Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanie, czy sloma z owsa albo jęczmienia nadaje sie do scielania pod swinie. Wedlug Was jaka jest najlepsza sloma?.

Z gory dziekuje za odpowiedzi

POZDRAWIAM

ADAM

Opublikowano

Ja sądzę że do ścielania lepsza jest słoma z zbóż ozimych, ponieważ lepiej wchłania wilgoć, a zaś przez jara tylko przeleci i będziesz musiał jej więcej zużyć. Takie jest moje zdanie, gdyż wiem to z doświadczenia

Opublikowano

Słyszałem dwie rozbieżne treści. Jedni mówią żeby nie ścielić prosiętom bo podobno się zapchają a drudzy ścielą i twierdzą, że jęczmienna lepsza bo delikatniejsza a nawet jak trafi się kłos to lepiej jak jest to jęczmień niż żyto. Jak ustosunkujesz się do mojej wypowiedzi?:-)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Każda słoma jest dobra, zwłaszcza jak jest rok gdzie występują braki.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie prawda, ścieliłem już nie raz i nigdy nic się nie działo, już bardziej po jęczmiennej nie raz wyskakiwały im krosty od tarcia, ale to też raczej rzadko.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Piszę, bo to nie prawda, a wierzyć nie musisz jak nie chcesz, a czy to akurat było od jęczmiennej, to też nie wiem na pewno, bo jak już pisałem było to owszem w czasie ścielenia tą słomą, ale występowało niezwykle rzadko i u pojedynczych sztuk, bez objawów innej choroby.

Opublikowano

Ja używam każdej bo mam wszystkie odmiany zbóż. Dlamnie najlepsza owsianka, bo jak zaniosę kostkę to jest czym rozścielić, a jak zaniosę z pszenżyta to tylko "rurki" i 3x więcej trzeba kostek "masy" by zaścielić powierzchnię.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Beaver
      Witam,

Kupię 400-500 ton lub około 2000 balotów słomy owsianej, pszenicznej, pszenżytniej lub żytniej w zachodniopomorskim,

zainteresowanych proszę o kontakt.

PILNE!!!!
    • Przez bastek321
      Witam wszystkich użytkowników portalu
      nie orientujecie sie moze czy gdzies na podkarpaciu badz w okolicach podkarpacia jest jakis skup siana?
      posiadam ok 3500 balotów siana o wym. 150/120 to jest ok 1000 t siana potrzebuje jakiegos pewnego odbiorcy i takiego aby niebylo problemów z płatnoscia prosze odp jesli ktos cos wie
      Dziękuje i Pozdrawiam
    • Przez michalnh
      https://www.olx.pl/oferta/plandeka-plandeki-uwaga-promocja-solidne-CID757-IDiQFQJ.html

Plandeki polecam!
    • Przez same110
      Witam
      Stoję przed wielkim.dylematem która z pras wybrać między Kverneland A krone
      Która z maszyn będzie lepszym wyborem .Nie znalazłem.żadnej.opinie o.takowym modelu 6250 Kvernelanda.Jesli ktoś.taki posiada lub sąsiad prosiłbym o kontakt na pw
      Z drugiej.strony Fortima to dawny roundpack sprawdzony ale jednak.Fortima to nie też kropka w kropkę
      Dziękuje za rady
      Pozdrawiam

• Przez filip12376
      Witam!
      Chciałbym zaprojektować i stworzyć osprzęt widłowy do balotów słomy. Osprzęt ma być montowany do ładowarki teleskopowej Weidemann T5625 CX80. Wstępnie udało mi się naszkicować coś takiego jak w załączniku. Widły mają służyć do zwożenie pięciu balotów z pola na raz. 
      Moja propozycja posiada sekcje rozsuwaną oraz możliwość podnoszenia. Po załadunku dwóch balotów na sekcje podnoszoną podjeżdżałbym do trzech kolejnych podniósł do góry dwa poprzednie i załadował trzy kolejne. Tak załadowane 5 zawiózł na początek pola. 

Chciałbym poznać Wasze opinie lub propozycje usprawnienia. 

• Dodaj nową pozycję...
v