Skocz do zawartości
jakubkaczmarek

T 25 problem z temperaturą silnika

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Rolnik1973    1276

Masz podłączone 3 kable do zegara? Bo jak masy brak to wskazówka idzie na max szybko, albo zwarcie się gdzieś robi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikua    9

Taki masz tył zegaru?

2dw5xz.jpg

 

Pod Д podłącz przewód od czujnika

Pod D zasilanie

Pod odwrócone T podłącz przewód z masa.

 

I pamiętaj by czujnik masował. Najlepiej jeden koniec przewodu owiń na czujniku a drugi dać na minus w akumulatorze i sprawdź wtedy czy dobrze pokazuje,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mtracz    71

Najpierw odłącz przewód od czujnika temperatury w filtrze i zobacz jak zachowuje się wskaźnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziś wymieniłem czujnik i bez zmian. Po odłączeniu przewodu wskazówka "spadła" w lewo po dotknięciu do filtra(masy) wychyliła sie na max w prawo....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukaszek85    2

u mnie tak było jak wymieniłem czujnik ze wskaźnikiem, że po kilku minutach pracy silnika wskazówka szła na 100 a nawet i więcej. Powodem była "słaba" masa. Teraz mam podłączoną pod hebel i jak załącze to odrazu pokazuje temperaturę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Witam, zła regulacja zaworów -zbyt mały luz na zaworach bedzie przyczyną słabego palenia, jak też dużych wzrostów temperatur, a co za tym idzie spadek mocy silnika oraz ,słabiej pali ciepły niż zimny.Proponuje sprawdzić i wyregulować zawory :rolleyes: Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podłaczyłem wskaźnik wg rysunku .Po dzisiejszym dniu wskazówka nawet nie drgnęła , wiec nie wiem czy jest ok ,czy nie. Pojawił się nowy problem. Wyciek paliwa spod głowicy. Nie wiem czy zakładać nowy temat .... Jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o odp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Witam,sprawdż czy dobrze dokręcona głowica, jeśli dokręcona jest dobrze to może być pęknięta głowica lub cylinder u samej góry, ja w swoim miałem pęknięty cylinder u samej góry ale dodatkowo cufał sobie jak by chodziła sprężarka :rolleyes: Pozdrawiam.

 

Witam,sprawdż czy dobrze dokręcona głowica, jeśli dokręcona jest dobrze to może być pęknięta głowica lub cylinder u samej góry, ja w swoim miałem pęknięty cylinder u samej góry ale dodatkowo cufał sobie jak by chodziła sprężarka :rolleyes: Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tygrys2    0

Taki masz tył zegaru?

2dw5xz.jpg

 

Pod Д podłącz przewód od czujnika

Pod D zasilanie

Pod odwrócone T podłącz przewód z masa.

 

I pamiętaj by czujnik masował. Najlepiej jeden koniec przewodu owiń na czujniku a drugi dać na minus w akumulatorze i sprawdź wtedy czy dobrze pokazuje,

 

Na srubie oznakowanej litera D to ma byc podłaczony plus czy minus bo zgupiec mozna..... bo czujnik wysyła mase na wskaznik , druga masa jest do oprawki zarowki podswietlania wskaznika chyba....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

T - masa. Masa jest jedna.

Д - czujnik.

Б - Zasilanie +.

Żarówkę od podświetlania 2W/12V montujesz w takiej oprawce http://abcgarbus.civ...=140&h=149[]=wmt|ABCGarbus|10|C|000000|babelsans.ttf|30|0|0&f=png&q=75&hash=7d6fc2fb1194b56de234477c39af7954 zasilając ją ze świateł podświetlających deskę rozdzielczą (+). Masę ma przez gniazdo we wskaźniku.

 

A pisałem ściągnij sobie schemat było by jaśniej, ale wolisz skakać po tematach.

Pozdrawiam mtracz.

Edytowano przez mtracz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja maiłem ten sam problem i w końcu to wszystko przerobiłem czyli założyłem czujnik z zetora i licznik również teraz jest bardzo dokładny niż oryginalny

pasuję wszystko .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

- A mianowicie wymieniłem czujnik na nowy.

-  Odkręciłem zegar przeczyściłem styki.

(Tak z ciekawości podpiąłem do akumulatora i przy 12v wskazówka była na MAX

to chyba zegar działa)

Jeśli wszystko podłączę tak jak ma być to napięcie na zegarze pokazuje gdzieś 1.5V.

Przez 20 minut był na 1700 obr napięcie nie pamiętam jakie było

ale zegar nawet się nie poruszył.Dotknąłem tej misy była ciepła i tak na oko było gdzieś min.40 C.

 

I teraz takie moje pytanie czy rusek szybko się grzeje wam?

 

Temp.oleju już dawno nie pokazywało nie pamiętam jak to było.

Ale myślę że przy tych 20 min i 1700 obr. powinien coś pokazać. -_-  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Temperatura oleju niewiele zależy od temp. silnika, bez obciążenia olej niewiele się nagrzeje. W moim cylindry z tarczą dławiącą mają 80 - 90 stopni, a miska 40...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez KLIN12345
      witam jaką macie temperature oleju w silniku w bizonie w czasie koszenia??
      u mnie okolo 110 stopni a przy dobrym zbożu i upale lubi sie trzymac na 120 czy to normalne bo zielone pole kończy się na 90 stopniach
    • Przez odyniec
      Jestem ciekawy czy do T25 dało by się założyć jakieś najmniejsze turbo a jak tak to czy by wytrzymał silnik. Mi sie zdaje że trzeba by było wymienić wał tłoki itd na jakieś mocniejsze jak wy myslicie o tym
    • Przez lukaskurp
      Witam, do podobnego tematu się nie dokopałem a sprawa pilna więc, kilka dni temu padła mi pompa wodna więc przy jej wymianie postanowiłem naprawić wskaźnik wody bo fałszował. termostat był uszkodzony więc go wymieniłem na nowy lecz nieco inny. stary miał sprężynę u dołu, od strony pompy a klapka otwierała się do góry zgodnie z kierunkiem tłoczenia wody do chłodnicy. W nowym termostacie aby klapka otwierała się do góry trzeba go zamontować sprężyną do góry i tu moja wątpliwość, bo przecież wtedy woda z małego obiegu niema kontaktu bez pośrednio ze sprężyną która odpowiada za otwieranie i zamykanie go. Więc jak ktoś montował niech się podzieli swoimi wnioskami.
      Następna sprawa, mianowicie wymieniałem owy czujnik od temperatury i w agromie dali mi drugi troche inny ale gwint pasował, jednak skala się nie zgadzała, czujnik miał 50 stopni a na zegarze 100 ale dołożyłem opornik i grało. ale przy montażu zerwałem gwint i kupiłem drugą kopułkę i nowy czujnik od c385 w grene i jak go podłączyłem to jeszcze gorzej, w 30 stopniach zegar pokazuje 100 stopni. A to tego tu opornik za bardzo nie pomaga bo skrajne wartości rezystancji są dość blisko i jak dołożę odpowiedni opornik to zegar jak zimna woda to pokazuje 70 stopni, jak gorąca to 90 stopni więc ciężko rozróżnić kiedy jest ok a kiedy się przegrzewa.
      proszę o jakieś rady
       
      ciągnik ursus c-385
    • Przez faofar
      Witam mam takie pytanko na jak długo podłancza sie kabel do podgrzewanie bloku??W instrukcji tego nie znalazłem.
      .Ciągnik ma 1000mth ,niby skandynaw a od -5 jest juz problem .Aku ma rok czasu wiec nowy.
    • Przez maciek
      Witam , znajomy chce założyć 6cylindrowy silnik do 914. Czy reszta ciągnika wytrzyma , czy jest taka sama jak w 4kach ,tzn sprzęgło, skrzynia ,wzmacniacz ,most. 914 jest z jest około 95 roku.
×