Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Koledzy a gdzie najlepiej i najszybciej moge zauwazyc informacje o rozpoczeciu naboru?

Ile trwa mniej/wiecej nabor?

Sorki za takie pytania ale jestem w tej sprawie zupelnie zielony...

Opublikowano

Według ekspertyzy do 4,2 KW/ha czyli nawet 5,7km. Mysle ze 85km powinno sie dac przepchnac tylko trzeba dobrze umotywowac. Jesli nie masz innego ciagnika który ma mniej niz 20 lat i masz zwierzeta to spokojnie przejdzie :D JA teraz skłądałem na 24ha udukumentowane w agencji na case 117km, ale bede zminiał na 141km bo taki mi sie trafił w starej cenie( jest tanszy od teraz zamawianego 117km) i juz jest zaliczkowany, czeka tylko na umowe z arimr :D

Opublikowano

a to sie liczy razem z ciagnikami jakie sie juz ma?? bo slyszalem ze licza sie do tego jeszcze ciagniki zarejestrowane mlodsze niz 20 lat wiec teraz bym dostal jedynie ciagnik o mocy 70 KM ale za rok jak moj 912 bedzie mial juz 21 lat to powinienem dostac nawet NH t6040 bo on m chyba 90 KW wiec by bylo 86 KW z ursusa 1224, jest on chyba z 90 albo 91 roku (tak ma w papierach) i to 90 KW to razem 176 KW podzielic na 40 ha bo tyle mam swojej ziemi a reszta to dzierzawa wiec wychodzi ok. 4,4 KW na ha wiec powinienem dostac.

Opublikowano

Panowie jak to jest z doborem kombajnu do ilości posiadania ha np. jak mam przypuśćmy 100 ha to jaki moge wziąść największy kombajn? (jest jakiś przelicznik)

Opublikowano

to czy mogliby Ci przepisac za 2 lata połowę gruntów,jest uzależnione od tego jakie maszyny mają zamiar kupic twoi rodzice.Jesli chca kupic brone talerzową czy cos podobnego to ok.lecz jesli chcecie wziac ciagnik i tu przykład: masz np. 20 ha i bierzecie ciagnik 100km czyli limit jest juz wyczerpany wtedy twoi rodzice nie moga Ci nic przepisac przez okres 5 lat, poniewaz ten ciągnik jest zwięty na powierzchnię 20 ha i nie moze ona ulec zmianie.

Opublikowano

Ja slyszalem ostatnio w agrobiznesie ze nabor ma byc we wrzesniu ale nie wiadomo ktorego a ja mam takie pytanie :D Moj ojciec konczy w tym roku 55 lat oczywiscie chce przejsc na rete strukturalna a bratu maja przepisac grunty co nalezy zrobic pierwsze pisac wniosek na rete czy przepisac grunty??

Opublikowano
to czy mogliby Ci przepisac za 2 lata połowę gruntów,jest uzależnione od tego jakie maszyny mają zamiar kupic twoi rodzice.Jesli chca kupic brone talerzową czy cos podobnego to ok.lecz jesli chcecie wziac ciagnik i tu przykład: masz np. 20 ha i bierzecie ciagnik 100km czyli limit jest juz wyczerpany wtedy twoi rodzice nie moga Ci nic przepisac przez okres 5 lat, poniewaz ten ciągnik jest zwięty na powierzchnię 20 ha i nie moze ona ulec zmianie.

A orientuje sie moze ktos na ile ha mozna wziasc prase zwijajaca?

Opublikowano

@Wacek21,najpierw składać papiery na rentę , a jak będzie wstępna decyzja o przyznaniu renty i dopiero wtedy przepisać gospodarstwo po wstępnej decyzji ma na to chyba 6 miesięcy czasu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v