Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Jak one wyglądają ? U mnie jest mc cormick mtx 

17323502388746870455491086071330.jpg

Opublikowano

Oczywiscie, trzeba wziąść pod uwage że tam są 2 akumlatory i chiński prostownik może mieć problem z prądem ładowania. Ładowałem z dwa trzy razy. Nigdy nie było za bardzo potrzeby ładować, jak aku dobre i alternator sprawny to po co ładować?

Opublikowano

Witam 

Dlaczego CS sprzęgło z boosterem ślizga sie czasem przy gwałtownym dodawaniu gazu alvo przy ostrych pagurkach.... 

Na wolnych obrotach wjeżdża sobie OK

Rowniez przy ruszaniu czuć opuźnienie CZASAMI pedal szybciej wroci niż ciagnik ruszy

Pomocy

Opublikowano

Case CS 120 wersja z boosterem... Opis objawów problemu chyba dobrze skonstruowany. 

Ciśnienia pobadane 18-15 bar 

Nie powinien sie chyba ślizgać na sprzęgle bo te ciśnienia wmiare #ę

Opublikowano
2 godziny temu, Ziel napisał(a):

Oczywiscie, trzeba wziąść pod uwage że tam są 2 akumlatory i chiński prostownik może mieć problem z prądem ładowania. Ładowałem z dwa trzy razy. Nigdy nie było za bardzo potrzeby ładować, jak aku dobre i alternator sprawny to po co ładować?

Żeby wydłużyć żywotność akumulatorów. Każdy kto zna się na akumulatorach zaleca conajmniej 2 razy do roku naładować akumulator. Najlepiej przed latem (wysokimi temperaturami) i zimą ( niskimi temperaturami) bo akumulator tak samo traci sprawność w siarczyste mrozy jak i w upalne dni. Jak nie ładowałem to w innym ciągniku akumulator wytrzymywał mi 2-2.5 roku i był śmietnik. A akumulator dość dobrych firm. Odkąd ładuje to już 4 rok leci i odpukać nie widać zużycia. Dlatego chce też podładować i w mc cormicku bo wiosna włożyłem nowe akumulatory 

Opublikowano
Cytat

Każdy kto zna się na akumulatorach zaleca conajmniej 2 razy do roku naładować akumulator

Nie! Należy skontrolować stan czyli zaczynamy od diagnostyki dopiero później w razie potrzeby doładować  lub zająć się alternatorem.

Opublikowano (edytowane)

No tak, w zamkniętych choćby napięcie spoczynkowe i to już dużo powie .

https://akubiz.biz/kopalnia-wiedzy/9-Ogolne/43-Gestosc-elektrolitu-w-zaleznosci-od-temperatury.html

Jak zamierza ktoś przez dłuższy czas nie używać  pojazdu to zaleca się go  doładowywać, to fakt

Dłuższy czas tu znaczy tyle co nie rzadziej niż raz na 90 dni, tak ogólnodostępne źródła podają w odniesieniu do kwasowo ołowiowych.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Godzinę temu, kuba3211 napisał(a):

Case CS 120 wersja z boosterem... Opis objawów problemu chyba dobrze skonstruowany. 

Ciśnienia pobadane 18-15 bar 

Nie powinien sie chyba ślizgać na sprzęgle bo te ciśnienia wmiare #ę

Ciśnienie nie mówi o tym w jakim stanie są tarcze w sprzęgle.

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Żeby wydłużyć żywotność akumulatorów. Każdy kto zna się na akumulatorach zaleca conajmniej 2 razy do roku naładować akumulator. Najlepiej przed latem (wysokimi temperaturami) i zimą ( niskimi temperaturami) bo akumulator tak samo traci sprawność w siarczyste mrozy jak i w upalne dni. Jak nie ładowałem to w innym ciągniku akumulator wytrzymywał mi 2-2.5 roku i był śmietnik. A akumulator dość dobrych firm. Odkąd ładuje to już 4 rok leci i odpukać nie widać zużycia. Dlatego chce też podładować i w mc cormicku bo wiosna włożyłem nowe akumulatory 

Przecież akumulator ładuje sie podczas pracy silnika więc po co doładowywać naładowany akumulator.

dobry prostownik nawet ci prądu nie poda na naładowany aku.

Opublikowano (edytowane)

Kolego Rowan to dlaczego są momenty że ciągnik pracuje pięknie nawet na dużych obrotach? 

Jest jakiś zawór który steruje ciśnieniem na sprzęgle? Czy robi to booster? 

Bo pedał jakby z małym ciśnieniem odbijał i chyba to jest przyczyna że nie ma dobrego trzymania tarcz na sprzęgle głównym

Dodam ze gromadzi sie powieetrze na odpowietrzniku od sprzęgła głównego. 

Edytowane przez kuba3211
Opublikowano
8 godzin temu, Ziel napisał(a):

Przecież akumulator ładuje sie podczas pracy silnika więc po co doładowywać naładowany akumulator.

dobry prostownik nawet ci prądu nie poda na naładowany aku.

Gdyby było zawsze tak jak piszesz to akumulatory by nie padały bo cały czas były by naładowane. A ze sprawnością ładowania akumulatora podczas pracy ciągnika niestety bywa różnie 

Opublikowano

Ja w swoim  mx 150 dopiero w zeszłym roku wymieniłem akumulatory ( rok produkcji 2000 u mnie od 2018). Przez ten okres pracy u mnie ze dwa razy ładowałem aku bo kiepsko palił, później było ok. Aż w końcu zdechły…

Opublikowano

Wedłu instrukcji napraw, wtyczka znajduje sie pod prawym bokiem/tapicerką. Kiedyś mi migła jak rozpierałem boczek. Tak mi sie ostatniio przypomniało bo znalazłem jej nazwe i jest to wtyczka ASF