Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:) Od czego zależy, to że w jednych belarusach predkość obrotowa 540 WOMu jest osiągana przy 1632 obrotach silnika a w innych przy 2081? Bo przy tych nizszych jest np w belarusie 952, a przy tych wyższych np 920 czy 820. Od czego to zależy? Skrzynia 14/4 czy 18/4? Czy może załączanie elektrohydrauliczne?

Opublikowano

Sposób załączania WOM-u nie ma znaczenia, możesz załączać nawet patykiem Topolowym albo gałęziem jeżyny leśnej, chodzi tu tylko o przełożenie, skrzynia synchro czyli 14/4 ma 540obr/min przy niższych obrotach silnika niż 18/4.

Opublikowano

No dobra ale w instrukcji do Belarusa pisze że: belarusy serii 920.x mają skrzynie 14/4 i prędkość 540 WOM przy 2081, belarusy 952.x tez mają skrzynie 14/4 i 540 WOM przy 1632 więc to chyba tym nie idzie ...

Opublikowano

Pisałem już kiedyś instrukcja MTZ 82 podaje 540 obr przy 2100 a faktycznie osiągalne dopiero przy ok. 2500, przy 2100 wałek pracuje z prędkością ok. 440 obr/min.

Papier cierpliwy wszystko przyjmie.

Opublikowano

Heh, mam pewien pomysł jak zrobić pomiary obrotów WOM, wystarczy kupić licznik rowerowy z opcją OBR/MIN i magnes zaczepiamy na końcówce WOM ciągnika a odbiornik z wyświetlaczem możemy trzymać w ręku, dalej tłumaczyć nie trzeba.

Żeby ktoś nie wpadł na pomysł założenia licznika na wałku WOM teleskopowym od maszyny :blink: bo za to nie będę odpowiadał...

Opublikowano

A nie prościej zrobić ręcznie z 10 obrotów silnika, policzyć ile zrobił wom i po sprawie. Im więcej zrobi silnikiem pomiar będzie dokładniejszy.

Będę robił sprzęgło jak nie zapomnę to sprawdzę to kręcąc wałkiem sprzęgłowym.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mlody90
      Wraz z rozrostem gospodarstwa idzie potrzeba ciągnika o większej mocy, że jestem zadowolony z mojego Zetka wpadłem na pomysł zrobić z niego małego koksika O ile w temacie samochodów temat jest powszechnie dostępny i z autem już to przerabiałem to w kwestii ciągnika ciężko znaleźć informacje o takich zabiegach 😜
      Od początku:
      WTRYSKI I POMPA
      Nadszedł czas na ich regenerację więc wpadłem na pomysł zmiany końcówek na takie o większej wydajnośći jednak nie wiem od czego mogłyby się nadawać ( Jeszcze nie dzwoniłem i nie pytałem o to specjalistów bo sam chcę trochę zagłębić się w temat)
      INTERCOOLER
      Tutaj zastanawiam się nad zastosowaniem oryginalnego(wodnego) IC z modelu 10540 lub dołożeniem IC z jakiegoś busa dodatkowo dodać wentylator z nadmuchem na niego bo wiadomo, że nie będzie działał tak dobrze jak jest to w samochodach ( IC z auta będzie w fazie eksperymentu czy działa, czujniki temperatury niedługo przyjdą więc sprwadzimy na wiosnę o ile zmniejszy się temp. powietrza)
      TURBOSPRĘŻARKA
      Po oględzinach silnika przez mechanika i stwierdzeniu, że jest zdrowy i wytrzyma ( a nie powinno być problemu bo 6 lat temu był remonet generalny a od tamtej pory, regularne wymiany olejów i filtrów, żadnego pałowania na zimnym i gaszenia zaraz po ciężkiej pracy a nawet po lekkiej ciągnik chwilę postał na niskich obrotach i gaszony) na sma koniec po wtryskach oraz IC zostanie wrzucone ciut większe turbo albo zamówimy hybrydę.

Przedstawiam tutaj plan modyfikacji jednak potrzebuję pomocy w kwestii końcówek wtrysków.

Odrazu podziękuję tylko za komentarze w stylu " to się nie opłaca" , " potrzebujesz więcej mocy to sobie kup większy ciągnik" , " jak się nie znasz to się za to nie bierz". Tak, nie stać mnie na kupno nowego ciagnika z gotówkę, a kredytom mówię nie
    • Przez PONAR
      Witam 
      Zamierzam kupić nie dużą ładowarkę teleskopową było już na forum dużo w temacie . Ale mam problem z wyborem potrzebuje ciągnąć przyczepę ok 8 ton i szukam ładowarki która ma największą prędkość maksymalną ładowarka będzie pokonywać duże odległości a nie chciał bym aby silnik cały czas chodził na pełnych obrotach.nie wszyscy Producenci   podają maksymalnej prędkości więc proszę o opinie jakie prędkości osiągają wasze ładowarki lub która przy pełnej prędkości nie ma maksymalnych obrotów silnika( prędkość ograniczona elektronicznie)
    • Przez AgroRolnikŚląskiTeam
      Witam , szukam mechanika od silnika d243 Pronar Mtz Belarus , ciągnik to Pronar 82 SA ale silniki mają jednakowe jak inne pochodne modele ... Jeśli ktoś miałby namiary na mechanika to bardzo byłbym wdzięczny . Województwo Śląskie .
    • Przez gipek69
      Witam wszystkich forumowiczów. Czy Belarus 952.2 będzie wstanie współpracować z agregatem talerzowym Tolmet Tytan 250 zagregowanym z Poznaniakiem 2.5 . Czy jednak szkoda zrywać ciągnik?
    • Przez Delbeta
      Witam
      Ile wziąść za transportu obornika 40 km w obie strony zestawem belarus 952.4 + przyczepa 10 ton ?  W gre wchodzą dwa kursy.
  • Dodaj nową pozycję...
v