Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Statek,mozesz rozwinac temat.Jestem ciekawy dlaczego,bo ja zastanawiam sie nad wciagnieciem mojej hali do srodka zeby zmniejszyc koszty (narazie jest w fazie projektowania).

Opublikowano

Statek,mozesz rozwinac temat.Jestem ciekawy dlaczego,bo ja zastanawiam sie nad wciagnieciem mojej hali do srodka zeby zmniejszyc koszty (narazie jest w fazie projektowania).

po to aby łatwiej było podzielić na grupy, stawiasz na środku obory i masz dwie bramki i po wszystkim. Prosty udoj bez zbednych ceregieli.

Druga sprawa to możliwości dobudowy obory z drugiej strony w przyszlości

Opublikowano

a co myslicie gdyby postawic obore z konstrukcji metalowej sciany z plyty poliuretanowej a na dach plandeka pcv wytrzymala by taka plandeka warunki panujace w oborze oraz na zewnatrz ?

Opublikowano

w takim razie po co izolować ściany płytą, jak całe ciepło ucieknie Ci przez plandekę na dachu? Ściany z siatki, dach z eurofali jeśli chcesz mieć "nowoczesną oborę", tylko módl się wtedy o globalne ocieplenie.

A co do projektów, to jak pisze statek- po co marnować kubaturę nad dojarnią, schładzalnikiem, łazienką itd. lepiej zrobić dobudówkę.

Poza tym lepiej wykorzystać całą powierzchnię budynku i zrobić z jednej strony stołu paszowego 3 rzędy legowisk w części dla krów, a z drugiej zrobić kojce dla młodzieży. Stanowiska dla zasuszonych mogą być jako przedłużenie stanowisk dla dojnych, lub też z drugiej strony stołu paszowego, zależnie, czy całą młodzież będziesz trzymał w tym jednym budynku czy w drugim, np. w starej oborze. Bedziesz potrzebował miejsca na około 50młodych i 5-8zasuszonych.

Opublikowano (edytowane)

Dołączam się do tematu,

tak oglądam te projekty obór, różnych i najrozmaitszych, i wszystko jest ładnie pięknie na tych projektach, ale praktycznie nie ma projektu w którymś byłoby coś nie tak. np. mając 50 szt krów pasowałoby je juz podzielić na grupy techn. , proszę więc mi odpowiedzieć jak wydoić obie grupy techn. jedną halą udojową tak aby ich nie pomieszac?

jak umiejscowić halę? chodzi mi tu o proste i tanie rozwiązanie, jak jakieś przegrody czy coś innego. W żadnym projekcie jeszcze nie znalazłam rozwiązania tego problemu, kolega statek wyżej coś wspomniał o podziale na grupy przy doju. proszę mi powiedzieć jak to wygląda w praktyce.

Edytowane przez 7891Firefox
Opublikowano

Już jak masz stawiać nową oborę to stawiaj trochę większą na jakieś 60-70 krów.Kto wie może kiedyś będziesz myślał coś o robocie udojowym to najlepiej mieć te 60-70 krów żeby szybciej na sb zarabiał.A na razie będziesz mógł jak będzie stało mniej zrobić płotek pod koniec obory i wstawić tam zasuszone krowy lub jałówki.

Możecie się nie zgadzać z moim zdaniem

Opublikowano (edytowane)

no tak Artur96, z podziałem na zasuszone i dojące się nie ma problemu, bo można zasuszone "przerzucić" na drugą stronę, ale mi chodzi o coś innego,

chodzi mi o podział na grupy dojących się krów, na świeżo wycielone do 100 (czasami do 120) dnia lakt. oraz na te którym produkcja spada aby ich nie przekarmiać, jak wyglądałoby dojenie obu grup w oborze jedną halą tak aby ich nie pomieszać? bo generalnie żywione muszą być nieco inaczej a jak się wpuści świeżo wycielone z zasuszającymi się to jak je karmić? koniecznie trzeba oddzielić bo stacji paszowej tez nie zamontuje bo mam sypką tresciwą, a granulek nie kupuje

chce jakieś dobre rozwiązanie do nowej planowanej obory aby potem nie przerabiać i nie wchodzić w dodatkowe koszta

a nie bedę latać później po oborze i przepedzać "ty tu, a ty tam"

Edytowane przez 7891Firefox
Opublikowano

Też o tym mysllem i wpadlem na taki pomysl zeby hale umiejscowic tak jak na rys. Wowczas obie grupy mozna doic jednoczesnie i bez obawy o pomieszanie krow. Czerwone strzalki to krowy niewydojone, zielone to wydojone, a niebieskie to krowy skierowane do kojca zabiegowego. Przerywane czarne linie to bramki tymczasowe. beztytuupyer.jpgCo o tym myślicie?

Opublikowano

jesli to dla jednej obory to bardzo dobre rozwiazanie, ale założmy że chciałbyś dostawić druga obore za 10 lat to gdyby hala byla troche "wyzej" na Twoim rysynku to byloby latwiej je przeganiac z dwoch obor.

Jesli budujecie obore to staralbym sie miec pelna obsade zaraz po otwarciu, czyli wziac ten kredyt troche wieksze i miec odrazu pelna obsade niż czekac na te ze swojej hodowli