniejszej rezygnacji z drugiego etapu, i co wtedy? Czy trzeba było oddawać kasę za pierwszy etap?

Drugie pytanie to czy przy kwocie mlecznej i sprzedaży bezpośredniej mleka (nie do mleczarni) jest potrzebny sprzęt typu chłodziarka do mleka itd.? No i czy płyta obornikowa już nie obowiązuje w PROW?

Opublikowano

Plyta chyba jest wymagana,

Ja mam podzielony ten z 2007 na 2 etapy pierwszy zakonczylem i tez pytaismy wrazie czego jak nie bedzie sprzetow to czy moge zrezygnowac, to facet mowil ze piszesz aneks i juz, ze nie bedziesz realizowal 2 eatpu, a kasy nie zwracasz. Najpiekniejsze jest to ze po zlozeniu wniosku o platnosc 1 etapu dostalem kase za 2 tygodnie;d czyli dzis sa na koncie.

A co do mleka to ci nie powiem, ja we wniosku wpisalem jak wczesniej tylko kwote mleczna i nie wypisywalem im zaduzo szczegolow zeby sie niemieli zabardzo czego czepiac.

Opublikowano

Oj dobrze ze poruszyliście tę kwestię rezygnacji z 2 etapu. Bo wpisalem sobie nowy ciągniczek ale w 2011. Tylko skąd ja mogę wiedzieć że wtedy będę mógł go kupić? U mnie jest taka sytuacja że albo w drugim etapie nowy ciągnik albo zakup ziemi więc chyba oczywiste że najpierw ziemia i rezygnacja z drugiego etapu a później już ciągnik we własnym zakresie (pewnie używka jakaś).

Opublikowano

ehha tak od profesjonalnej strony agencji....:dzisja po 2 h prob dodzwoniłem sie do OR. rozmawiam. koles arogancki iel to on ma spraw i ze nie ma czasu...- wogóle to za takie zachowanie w stosunku do klienta to powinien byc out ze stanowiska natychmiast. ale najlepsze były jego wypowiedzi o "kombajnie do siania buraków" ;) pomimo moich wielokrotnych poprawek nadal upierał sie przy takim określeniu... czeski film normalnie

Opublikowano
Plyta chyba jest wymagana,

"chyba" to jest taka tyba, co w morzu pływa! ;):) Plyty nie sa wymagane. my nie mielismy a wszystko poszlo wzorowo.

ps: kobra pochwal sie wrezcie tym swoim nowym NH, tyle pisania o nim na af, a jeszcze nie widzielismy go w galeri!

Opublikowano

Mam napisany wniosek na Inwestycje a w nim: Między innymi Ciągnik Zetor Proxima 85 tylko że ja mam już na siebie Zetora 7341 z Turem z 2000r. wiec pewnie nie przejdzie Nowy Zetor bo mam 21 ha ziemi. Mam pytanie czy ja odrzucą ciągnik to i cały wniosek czy na te inne maszyny będzie się należał Zwrot ?

Opublikowano

Rezygnacja z drugiego etapu

Raczej bym nie liczył, że można będzie zrezygnować z drugiego etapu. W umowie jest zapis, że drugi etap musi stanowić co najmniej 25 % kosztów kwalifikowalnych i jak na razie nie ma możliwości tego obejścia. W SPO takie rzeczy przechodziły, ale teraz nie system nie wygeneruje takiego aneksu. Jedyne wyjście to zamiana na jeden etap przed złożeniem pierwszego wniosku o płatność.

Opublikowano

Mysle ze tak jesli napisalibyscie umowe dzierżawy z tego roku i teraz musiłbys złozyc wnisek na siebie z tej dziłki. Ale nie jestem pewny na 100% Akurat u mnie jest o tyle lepiej że na działce siedliskowej praktycznie juz nie ma upraw wszytko zostało zagospodarowane pryzmami kuku, słomy i sianokiszonki i nie były skłądane dopłaty ze 2 -3 lata

Opublikowano

No właśnie ten zapis o II etapie, że kwota nie może być mniejsza nie ileś tam procent kosztów kwalifikowanych, mnie niepokoi. Bo jeśli się go nie wykona to wyjdzie błąd, ale jeśli można zrobić zmianę przed pierwszym wnioskiem o płatność to OK, ale ja wolałbym gdyby można było zrezygnować później wiadomo dlaczego.

Opublikowano

jesli te 25% to prawda to lipa z moich planów ;) Bo w pierwszym etapie wpisałem maszyny 485tys netto, a w 2 plac manewrowy tylko 57tys. z tego wynikałoby że wyjdzie lipa bo 2 etap musiałby miec ponad 120tys. skad wiesz o tych 25% ??

jutro musze zadzwonic do lublina :)

Opublikowano

Nie wiecie jak jest z tym mierzeniem budynków bo w instrukcji pisze że jeżeli sprzęt nie będzie wykorzystywany w budynkach to nie jest to obowiązkowy załącznik.

Opublikowano

A ile masz hektarow i jakie uksztaltowanie terenu??

Ja w swoim przypadku w 2007 napisalem ze na 12 hektarach bedzie tym 4 skibowcem robiona zarowno orka jak i podorywka. I ze sa w nim zabezpieczenia przeciw kamieniom bo je mam i to w duzych ilosciach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karol
      Informuję wszystkich że 15 lutego tego roku (2008) upływa termin dostarczania wniosków o dopłatę do materiału siewnego. Dotyczy to tylko roślin ozimych.

Więcej na stronie Agencji Rynku Rolnego

www.arr.gov.pl

Wniosek
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/dms_p1_f2.pdf

Instrukcja
      http://www.arr.gov.pl/data/01593/instrukcja_dms_p1_f2.pdf
    • Przez KarolTD90
      Wie ktoś  coś  na ten temat ?? Co za maszyny można kupić  albo co wybudować???
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v