Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam mały problem z moją prasą, mianowicie podczas zwijania kolejnego kawałka pola nagarniacz pokosu zaczął strasznie skrzypić. Zaglądałem wszędzie, to co mogłem posmarowałem ale nic nie pomogło. Może ktoś wie lub miał już taki problem. Pozdro

Opublikowano

To napewno nagarniacz, bo skrzypi rytmicznie do jego ruchów. A smarować na dole czyli gdzie?? Smarowałem po dwóch stronach kalamitki i wchodziłem pod spód prasy, tam smarowałem ręcznie smarem bo nie ma tam żadnych smarowniczek. Pomogło ale tylko na chwilę

Opublikowano

To napewno nagarniacz, bo skrzypi rytmicznie do jego ruchów. A smarować na dole czyli gdzie?? Smarowałem po dwóch stronach kalamitki i wchodziłem pod spód prasy, tam smarowałem ręcznie smarem bo nie ma tam żadnych smarowniczek. Pomogło ale tylko na chwilę

Po prawej lub lewej stronie na podbieraczu są osłony, odkręć je i zobaczysz łańcuchy i zębatki. Obok tych łańcuchów jest otwór przez który widać tocznie na której chodzą łożyska, pokręć wałkiem odbioru mocy, tylko ręcznie, i pokaże się łożysko z kalamitką, nasmaruj i powinno pomóc, o ile łożyska już się nie rozwaliły. Powodzenia.

Opublikowano

Dzięki, znalazłem, nasmarowałem i dalej jest OK (ta przyjemna cisza podczas zwijania) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Bardzo proszę, mamy tą prasę już 7 lat i mój mąż zna każdą śrubkę w niej, rocznie robimy ok. 1700 belek, na początku było z nią ciężko, bo to niezbyt dobry sprzęt, teraz już wie co ją boli, a nawet dodzwoniliśmy się do konstruktora tej prasy, oj nasłuchał się on niecenzurowanych słów, ale jak ktoś ma marne pojęcie o tym co robi to niech się za to nie zabiera. W razie problemów służymy pomocą. Pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Witam, planuję zakup lawety do bel, wybrałem trzy i proszę o pomoc z której będę na pewno zadowolony, każda ma swoje plusy i minusy, więc proszę najlepiej z własnego doświadczenia.
      A lawety to PRONAR T022, URSUS T-665, Metal-Fach T014.
      Jeżeli już taki temat był to przepraszam, ale przeszukałem forum i nie znalazłem.
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
      Pozdrawiam
    • Przez lukas1320
      Mam problem z siatką siatkę ściąga mi do środka na rolce siatki później ładnie pręt rozprowadza a następnie znowu jak idzie w te wałki co ją wciągają to pomiędzy nimi już z powrotem ją zciąga do środka. Co robić? pomocy! Na 160 belek w tym sezonie to może 10 ładnie owiniętych mi wyszło i to dzięki temu że ja owijam a tata na prasie ręcznie rozprowadza siatkę na boki lecz też ciężko to robić bo na 1000 obr/min mam wałek i nawet na małych obrotach ciągnika goni jak głupia.
      prasa widoczna na tym filmie

• Gość
      Przez Gość
      Witam. Potrzebuje pilnie ceny ladowaczy czołowych bez osprzetow . Takich firm jak agrimet hydramet hydrometal itp.?
    • Przez Wojtek026
      Jaki tani ładowacz polecanie do df agrofarm 85, ładowacz nie będzie dużo wykorzystywany dlatego chce ekonomiczne rozwiązania ale i nie chce potem żałować że kupiłem badziewie i się z tym męczyć, najtańszy metalfach i ten metaltechnik, przecztałem całe AF na ten temat i metalfach piszecie że mocowanie ma delikatne że coś tam nie wytrzymuje że rozdzielacz w gniazda wpinany to niby nie bardzo ale w sumie i na takich rozwiązaniach ludzie pracują, a metaltechnik to w ogóle że blee, a czy ja taki tur sam bedę w stanie zamontować  czy w takim metalfachu wszystko przypasuje do ciągnika z tym mocowaniem,
      a czy warto wiąść coś droższego ten ursusa czy hydramet no i jaki rozdzielacz powinien być jeśli agrofarm ma 52l/min na 2 pompach to jaki rozdzielacz min?
    • Przez Jankier
      Co sądzicie o kosiarkach dyskowych Metal-Fachu, skoro ta firma się do tego nie przyznaje, iż je produkowała?
      Kto jest ich producentem?
      Czy są awaryjne?
      I czy są opłacalne...?
  • Dodaj nową pozycję...
v