Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś kupiłem tą śrubkę bo przy odkręcaniu tamta się zerwała.Zakręciłem i było okej (naprawdę dużo wiecej siły ma) pojechałem w pole pobronować i byłem bardzo zadowolony z jego pracy ciągnik aż się prosił żeby nim robić :)Wkręcał się momentalnie i jak przejezdzałem przez błoto (miał wtedy ciężko) dodałem gazu i aż się zdziwiłem że on ma tyle siły. Lecz widziałem mały wyciek pod tą śrubką wiec jak juz zajechałem z pola do domu to odkręciłem tą śrubkę i troszkę pod sylikonowałem uszczelski miedziane (naprawdę troszkę) i już nie ciekło,wiec myślałem że jest okej.Odpaliłem i dobrze było wiec pojechałem znów na pole (zbierałem sciętę krzaki po truskawkach) narzuciłem trochę i odpaliłem go żeby podjechać i zaczął mi pachotać i wkręcał się z 8s opadłem z sił...Spróbowałem przepompować pompką-nic.Więc odkręciłem tą śrubkę sprawdziłem czy coś znów się nie zatkało i nic nie było więc ją zakręciłem ( znów trochę cieknie).Odpaliłem i dalej pachotał...naładowałem resztę badyla i jechałem wyrzucić. Z nerwów z 2 min jechałem na full gazu jak już się wkręcił i troszeczkę ujmowałem i dalej mu gazu do dechy potem go spuściłem z obrotów i chodzi tak jak powinnien w sensie że znów momentalnie się wkręca i nie ma żadnego pachotania.Ten ciągnik mnie już naprawdę wkur***ia...Co ja mu ku***wa zrobiłem ? W domu mówią że ten ciągnik zawszę ( jak ja byłem jeszcze mały :) ciągnik jest z 91roku ) tak pachotał.Kilku mechaników próbowało to naprawić (jeden kupił nową pompe itp) Mówią że to jest już jego wada i ja nic z tym nie zrobie ale jak może być wada skoro raz jest dobrze a raz źle ? balacerek1 wiesz może o co w tym chodzi ?

Edytowane przez MrMichal
Opublikowano

pompkę wstępną w tamtym roku wymieniałem razem z pompą i trochę się polepszyło ale nie dużo.

Powiem wam co ja zauważyłem może jest to prawda może nie :) Chodzi mi o to że tak jakby brakowało mu w jakiś sposób powietrza znaczy to by wynikało z tego że jak jest wyciek na tej śrubce (pewnie bierze sobie trochę powietrza) to jest okej znaczy jak narazie :) A jak uszczelniłem silikonem i nie wyciekało to po pewnym dystansie zaczą pachotać.Może to być nie prawdą bo dużo dziś nie jezdziłem ale na pierwszy rzut oka tak to by wyglądało :) A odrazu napiszę że korek od powietrza jest drożny :)

Opublikowano

A popuść mu o pół obrotu dawkę paliwa na korektorze z prawej strony zaślepka na klucz 22 odkręć zaślepkę i popuść ale głównej śrubie na 22 klucz a nie na tej małej na 13 klucz.Jak to nie pomoże to może być walnięty zawór na króćcu z tyłu na pompie na rurce co przychodzi od filtrów paliwa.

Opublikowano

Teraz chodzi raz dobrze potem go zgasze po jakimś czasie odpale i wtedy pachocze lecz wkręcę go z trzy razy na maks i trochę potrzymam spuszczę z obrotów i jest dobrze :) co do obrotów to boje się trochę ruszać bo pompa z regeneracji wiec chyba jest ustawione tak jak powinno :) Zastanawiam się czy nie zmienić pompki wstępnej tak jak wspomniał mikua na nową (gdzieś leży w garażu bo napoczątku kupiliśmy pompkę wstępną i było źle wiec daliśmy pompę do wymiany i dali nam inną z pompką wstępną wiec może tamtą nową co leży w garażu spóbuje to było jakieś 2 lata temu).Dlaczego chce zmienić ? bo wczoraj coś zauważyłem co przykuło moją uwage: Gdy zaczynam pompować pompką wstępną to strasznie cieżko idzie i słychać takie jakby psss na filtrach paliwa.Jak po pompuje z 3min to potem już leciutko idzie paliwo i nie ma tego syczenia na filtrach paliwa tylko słychać jak leci paliwo do baku.Wiedziałem o tym wcześniej ale nie pomyślałem że to może od tego.A co do pompy to pod śrubą (na rys 9) się zmniejsza obroty ?

4783931600_1340622410.pngDzięki za Pomoc chłopaki !!!

Opublikowano

Zatankuj go do pełna i sprawdź czy też się tak dzieje ale do pełna.W moim jak zostaje w zbiorniku z 25 litrów to się dzieje taka sama impreza ale mnie to nie wzrusza bo nie dopuszczam do takiego stanu.Jak wyjeżdżam zawsze do pełna tankuje.

Opublikowano (edytowane)

http://w751.wrzuta.p...ka_wstepna_t-25

o to mi chodzi i jak popompuje z 5min to to ustępuje i pompuje się lżej i nie ma syczenia.A co do pachotania to dalej pachocze ale teraz powyżej 500 obrotów czyli już prawie przy końcu :) Potem jak go wkrece kilka razy przez to pachotanie to dobrze chodzi.A dźwiek pachotania to taki jak byś odpalił traktor z wyciągniętą pompką ręczną :)

A co do Paliwa to smok jest nowy i sięga do 1cm od dna.A obecnie mam z 20 litrów.I podczas ciężkiej pracy raz ma dobrze sie wkręca tylko czarny dym leci a raz zaczyna pachotać i ciagnik staje.Jutro dla pozbycia się tej przyczyny wyciągnę smok i zobacze czy nie jest dziurawy i zasylikonuje śrubki żeby nimi nie zaciągało :)

A wy jak możecie to dajcie znać co jeszcze zobaczyć.Jak rozwiąże ten Problem to naprawdę się dobrze odwdzięcze :)

Edytowane przez MrMichal
Opublikowano (edytowane)

Napisałem sprawdź z pełnym zbiornikiem.Ja też mam dobry smok calutki oblutowany i tak się dzieje jak jest tylko 25 litrów.A co do pompowania pompką to nigdy nie pompuje no chyba że filtry zmieniam albo odstojnik czyszczę a z pachotem nie mam problemu bo pamiętam o tym i jak ruszam w pole to leje do pełna.Ale jak dochodziło do 25 litrów w zbiorniku też się tak działo i mam ubzdurane w głowie że zanim zapalę to do pełna nawet 10 litrów jak wejdzie to leję.Przyzwyczajenie.

Edytowane przez balcerek1
Opublikowano

Witam, ma rację balcerek1, ja mam ten traktor 30lat, od nowości i też jak zejdzie paliwa tak do ok. 25 litrów, a będę jeżdził po nierównościach też tak się dzieje, szczególnie jak jeżdziłem w rotacyjnej gdzie nie bardzo można na wybojach czy nie, ujmować gazu aby utrzymać stałe obroty, to po chwili takiej jazdy z połową zbiornika po prostu się zapowietrza, bo paliwo w zbiorniku chlusta i wówczas łapie paliwo z powietrzem, ja po kilku porządnych przegazówach, w taki ów sposób go odpowietrzam i dalej się jedzie, a po równym to i przy siedmiu czy pięciu litrach i jest dobrze.Postaraj się odpowietrzyć dobrze wstępny filtr bo z nim jest checa, pomimo że jest nisko paliwo się cofa, ja odkręcam śruby z rurek, nalewam go do pełna i prędko zakręcam śruby, ale odpowietrzam przy pełnym zbiorniku, aby się paliwo nie cofneło do zbiornika z powrotem.

Opublikowano

filtr wstępny sam się nie odpowietrzy ? po kilku przygazówach ? Co do paliwa to dziś się postaram kupić z 40 litry ropy i wtedy zobaczę.Zauważyłem za na szosie też pachocze ale krzywa ta droga jest więc też może pociąga sobie powietrza ;)

Opublikowano

Jak zasilanie od dołu to odstojnik obowiązkowo bo wodę by brał :) A jak w macie porobione dolne zasilanie ? Szlauf zakładacie na tą śrubkę do spustu paliwa i już luzujecie ? ;)

Opublikowano

Ja mam że z dołu ciągnie tylko z boku lewej strony zbiornika zrobiony króciec, obniżony odstojnik i polskie filtry i mogę jeździć do 5 l w zbiorniku i równiutko chodzi. A wcześniej też cudaczył i na jeden tłok chodził jak było poniżej połowy zbiornika ropy.

Opublikowano

Jak zrobiłeś ten króciec ? Właśnie zapomniałem wam powiedzieć że niedawno jeden cyl pękł wymieniłem i jak jeden nechanik był to mówił że na jeden cyl tylko podaje i wymienił pompę a potem juz nie sprawdzał czy dobrze więc chyba to powinno w taki razie wysztko rozwiązać (OBY !!! :) )