Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No wlasnie tez o tym pomyslalem zeby potem nie bylo we wiadomosciach ze cba rozbili zorganizowana grupe przestepcza wyludzajaca doplaty unijne dzialajaca na terenie całej polski  

21 minut temu, bortys2001 napisał:

Tylko jak dopytywałem o PAPFU to nie za specjalne opinie mieli, założenie sztucznej grupy też chyba mocno naciągane, ktoś o to musi dbać, papiery zarząd itd, ktoś zna bliżej tą firmę 

Choć te 5% to chyba jak wniosek przejdzie, więc czemu nie, pytanie czy poprowadzą dalej do końca wniosku czy cię oleją jak skasują 5%

Gdzie opinie patrzyles?

5% w etapach. Cos ala 1500 na dzien dobry potem 1rata 1500zl i druga rata 2k.. cos tak , wiec i im bedzie chyba zalezalo zebys sie wywiazal

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Założyć grupę to nie jest takie hop siup. Szybciej jakies stowarzyszenie bo 

Dokładnie, tym bardziej że przy zakupie maszyn trzeba dobierać je pod profil produkcyjny grupy, z tego co ten gość z PAPU mówił. 

41 minut temu, galan99 napisał:

Ciekawe jak to się ma jak ktoś już, należy do grupy producenckiej . To zaliczą punkty ?.

Czy dopiero jak złoży się na program to trzeba dołączyć do grupy ? .

Jak jesteś w grupie to jesteś, i masz punkty

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dokładnie, tym bardziej że przy zakupie maszyn trzeba dobierać je pod profil produkcyjny grupy, z tego co ten gość z PAPU mówił. 

Należę do związku , czy dostanę jakieś punkty ? Czy jest jakaś różnica między związkiem a grupą producencką ?

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jeszcze nie jestem , ale mogę się dopisać do grupy producenckiej  .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Grupy maja tworzyć pod konkretne profile rolnikow. Krowiarze do krowiarzy, zbozowcow do zbozowcow, sadownikow do sadownikow itd. i pod to maszyny beda pewnie dopasowane. Ogolnie z filmikow na yt ich firmy widze ze tez kombinatorzy sa, aby zalapac klienta. Na ktorysm filmiku gosc wspomnial ze robil wniosek typowi pod quada tylko  z rmg i przeszlo.. oczywiscie nie popiera tego ale kasa sie ma zgadzac w firmie. 

Opublikowano
12 godzin temu, Celownik07 napisał:

Gdzie opinie patrzyles

Różne grupy Facebookowi, odezwały się też konkurencyjne firmy które ponoć dużo wniosków po nich musiało poprawiać lub że były osoby których wniosek niby przeszedł ale brakło kasy i itp natomiast nik nie odezwał się z pozytywną opinią, podobno firma z dobrą reklamą a małym doświadczeniem 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 21.03.2023 o 09:24, galan99 napisał:

Nie mogę to Gryn na 950 ha miał agregaty 6 m i traktory 500 konne , teraz ma 8 metr agregat .

Na 15 ha 4,2 szok .

Ty tak serio? Jak chce 4,2 na 15 to jego sprawa, zawsze szybciej zrobi, a może nie ma czasu się piep... z ziemią jak i tak g.wno z tego jest. Jak mu dadzą taki agragrat za praktycznie darmo to czemu nie. 

• Like 1
Opublikowano

W sierpniu 2023 roku ARiMR planuje pierwszy nabór wniosków w programie Rozwój małych gospodarstw. Jest to następca znanego z poprzednich lat programu o nazwie Restrukturyzacja małych gospodarstw. Będzie to również jeden z pierwszych naborów w ramach Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027.

Opublikowano
18 godzin temu, Kondominium napisał:

Ty tak serio? Jak chce 4,2 na 15 to jego sprawa, zawsze szybciej zrobi, a może nie ma czasu się piep... z ziemią jak i tak g.wno z tego jest. Jak mu dadzą taki agragrat za praktycznie darmo to czemu nie. 

Dokładnie, chociaż jeden dobrze mnie zrozumiał. Mam takie samo zdanie.
Jeszcze wracając do mojego komentarza, tłumaczę innym: Na siebie mam 15 ha, mój ciągnik i sprzęt pracuje na 40ha. Już nie będę tłumaczył dlaczego i co bo mądry zrozumie, a głupi i tak nie będzie wiedział o co chodzi. Dodatkowo pracuję na pełnym etacie i nie mam czasu latać z agregatem 3m ku chwale skoro ciągnik pociągnie coś większego.
I dlatego zadałem takie pytanie, czy na 15 ha komuś przeszedł taki agregat skoro reszty nie mogę wykazać, że obrabiam.. 

• Like 3
Opublikowano

To jest wszystko kwestia uzasadnienia i osoby co sprawdza. Ja np. mam 34ha i nie chcieli mi nic dać większego jak 4,2m bo mam ciągnik 105koni tak samo wały max 4,5m opryskiwacz też 2000l i na wszystko musiałem pisać uzasadnienie. 
Jak masz większy ciągnik to powinno przejść bo nie ma sensu zapinać 3m do ciągnika 120 koni. Jak nie masz swego dużego ciągnika to spisz z kimś znajomym umowę użyczenia na większy. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, melepeta napisał:

Dokładnie, chociaż jeden dobrze mnie zrozumiał. Mam takie samo zdanie.
Jeszcze wracając do mojego komentarza, tłumaczę innym: Na siebie mam 15 ha, mój ciągnik i sprzęt pracuje na 40ha. Już nie będę tłumaczył dlaczego i co bo mądry zrozumie, a głupi i tak nie będzie wiedział o co chodzi. Dodatkowo pracuję na pełnym etacie i nie mam czasu latać z agregatem 3m ku chwale skoro ciągnik pociągnie coś większego.
I dlatego zadałem takie pytanie, czy na 15 ha komuś przeszedł taki agregat skoro reszty nie mogę wykazać, że obrabiam.. 

Modry zrozumie, a drugi mądry zapyta u źródła i nie chwali się tu że obrabia 40 ha do programu zgłasza 15, forum czytają różne instytucje...

Są tabele doboru maszyn to raz, a druga sprawa jak dojdą że obrabiasz większy areał to odrzucą wniosek za sztuczne warunki i ostatnia opcją dobrze uzasadnisz to może Ci przejdzie albo i nie🤷

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Obrabiać, a czerpać z tego dochód to dwie różne sprawy. Kwestia mojego gospo. jest zawiła, szkoda czasu mojego i waszego na czytanie/tłumaczenie.

Po prostu jak ktoś miał podobny przypadek doboru takiej maszyny niech się odezwie. Reszcie dziękuję za chęci :) 

Opublikowano
3 godziny temu, melon10641 napisał:

Jak masz większy ciągnik to powinno przejść bo nie ma sensu zapinać 3m do ciągnika 120 koni. Jak nie masz swego dużego ciągnika to spisz z kimś znajomym umowę użyczenia na większy. 

Większy ciągnik to nie jest skuteczne uzasadnienie,szczególnie jeśli w gospodarstwie są jeszcze mniejsze. Mi pod 75km nie dali pługa 3 zagonowego. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

kurna sa odpowiednie tabele doboru sprzetu- i nie ma opcji zeby na pare ha dali 4,2 m, 

ich nie obchodzi ile masz -wazne ile podajesz we wniosku..

Edytowane przez jacus