Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

To jak stąpanie po kruchym lodzie. Nawet jak dobrze opryskiwacza nie domyjesz już możesz mieć  coś na roślinie niedozwolone, co prawda kontrolują 25% rolników  ale niepewny temat jeśli dofinansowanie uzależnione od tego, a ciągłość trzeba mieć 5 lat.

Punkty są przyznawane, jeżeli: 1) zawarta w biznesplanie koncepcja zmian strukturalnych w gospodarstwie przewiduje produkcję objętą systemem jakości, za który mają zostać przyznane punkty; 2) rolnik uczestniczy w systemie jakości lub zobowiąże się do uczestnictwa w systemie jakości przed dniem złożenia WOP I. 2 Uczestnictwo w systemie jakości musi być potwierdzone ważnym certyfikatem lub świadectwem jakości.

TO PRZEZ 5 LAT .

ZA KAŻDY ROK MUS DOSTAĆ CERTYFIKAT BO INACZEJ ZWROT DOTACJI ?.

Opublikowano

Celownik konkretnie piszesz, mam te same spostrzeżenia.  Ale chyba jednak spróbuję napisać wniosek, zawsze mogę zrezygnować🙂 Możliwe że będą powstawać nowe grupy rolników , trzeba śledzić temat. Uda się to dobrze nie to tak jak piszesz za rok.

Poczytajcie też o sankcjach za niewywiązanie się z biznesplanu, spory procent co roku do oddania🙆‍♂️

34 minuty temu, Celownik07 napisał:

hehe, akurat ten akapit czytam. tyle w rozporządzeniu:

analizujac te kryteria : ale goowno. Jak dla mnie za duzo zachodu jak na dopłatowca, a i pewnie tym prawdziwym rolnikom roślinno/zwierzęcym sie nie bedzie chcialo w to bawić jak nie produkują np. lokalnie oscypków, win czy innych tego typu rzeczy.  Jedynie szkolenia ale to jest za 2pkt, gdybym mial ONW specyficzny juz bym o tym programie myslal a tak to pozostaje czekac do przyszlego roku i liczyc ze program dalej bedzie i zmniejsza kryteria. Powodzonka wszystkim.

Opublikowano

Poczytajcie też o sankcjach za niewywiązanie się z biznesplanu, spory procent co roku do oddania .

TO MAŁY PROBLEM KAŻDY WIE NA CO SIĘ DECYDUJE CO ZADEKLAROWAŁ . 

DOSTAĆ CERTYFIKAT BO INACZEJ ZWROT DOTACJI , TO JEST FAKTYCZNIE MINA JEŚLI ZA KAŻDY ROK MUSI BYĆ POTWIERDZENIE .

Opublikowano

No nie wiem czy każdy wie. Jak rozmawiam ze znajomym to nie jeden kazał pisać BP aby dostać, potem się będziemy zastanawiać, a teraz kombinują jak zrobić aby kasy nie zwracać.  

Jest tak jak Celownik pisze przesiew będzie duży. 

Opublikowano

Punkty są przyznawane, jeżeli: 1) zawarta w biznesplanie koncepcja zmian strukturalnych w gospodarstwie przewiduje produkcję objętą systemem jakości, za który mają zostać przyznane punkty; 2) rolnik uczestniczy w systemie jakości lub zobowiąże się do uczestnictwa w systemie jakości przed dniem złożenia WOP I. 2 Uczestnictwo w systemie jakości musi być potwierdzone ważnym certyfikatem lub świadectwem jakości.

Jest tak przed płatnością 1 raty trzeba przystąpić do sytemu jakości i zdobyć  certyfikat i złożyć o 1 ratę płatności .

Zaś jak by w 2 roku nie dali certyfikatu to nie zwraca się całej dotacji tylko  5 % kary za  nie posiadanie .  Tak z następnymi latami nie posiadania ważnego certyfikatu . 

Departament .tel - 22 595 06 20 

Na sekretariat i połączą z ROZWÓJ MAŁYCH GOSPODARSTW  - JEST POD 3 ALE BEZPOŚREDNIO CIĘŻKO SIĘ WBIĆ . UDZIELILI ODPOWIEDZI .

Opublikowano (edytowane)

Niech nie dadzą 2 razy w ciągu tych 5 lat to by było 10 tyś kary .

Tylko czy liczyć z 100 tyś bo 1 rata to 80 tyś i to by kara z tej sumy była 8 tyś . W pierwszych 3 latach ?.

Je...ć to niech nie dadzą 4 razy ze 100 tyś 20 tys kary tylko .

5 tyś w roku śmieszna suma . 15 zł za dzień paczka fajek nie palę to tak jak bym palił .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Czemu mają spaść jak będziesz cały czas w systemie jakości tylko jak nie dadzą ważnego certyfikatu to kara 5 %.

Zaś jak by zrezygnował z systemu jakości to w tedy zwrot 100 % . Był przyznany PUKT .

Jak masz  nie pewność ze zrozumieniem  tel podany dzwoń i pytaj . Ja pytał .

NIE WYMYŚLAĆ SWOICH TEORII .

TYLKO JAK COŚ NIE WIADOMO DZWONIĆ PYTAĆ .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Jąk będziesz w systemie jakości?  jak nie dostaniesz certyfikatu to i punktów nie masz i nie jesteś w systemie chyba 🤔 ale szkolenie jest, udział jest....a uj tam co będzie🙆‍♂️

@galan99 wiesz może  która  jednostka certyfikujaca integrowaną w miare taka ugodowa ?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Nie jestem w systemie , będę dopiero deklarował o  przystąpienie do systemu i obiegał się o certyfikat przed 1 ratą płatności .  By zdobyć ten  PUKT . jak by na następne 4 lata nie dali certyfikatu , mały problem zapłaci się kare 5 % . Myślę że tak źle nie będzie .

Od poniedziałku ruszam z badaniami ziemi do danego celu pod nadzorem doradcy by Wszystko było tak jak trzeba przygotowane .

Mam pole 0,5 ha  3 stron las osłonięte  będzie zgodnie z Metodyka IP wiśni co do osłonięcia od wiatru i mrozu .

wiesz może  która  jednostka certyfikujaca integrowaną w miare taka ugodowa ?

Co do tego pytania będę wiedział po niedzieli bo przed chwilą dowiedziałem się że 2 znajomych mają buraka ćwikłowego w tym systemie i dostają certyfikat .

Co to za firma jest . Podam szczegóły będę pamiętał .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak deklaruje chęć przystąpienia . Akurat będzie czas na formalności by zdążyć przed złożeniem o płatność 1 raty by mieć certyfikat .

W pierwszym razem zapewne dadzą po nasadzeniu wedle zaleceń i badań wszelkich .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Co do certyfikatu IP to z tego co się dowiedziałem w jednostce certyfikującej to np jeżeli w jakiejś próbce coś im nie będzie pasować to na dane pole z tą próbką nie dostaniemy certyfikatu, na pozostałe, jeżeli ma się kilka już tak, więc warto mieć kilka poletek i mamy pewność 

• Like 1
Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie 

Czy osoba która wzięła dotację 60tyś na  RMG, i w czwartym roku trwania programu ukończyła wiek emerytalny czy może przejść wtedy na emeryturę czy musi czekać do zakończenia okresu 5 lat od wypłaty 1 raty??

Opublikowano
Dnia 15.09.2023 o 08:38, Celownik07 napisał:

hehe, akurat ten akapit czytam. tyle w rozporządzeniu:

analizujac te kryteria : ale goowno. Jak dla mnie za duzo zachodu jak na dopłatowca, a i pewnie tym prawdziwym rolnikom roślinno/zwierzęcym sie nie bedzie chcialo w to bawić jak nie produkują np. lokalnie oscypków, win czy innych tego typu rzeczy.  Jedynie szkolenia ale to jest za 2pkt, gdybym mial ONW specyficzny juz bym o tym programie myslal a tak to pozostaje czekac do przyszlego roku i liczyc ze program dalej bedzie i zmniejsza kryteria. Powodzonka wszystkim.

Moim zdaniem kolejne nabory będą z jeszcze większym naciskiem na ekologię i kryteria będą jeszcze gorsze dla tych, co chcą się prześlizgnąć po najmniejszej linii oporu. Zobaczcie co się dzieje aktualnie, uprawiamy dopłaty, a nie pole.

Jeżeli wejdę w ekologię z 50% gruntów ornych, to w ekologię wchodzą tylko działki i uprawy które podam, i one są objęte uprawą ekologiczną, czy mogę sobie co roku zmianować? Trzeba wejść 50% ze wszystkimi uprawami, czy tylko niektórymi? Certyfikat co roku się odnawia? 

• Like 1