Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli posiadam trwałe użytki zielone , nie mam inwentarzu od 12 lat , także oficjalnie nie mam zarobku na tych łąkach, kosze trawę tylko dla doplat to jaka ich wartość ekonomiczna zero ?

Opublikowano
9 minut temu, sobczakkatarzyna napisał:

Jak trzeba będzie, to pewnie coś takiego wykombinuje. Tylko sama się zastanawiam, czy oni w ogóle mogą żądać czegoś takiego, bo w sumie z jakiej racji. 

Zdaje mi się, że nie mogą ale stan jest taki, ze uwzględnił to w biznesplanie a na kontroli nie miał...więc albo niech dorównuje temat do pokontrolnego stanu czyli 0 upraw w folii co bedzie trudne bo juz w poprawkach oswiadczał, że te rozsady tam były albo niech kołuje umowę kupna sprzedaży.

Z resztą co in zrobił z tą rozsadą, wsadził u siebie czy sprzedał dalej że jej później nie było?

Opublikowano

Łąki i pastwiska trwałe wyłączone z produkcji, do których przysługują dopłaty , maja wartość zero, jeżeli dobrze pamietam

Opublikowano
1 minutę temu, rudaziuta napisał:

Z resztą co in zrobił z tą rozsadą, wsadził u siebie czy sprzedał dalej że jej później nie było?

Wsadził u siebie, więc trochę nie rozumiem dlaczego każą z tego liczyć dochodowość. I nigdzie w biznesplanie nie miał uwzględnionych upraw pod osłonami, bo to są uprawy polne, on sobie jedynie przechowuje te rozsady w tunelu, zanim je wsadzi w polu. 

Opublikowano
6 minut temu, Xerkses napisał:

Jeżeli posiadam trwałe użytki zielone , nie mam inwentarzu od 12 lat , także oficjalnie nie mam zarobku na tych łąkach, kosze trawę tylko dla doplat to jaka ich wartość ekonomiczna zero ?

Chyba taka jak łąki trwałej, tam ze 400albo 500 z ha wielkosci ekonomicznej jest ale mogę się mylić, trzeba sprawdzić w tabeli z załączników do biznesplanu. Zero jest za ugór i za ziemię wyłączoną z produkcji.

@sobczakkatarzyna, to chyba odpowiedź na pytanie, wzięłam to z najczęściej zadawanych pytań ze strony arimr.

41. Do jakiej grupy upraw w tabeli 5 biznesplanu „Uprawy na gruntach ornych, w plantacjach wieloletnich, TUZ, w sadach oraz UGORY” zakwalifikować tunel foliowy, w którym wysiewany jest por w skrzyneczkach i służy jako rozsada we własnym gospodarstwie rolnym. Uwzględnienie go jako tunel foliowy podnosi żywotność gospodarstwa jakby był produkowany tam produkt na sprzedaż, a nie do własnego gospodarstwa.

Zgodnie z metodologią określania wartości współczynników standardowej produkcji (SO 2010), przy uprawie na własne potrzeby rozsad warzyw pod osłonami wysokimi (pow. 1,5 m w szczycie) przyjmuje się następujący sposób postępowania.

Wypełniając Tab. 5 biznesplanu należy wybrać pozycję odpowiedniego warzywa np. „por warzywa pod osłonami” (Załącznik Nr 1 do biznesplanu) i w kolumnach dotyczących powierzchni wpisać liczbę metrów kwadratowych tunelu, na których uprawiana jest rozsada pora. Jeżeli trudno rozdzielić rozsadnik na poszczególne gatunki to można wybrać pozycję „pozostałe warzywa pod wysokimi osłonami” (Załącznik Nr 1 do biznesplanu). Należy przy tym pamiętać, że nawet jeżeli dana powierzchnia jest wykorzystywana kilkukrotnie w ciągu roku do produkcji rozsady to przy liczeniu SO uwzględnia się ją tylko raz.

Uprawa rozsady na własne potrzeby powiększa wielkość ekonomiczną gospodarstwa i jest to poprawne, ponieważ w innym przypadku rozsada musiałaby pochodzić z zakupu.

Opublikowano

@rudziutki85 No ja znam tą interpretację (która swoją drogą jest dla mnie idiotyczna, ale mniejsza z tym), tylko sęk w tym, że on tej rozsady rzeczywiście nie produkuje, tylko sobie zakupioną trzyma w tym tunelu. A jeśli jest kupiona, to już dochodowości nie podnosi. No i moim zdaniem powinno wystarczyć takie wytłumaczenie, z jakiej racji on im teraz musi udowadniać, że rzeczywiście tą rozsadę kupił? 

Opublikowano

Ale w bp napisał,że ma tam te rozsady i od tego musieli odbić. Jedyne wyjscie to papiurek z sąsiadem, kopie potwierdzić u notariusza czy tam w agencji i poki co im wysłać co tam sobie życzą żeby wydali decyzję. 

Też uważam, że to bez sensu bo to tak jakby nabija mu podwójnie so jednocześnie nie nabijając...

Opublikowano

mam pytanie czy jak mam pieniądze przeznaczone na zakup prasy i zakup agregatu siewnego to czy mogę ten agregat kupić w następnym roku ponieważ nie mam z czego dołożyć reszty kasy w tym roku

Opublikowano
6 minut temu, roman099 napisał:

mam pytanie czy jak mam pieniądze przeznaczone na zakup prasy i zakup agregatu siewnego to czy mogę ten agregat kupić w następnym roku ponieważ nie mam z czego dołożyć reszty kasy w tym roku

Masz 3 lata na realizację biznesplanu, czyli między innymi zakup wszystkich maszyn, które tam uwzględniłeś. 

• Thanks 1
Opublikowano

Zależy jaki rok zakupu maszyn masz w biznesplanie wpisany. Jeśli 2019 a sie nie wyrobisz to składasz wniosek o zmiane biznesplanu w zakresie roku i już. Tylko musisz to zrobić na 30dni przed planowaną zmianą i liczyć, że przyklepią ale raczej nie widzę powodu żeby nie. :)

• Thanks 1
Opublikowano

Świętokrzyskie, dziś również decyzja. Jutro składam o płatność.

Opublikowano
1 godzinę temu, sobczakkatarzyna napisał:

@rudziutki85 No ja znam tą interpretację (która swoją drogą jest dla mnie idiotyczna, ale mniejsza z tym), tylko sęk w tym, że on tej rozsady rzeczywiście nie produkuje, tylko sobie zakupioną trzyma w tym tunelu. A jeśli jest kupiona, to już dochodowości nie podnosi. No i moim zdaniem powinno wystarczyć takie wytłumaczenie, z jakiej racji on im teraz musi udowadniać, że rzeczywiście tą rozsadę kupił? 

Katarzyna a jaki problem poprosić tego gościa żeby wystawił fakturę RR na tę rosadę? Ja wystawiam jako ryczałtowiec jak potrzebuję na ziemniaka czy zboże.

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Katarzyna a jaki problem poprosić tego gościa żeby wystawił fakturę RR na tę rosadę? Ja wystawiam jako ryczałtowiec jak potrzebuję na ziemniaka czy zboże.

Fakturę RR wystawia firma (skup), a nie rolnik, rolnik może co najwyżej wystawić jakiś rachunek, czy umowę. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To niech wystawi ten rachunek chłopakowi, nie idzie się dogadać? Może taki dokument wystarczy.

Kasiu z tego co czytałem rok temu to rolnik ryczałtowy może wystawić fakturę RR.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

To niech wystawi ten rachunek chłopakowi, nie idzie się dogadać? Może taki dokument wystarczy.

Nie wiem, bo jak mówię, nie znam dokładnie sytuacji. Bardziej chodziło mi o kwestię, czy w ogóle mają prawo wymagać tego dokumentu i na jakiej podstawie, bo znajomy ma ich już zwyczajnie dosyć ;) Cały czas się chłopa o coś czepiają, trzy pisma już dostał, jak poprawia wszystko co chcą, to za chwilę znowu coś baba wynajdzie i się każe tłumaczyć, 

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Myślę że najprościej jakiś rachunek ogarnąć na tę rosadę, a z tego co wiem rolnik może wystawić fakturę RR nawet jak jest ryczałtowcem, chyba że coś się zmieniło.

Nie, nie może. I nigdy nie mógł. Może otrzymać fakturę RR od przedsiębiorcy, wystawiać nie może ;) 

• Like 1