Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Paramonov napisał(a):

Pisze w umowie że mają 3 miesiące plus po piśmie że się nie wyrobia mają jeszcze miesiąc czyli max 4 miesiące. 

Ja mam pytanie wniosek z 2023, umowa  w lipcu 2024 wniosek o płatnosc w 2024 to w 2025 roku muszę mieć sprzedaż większą o 30 %? A w 2024 ile muszę sprzedać mogę mniej niż wyliczył mi w 2023?

Drugie to czytałem że sprzedaż tylko udokumentowana fakturami bądź umowa z przelewem a sprzedaż z ewidencjj przychodów dotyczy tylko RHD

Sprzedaż większa musi być już przy rozliczaniu biznesplanu , jeśli 2025 się rozliczasz to sprzedaż. Okazujesz za poprzedni rok czyli 2024. Dokladnie, tylko udokumentowane sprzedaże

Opublikowano

Rok docelowy mam w biznesplanie 2025. Wniosek o 1 ratę jest już napisany. Zakup maszyn będzie w 2025 na poczatku także chyba wniosek o 2 ratę musi być w 2026 ? 

Tak będzie spoko ? W tym roku mam mało sprzedaży właśnie bo myślałem że będzie można w ewidencję wpisać . I mam mniejsza sprzedaż niż w wyjściowym. Niech ktoś ogarnięty to opiszę 

Opublikowano
W dniu 21.11.2024 o 11:58, MatiRol92 napisał(a):

czyli nie ma co sie łudzić, że wyrobią się z przelewem w 90dniach od złożenia WOP? :(

Dlaczego, u mnie wcześniej wypłacili. Certyfikat chyba w sierpniu dostałem i dopiero po tym  wniosek złożony to nie jest źle. 

Opublikowano
W dniu 27.11.2024 o 22:34, Paramonov napisał(a):

Rok docelowy mam w biznesplanie 2025. Wniosek o 1 ratę jest już napisany. Zakup maszyn będzie w 2025 na poczatku także chyba wniosek o 2 ratę musi być w 2026 ? 

Tak będzie spoko ? W tym roku mam mało sprzedaży właśnie bo myślałem że będzie można w ewidencję wpisać . I mam mniejsza sprzedaż niż w wyjściowym. Niech ktoś ogarnięty to opiszę 

jak masz rok docelowy 2025 to z tego roku obliczasz i wykazujesz wzrost, Wniosek o 2 ratę składasz nie później niż do 31 marca 2026r.

• Thanks 1
Opublikowano

Niedługo mija mi termin pięciu lat od wypłacenia pierwszej raty rmg i muszę złożyć informacje o realizacji warunków. W związku z tym pytanie, wystarczy że dostarcze tą informację o realizacji warunków oraz oświadczenie o prowadzeniu ewidencji? Czy coś jeszcze? 

Opublikowano
11 minut temu, Karol06 napisał(a):

Czyli tylko te dwa punkty 

Screenshot_2024-12-04-19-26-19-47_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Tak ,zgadza się, dodatkowo musisz wypełnić ten poniżej kalkulator So do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa

Teraz, full_divix napisał(a):

Tak ,zgadza się, dodatkowo musisz wypełnić ten poniżej kalkulator So do wyliczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa

Postępuj według instrukcji wypełniania formularza informacje

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, FarMaster napisał(a):

Pytanie do osób które za pieniądze z RMG zakupiły ziemię.

Czy do wniosku o 2 ratę musieliście dołączyć oryginalny akt notarialny?Czy wystarczyła kserokopia? 

składałem elektronicznie tylko skan

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, FarMaster napisał(a):

Pytanie do osób które za pieniądze z RMG zakupiły ziemię.

Czy do wniosku o 2 ratę musieliście dołączyć oryginalny akt notarialny?Czy wystarczyła kserokopia? 

Wystarczy kserokopia poświadczona podpisem urzędnika ARiMR( wystarczy z powiatowego biura ARiMR)

• Thanks 1
Opublikowano

Urzędnik ARiMR to sobie może poświadczać. Ubzdurali sobie że mają taką moc i się tego trzymają. Do poświadczenia że ksero dokumentu jest zgodne z oryginałem zgodnie z prawem jest uprawniony notariusz adwokat i jeszcze kilka innych po krewnych zawodów.

Opublikowano
4 minuty temu, marluk napisał(a):

Urzędnik ARiMR to sobie może poświadczać. Ubzdurali sobie że mają taką moc i się tego trzymają. Do poświadczenia że ksero dokumentu jest zgodne z oryginałem zgodnie z prawem jest uprawniony notariusz adwokat i jeszcze kilka innych po krewnych zawodów.

Może i tak , tylko że im trzeba za każde gówno zapłacić. Natomiast urzędnik zrobi to bezproblemowo i za darmo ,a i potem sprawdzający wniosek , nie robi kłopotów. Widzę że problemy to mają tacy ludzie pokroju za przeproszeniem jak ty marluk. Idąc twoim tokiem myślenia to w niedługim czasie trzeba będzie latać z każdym byle drobnym świstkiem do tego typu upoważnionych biur i nabijać im  kasę.

Opublikowano

Nie zrozumiałeś. Mi tylko chodzi o to że nie powinno się tego tak nazywać bo wprowadza to w błąd. Niech sobie urzędnik ARiMR zrobi to ksero i weźmie i każdy będzie zadowolony ale nie zazywajmy tego poświadczeniem za zgodność z oryginałem bo za przeproszeniem zwykły urzędnik ARiMR nie jest kimś uprawnionym do stwierdzania takich rzeczy.

Opublikowano

Skoro w wersji elektronicznej wystarczy skan to czemu miał by nie wystarczyć pracownik ARiMR.Wrzucam zdjęcie z informacją kto może potwierdzić zgodność,może komuś się jeszcze przyda.

IMG_20241206_200009.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
15 godzin temu, FarMaster napisał(a):

Skoro w wersji elektronicznej wystarczy skan to czemu miał by nie wystarczyć pracownik ARiMR.Wrzucam zdjęcie z informacją kto może potwierdzić zgodność,może komuś się jeszcze przyda.

IMG_20241206_200009.jpg

Zgadza się i w ARiMR będzie to ok co nie zmienia faktu że jest to absurd. To tak jakby ZUS ci wydał jakiś dokument i ja bym ci potwierdził ksero tego dokumentu że jest zgodne z oryginałem. Absurd. Po prostu nie ma to żadnej mocy prawnej w innym miejscu niż mój dom. Wiem że ARiMR ma takie zasady i tyle i to tak działa. Ja tylko pokazuje absurd takiego działania. Po to są zawody zaufania publicznego jak notariusz aby to one mogły potwierdzać takie rzeczy.

Opublikowano
Godzinę temu, marluk napisał(a):

Zgadza się i w ARiMR będzie to ok co nie zmienia faktu że jest to absurd. To tak jakby ZUS ci wydał jakiś dokument i ja bym ci potwierdził ksero tego dokumentu że jest zgodne z oryginałem. Absurd. Po prostu nie ma to żadnej mocy prawnej w innym miejscu niż mój dom. Wiem że ARiMR ma takie zasady i tyle i to tak działa. Ja tylko pokazuje absurd takiego działania. Po to są zawody zaufania publicznego jak notariusz aby to one mogły potwierdzać takie rzeczy.

Marluk , zrozum że tutaj chodzi tylko o potwierdzenie autentyczności dokumentu i zrozumiałe jest że urzędnik czy to powiatowej cz regionalnej będzie dbał o wspólne interesy ARiMR ( podobnie jak dane IRZ i wnioski obszarowe) .  To jest tylko takie wzmocnienie wiarygodności dokumentu, natomiast i tak każdy wnioskodawca podpisuje oświadczenie pod karą grzywny że sklada wiarygodne informacje. Ja tutaj nie widzę żadnego absurdu. 

Opublikowano

Absurdem jest coś co nazywasz "wzmocnieniem wiarygodności dokumentu" i właśnie to mam na myśli. Coś takiego nie istnieje. Albo ktoś poświadcza ksero za zgodność z oryginałem i coś takiego może zrobić notariusz albo nie. Nie istnieje coś takiego jak wzmocnienie wiarygodności dokumentu. Ja wiem że ARiMR to tam nazywa. Ja też mogę od dziś sobie stwierdzić że będę poświadczał tobie ksero dokumentów innych niż pochodzących z ARiMR i mam do tego takie samo prawo jak oni. To jest absurd.

Opublikowano
2 godziny temu, Wuwo1 napisał(a):

Rozwój małych gospodarstw 2023r .mam taką sytuację że miałem dać za maszyny 117600 netto jusz kupiłem to co miałem i wydałem 94000?

to tyle utargowałeś?