Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, seba836 napisał:

teraz będzie dużo ludzi pewnie startowało jak zmienili wymogi

Co zmienili? 

1 godzinę temu, melon10641 napisał:

Dużo ludzi chciałoby startować ale nie nazbierają minimum punktów. 

A jak nazbiera to 80% nie ma pojęcia w co się pcha, widać to w pytaniach na forach itp.

Opublikowano
1 godzinę temu, Anioł123 napisał:

Koledzy mam pytanie , właśnie dostałem druga ratę tj 12 tys z programu restrukturyzacji małych gospodarstw i moje pytanie nie miałem żadnej kontroli do tej pory ,czy mogę jeszcze mieć??? 

Do upływu 5 lat od otrzymania pierwszej raty, możesz mieć kontrole. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Buszmen11 napisał:

Mi babka na kontroli powiedziała że jest przewidziana minimum jedna kontrola w ciągu pięciu lat na każdego beneficjenta

Restrukturyzacji Małych Gospodarstw  nie miałem żadnej kontroli .

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Co zmienili? 

A jak nazbiera to 80% nie ma pojęcia w co się pcha, widać to w pytaniach na forach itp.

No na początku było że trzeba w ekologię wejść albo grupę producentów teraz już chyba nie trzeba 

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

No na początku było że trzeba w ekologię wejść albo grupę producentów teraz już chyba nie trzeba 

Gdzie to zmienili i napisali ?

Pisali ludzie wcześniej może tylko pisali a co jednak nie zmienili?

Opublikowano

A jak to jest z ta ekologia co z 2 letniej okresem konwersji ? Pytam ponieważ wydaje mi się to spoko opcja napewno lepsza niż Integrowana Produkcja i szkolenia, o szkoleniach coś wiadomo ile ma być ich na te 2 punkty ? Zakładam ze min. 4 skoro w poprzednich naborach z Restrukturyzacji jedno szkolenie było wyceniane na 0,5 punkta. 

Opublikowano (edytowane)

A co po 2 latach jak nie będzie potwierdzenia ważnego certyfikatu ?.

Nie ważne że uprawa była wzorowo prowadzona , tylko to co jest ziemi na lata zanim się rozłoży po uprawie  konwencjonalnej . Jak  by to był teren dziewiczy to co innego .

Żeby nie było potrzeba certyfikatu, pozostałe wymogi by przepchną .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

A co po 2 latach jak nie będzie potwierdzenia ważnego certyfikatu ?.

Nie ważne że uprawa była wzorowo prowadzona , tylko to co jest ziemi na lata zanim się rozłoży po uprawie  konwencjonalnej . Jak  by to był teren dziewiczy to co innego .

Żeby nie było potrzeba certyfikatu, pozostałe wymogi by przepchną .

Przecież tak samo może być z integrowana tylko tam możesz się na czymś potknąć a tutaj jak dla mnie, siejesz i nie robisz nic więcej do zbioru No może poza raz czy dwa przejechaniem pielnikiem czy bronami

Opublikowano (edytowane)

Nie potrzeba ważnego posiadać dla danej uprawy certyfikatu ?.

Po drugie jak zrobić wzrost z tej ekologi jak plony jak kot napłakał a cena taka sam jak za normalne .

W lipcu odwiedziliśmy również gospodarstwo ekologiczne Folwark Wąsowo Jak uprawia się ekologiczne ogórki i buraki (ale nie tylko!)? Możecie dowiedzieć się tego z poniższego filmu Zapraszamy na wycieczkę do Wielkopolski

Film sfinansowany przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

https://www.facebook.com/jemyekologicznie

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, SZKOPSSON napisał:

Papier wszystko przyjmie 

to nie dawna restrukturyzacja czy nawet modernizacja, nieuczciwy doradca tak Ci powie wszystko się załatwi i będzie, no nie do końca tak jest

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

jak to przyjmie jak przyjadą pobiorą próbki i wykryją że coś nie tak i nie dadzą i co w tedy ?.

Z moja wypowiedzią zmierzam do tego ze w IP tez tak może być, pare stron dalej wrzucał ktoś metodyki uprawy różnych roślin w IP na końcu zawsze są 3 listy gdzie z dwóch list trzeba spełnić 100% warunków. A z jednej min 20 %. I teraz tak jak ktoś nie ma silosów to nie jest w stanie spełnić np. Zabezpieczenia plonu przed zwierzętami (myszami). Albo przekroczy stężenie jakieś substancji co nią pryskał bo złe obliczy a w ekologi nie pryskał to chyba można być bardziej pewnym. Po to są te dwa lata konwersji, żeby w 3 roku być już Eko na 100%. Jak dla mnie Eko jest dużo mniej ryzykowna ale chce poznać tez wasz punkt widzenia na to. Bo skoro w to idziesz to albo IP albo Eko wyscia nie ma jak nie masz onw górzystego.

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Widzę że jest tu wiele osób, nieświadomych ciężaru tych zobowiązań...

Co ty się dziwisz ostatnio byłem w odr a tam gość zapisać w kolejkę do napisania rmg i kobitka mu tłumaczy co wiadomo że to trudne a on Pani napisać co trzeba żeby kasę przyznali później się będę martwił 

• Thanks 1
Opublikowano
51 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Widzę że jest tu wiele osób, nieświadomych ciężaru tych zobowiązań...

Ja uważam się za świadomego wiem ze aby zdobyć kase musze mieć punkty które dostanę albo za IP i szkolenia albo za ekologię 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, seba836 napisał:

Pisali ludzie wcześniej może tylko pisali a co jednak nie zmienili?

Były wstawiane tu linki z filmami  i innymi stronami z wytycznymi. Warto się  zapoznać jeśli chcesz wejść  w ten program...bo łatwo nie będzie. 

27 minut temu, SZKOPSSON napisał:

Ja uważam się za świadomego wiem ze aby zdobyć kase musze mieć punkty które dostanę albo za IP i szkolenia albo za ekologię 

Spoko, coś więcej wiesz o IP,  czy ekologii w RMG, jaki wzrost musisz wykazać wyliczyłeś? 

Punkty możesz też  dostać za udział w grupie producenckiej.

Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Były wstawiane tu linki z filmami  i innymi stronami z wytycznymi. Warto się  zapoznać jeśli chcesz wejść  w ten program...bo łatwo nie będzie. 

Spoko, coś więcej wiesz o IP,  czy ekologii w RMG, jaki wzrost musisz wykazać wyliczyłeś? 

Punkty możesz też  dostać za udział w grupie producenckiej.

Nie wiem czy te grupy byłyby najlepszym wyborem

Opublikowano

Tak naprawdę to żadna opcją dla małego gospodarstwa to nic dobrego, tym bardziej że wzrost faktyczny fakturami trzeba poprzeć. Sam mam mętlik w głowie w co iść żeby sobie nie skomplikować. Jeszcze jak ktoś ma te ONW to tak

• Like 1