Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra a jeszcze w kwestii słonecznika, bo ja to w tym ciemny jestem. Nie muszę go sprzedawać czy coś ? Bo przecież mogę go potraktować co roku talerzówką.

Opublikowano
14 godzin temu, robert55555 napisał:

Ma być na polu

wiem że można poszukać, ale orientujesz się może ile np trzeba ha słonecznika w przeliczeniu na 1 DJP?

Opublikowano (edytowane)

Po co tobie taka informacja.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Jak to wygląda ze sprzedażą np. tucznika dla osoby prywatnej, ubój własny czy jak?

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

bo hodowla mi sie znudziła.

Słonecznik ma SO 25tys z 1ha. 0.5 ha i masz 12.500 plus jakieś inne uprawy, które dają jakieś tam SO.

Opublikowano
34 minuty temu, MonteChristo napisał:

Jak to wygląda ze sprzedażą np. tucznika dla osoby prywatnej, ubój własny czy jak?

padnięcie, ewentualnie inne przemieszczenie ze stada

Dnia 14.05.2021 o 10:37, krzysiek277 napisał:

Panowie jeśli korzysta się z RMG to można za 5 lat skorzystać z modernizacji?

tak i nie musisz czekać 5 lat

Opublikowano

Czy  rodzeństwo mając na współwłasność gospodarstwo po 1/2 może ubiegać się o tą premię ? oczywiście każdy na inne działki z gospodarstwa

Opublikowano
31 minut temu, wsk233 napisał:

ale w okresie docelowym trzeba mieć te grunty już na własność czy nie ma takiego wymogu ?

Nie musisz mieć konkretnie tych na własność, ale jakieś grunty na własność musisz mieć, żeby Ci wyszła dochodowość. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli bym chciał w biznesplanie aby podnieść wielkość to sieje wiosna ten słonecznik składam dopłaty i muszę to zbierać czy mogę zaorac i jeśli zaorac mogę to kiedy 

Edytowane przez MajsterTEAM
Opublikowano
1 minutę temu, MajsterTEAM napisał:

To jak to jest z tym słonecznikiem? 

Może zadaj konkretne pytanie, zamiast powtarzać drugo raz to samo? ;) 

7 minut temu, MajsterTEAM napisał:

Jeśli bym chciał w biznesplanie aby podnieść wielkość to sieje wiosna ten słonecznik składam dopłaty i muszę to zbierać czy mogę zaorac i jeśli zaorac mogę to kiedy 

Nie musisz zbierać, ma być w polu. 

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
    • Przez yacenty
      Proszę wszelkie pytania zadawać w tym wątku - poprzedni zamknąłem z powodu olbrzymiej ilości danych w nim zawartych (ponad 300stron informacji)
      Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/6711-w-sprawie-prow/
    • Przez SuperRolnik1
      Witam,mam zamiar skorzystać z modernizacji gospodarstw rolnych z nowego PROW-u.Wybór padł na 2 marki: New Holland TD5.95 lub ZETOR Proxima 100 Power.Cena obu traktorów podobna.Dodam,że oba będą w bogatszym wyposażeniu oraz będą pracować z ładowaczem czołowym.Proszę o radę.
    • Przez Farmer19900
      Witam Was

Jestem w trakcie przebudowy chlewni  (100m2) na przechowalnię. Wysokość od posadzki do stropu wynosi 2,5m . Chcąc ułożyć 3 skrzyniopalety( 80cm lub 90cm) zostałem zmuszony do potrzaskania posadzki oraz wkopania się w grunt. I teraz moje pytanie, ile muszę zostawić luzu "na oddychanie"  pomiędzy skrzyniopaletą, stropem?  Czy 50-60 cm wystarczy?
      Budynek nie jest wentylowany mechanicznie, umieszczone są dwa wentylatory na dachu.
      W przechowalni mam zamiar składować głównie pietruszkę.

Drugie moje pytane: otóż, czy w jednej przechowalni rozsądne będzie składowanie jednocześnie pietruszki i cebuli ? Czy rośliny te nie będą negatywnie na siebie wpływały ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    • Przez RolPro10
      Witam!
      Moja rodzina prowadzi małe gospodarstwo rolne od "dziada pradziada". Areał łąk 10 ha i 6 ha lasów. Hodujemy bydło mięsne (głównie byki i jałówki) oraz mamy 5 krów (wszystkiego obecnie 12 sztuk). Pola w moich okolicach są najgorsze! SKAŁA ! Nie siejemy żadnego zboża ani nic nie sadzimy (plony są MARNE). Mamy same łąki i pastwiska. Obora jest z lat 70.(pomieści 12 sztuk bydła). Tata chce przepisać gospodarstwo na mnie. Mam plany związane z nim. Chciałbym postawić większą oborę (35 sztuk bydła mlecznego) i 18 mięsnego , chciałbym kupić większy ciągnik i maszyny lepsze no i pola dokupić. Nie wiem czy to ma sens przy takim ukształtowaniu powierzchni i klasie gleby? Co o tym myślicie warto modernizować gospodarstwo? Przyniesie mi to jakieś zyski? Nie chciałbym oczywiście nabrać pożyczek a później nie mieć z czego spłacić. Wiecie o co chodzi?  
  • Dodaj nową pozycję...
v