Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Aż mnie zaciekawiło . Masz jakieś zdjęcie orki ? Ten pług kółka nie ma ? I tak jak w następnym poście - Lemiesze strasznie stoją .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Jak patrzę na ten pług, to mam kilka uwag:

środkowa pierś nie od kompletu, podcina za bardzo caliznę, bo jest za szeroka, ostatnia skiba będzie przez to słabiej przykrywać, bo ma mniej "materiału"

u ojca w pługu ścinacze były wyżej i bardziej pod kątek w stosunku do krawędzi odkładni

mi też się wydaje, że lemiesze za bardzo sterczą, czy nie powinno być podkładek na kopytach albo kopyta nie są wygięte (zdarza się w tych modelach) ?

ostatnia odkładnia z innej parafii

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

@zetorki12 pytanie do mnie? jesli tak to nie mam, mialem dzis zrobic ale zlapałem kapcia i uciekałem do domu, zrobie jtr/pojutrze jesli chcesz

@jahooo kopyta, jeśli to jest to do czego przykrecamy lemiesz to są podgięte, przy dociąganiu śrub lemiesz sam idzie bardziej pionowo. Ostatnia odkładnia jest najstarsza, scinacz tylny miałem ustawiony wyżej to nic mi nie podcinał, jak go opuściłem to dopiero robi robotę. Co proponujesz zrobic z drugą piersią? do wymiany? i co ze sterczacymi lemieszami zrobic?

Opublikowano

te pługi tak maja ostry kat natarcia , a dłuto dodatkowo sprawia takie wrażenie ,podkładki nic nie dadzą bo lemiesz będzie elastyczny  i nie dociągniesz go do słupicy  chyba zeby podspawac na stałe płaskownik na kopytku jak to nazywasz

Opublikowano (edytowane)

Do Ciebie , Może po prostu za dużo wymagasz od pługa ? Stąd moje pytanie . Sam się denerwuję takim pługiem , ale mam lekko ugiętą ramę . Wszystko pomierzyłem co do cm poustawiałem odstępy pomiędzy korpusami , a środkowa skiba i tak mi nie dosypuje . No ale w polu prawie nie widać .

Pytałem o koło . Teraz zauważyłem . Próbowałeś orki z kołem przeniesionym na tył ? Moim zdaniem łatwiej wtedy ustawić pług .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Pierś można obciąć kątówką , tak na oko zabiera ze 3cm więcej niż dwie pozostałe.  Przyłożyć starą, odrysować i obciąć mniej więcej taki kształt.

w tych pługach z wysoką wieżyczką kopyta są z cienkiej blachy i często po latach lemiesz się dodatkowo "sztorcuje" co zwiększa tylko opory pracy .

jak jest problem z ustawieniem na wykorbieniu, to ostatnią płozę można za pomocą wspomagacza kinetycznego z naprowadzaniem trzonkowym o wadze około 5kg delikatnie dogiąć w strone calizny, tak około 1-1,5cm sam koniec.

• Haha 2
Opublikowano

oj u mnie było dużo gorzej, w galerii widziałem ze ludzie takimi pługami orają, równo i prosto jak na stole a u mnie praktycznie nigdy. Samo przykrycie wysokiej scierni to tam juz pal licho no ale ustawić pług zeby było dość równo powinno sie udać

Zrobie fotki jak sie wyrobie z kołem to jutro wrzuce, na początku to kartoflisko straszne, w kazdym przejezdzie kazdą skibe widac, jedna nie dorzucała, druga nie kryje. Dobrze ze są dobrzy ludzie tutaj i podpowiedzą laikowi

@jahooo

spróbuje jeszcze pokorbować co nieco, ale w kabinie zawsze wożę taki wspomagacz to w razie wu go użyjemy. Ale te ściaganie nie jest jakies bardzo mocne i denerwujące, trudniej wtedy zachować prostą bruzdę, ale o to akurat nie dbam. 

Opublikowano

yahooo oby nie przedobrzył  jak bedzie dobrze płoz zahartowany 

poza tym  spójrz  jeszcze raz na piers  one sa nierówne bo podtarte  a materiał który podaje lemiesz chyba nie ma wpływu na dorzucanie skiby prawda?

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

w pługu z wysoką wieżyczką nie da się przenieść koła na tył, bo to niewykonalne. chyba, że odciąć fabryczne i dołożyć z nowszej wersji

A to taki z korbami od góry ? No to się nie da .

Opublikowano
40 minut temu, zetorki12 napisał:

Do Ciebie , Może po prostu za dużo wymagasz od pługa ? Stąd moje pytanie . Sam się denerwuję takim pługiem , ale mam lekko ugiętą ramę . Wszystko pomierzyłem co do cm poustawiałem odstępy pomiędzy korpusami , a środkowa skiba i tak mi nie dosypuje . No ale w polu prawie nie widać .

Pytałem o koło . Teraz zauważyłem . Próbowałeś orki z kołem przeniesionym na tył ? Moim zdaniem łatwiej wtedy ustawić pług .

no nie da sie bez przeróbek ale masz racje koło podporowe na tyle  nie tyle pomaga w ustawieniu co powoduje ze masz jednolita głębokość bruzdy  i kolejny przejazd w niej nie wymusza  regulacji podnośnikiem

Opublikowano

co do końcówek to w belkach to gorzej zakładać/zaczepiać a dwa to nieobciera belka o nie od maszyn bo kule nie są na środku .

A jak masz te odkładnie inne to jak dobre możesz najszerszą podobno drugą dać na przód . Kopytko to chyba to co lemiesz  podpiera przyspawane przed płozą , kiedyś nawet sprzedawali . Co do lemieszy ja od dołu pod dziurami od śrub po całej długości przyspawałem pręta z grabiarki (pająka) bo nieprawda że lemiesz idzie w pionie tylko właśnie z 45 % ok , wiem bo nową słupicę musiałem kupić , w starej jak spotkała kamienia tak się odgieła że dwa lemiesze jeszcze odpadły po 4 okrążeniach , dopiero zobaczyłem że lemiesz pionowo stoi. Wbrew pozorom im bardziej lemiesz w pionie tym gorzej się zagłębia 

Opublikowano

może , a co masz regulowane ? Podobna susza była chyba  w 2014 czy 2015 to kobuz też mi się nie zagłębiał , ale dorobiłem coś na wzór dłuta to zwykłych lemieszy i szło , ale na glinie to lemiesze pękały jak na kamieniach .

Teraz mam kv w tym roku dłuta musiałem już wymieniać chodź jeszcze nie wytarte były i wchodzi a tam lemiesze niestoją . A na tej samej glinie resory się uginały 

Opublikowano

U mnie w ventzkim lemiesz idzie w porównaniu z UG prawie poziomo i żadnych problemów z zagłębianiem nie było czy sucho czy mokro, aby tylko lemiesz wystawał dołem poza kopyto, bo jak się zetrze i podegnie, to korpus szoruje po ziemi i się nie zagłębia

Opublikowano

tak mam regulowane ,obrotówka   charlier  

yahoo widzisz u mnie to nie zadziałało ,nowe dłuta  i 4 skibe wyciągało na wierzch ,zmieniłem kąt i zaraz poszedł w glebe

ale to lekki plug  aby rusek udźwignął

Opublikowano

ten mój też w tej wadze ,ale przez to że dłuższy ,to bardziej go wyciąga ,i jeszcze jedno  moj ma mechaniczny obrót  więc więcej luzów  w wierzy  i górny łącznik zachowuje się jak na fasolce

Opublikowano

u mnie luzów na obrotnicy brak  ,tylko na samej wierzy w układzie obrotu  ,ale nie bede go przerabiał  bo obrót jest szybki i plynny ,jedynie jak kamień wbije się między płużkę a odkładnię to traci wyważenie i nie zawsze sie obróci  ,ale to raz na ha  a odrobina sportu sie przydaje  ,przynajmiej jest okazja wyjść z ciągnika i rozprostować kości :P

Opublikowano (edytowane)

No u mnie było 50/50 i w końcu się zabrałem, chociaż układ wieżyczki był trudny do przerobienia, za to teraz sam miód :D

mój wyglądał tak przed przeróbką, tylko że 3 skiby i inne kółko

6090254_plug-2-trupite-reversibil-ventzk

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

witam wiesz trójka obrotowa bedzie w sam raz 3x45cm  bo czwórka będzie go przeważ  kiedyś próbowałem  założyć  bo mi sie zepsuł  ten większy  ciągnik  to mi przód podniosło