Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zależy kolego co sobie cenisz. Wygodę czy awaryjność. JD będzie zapewne twardszym ciągnikiem niż NH, wyposażenie chyba będzie lepsze w NH, ale nie jestem pewien. No i spalanie to większe w JD. Ja gdybym miał wybierać to wybrałbym JD

Opublikowano

Wiesz dla mnie awaryjność ma większe znaczenie ale wygoda też by się przydała a jak się sprawują te ciągniki tutaj bardziej pytanie do właścicieli

Jest ktoś może z forumowiczów kto posiada Nh i JD prosiłbym o wypowiedź pozdrawiam :rolleyes:

Opublikowano

U mnie albo JD albo NH ewentualnie jeszcze valtra. znajomy kupił sobie farmtracka jakoś nie jestem przekonany do tych ciągników ja chce coś takiego żeby miało co najmniej 130 km i było niezawodne

Opublikowano

no u mnie jest 1,2 i gdzieniegdzie 3 klasa bonitacyjna gleby głównie czarnoziem jest trochę górek niektóre większe niż 20% nachylenia ogólnie ciągnik miałby pracować na moich 30 ha + 16 ha dzierżawy. Praca głownie z pługiem i do tego chce zakupić bronę aktywną 3m khuna albo amazone bo siewnik famarol 3m już mam mam jeszcze zetora 5320 ale to stanowczo za mało i c330 którego chce sprzedać jak kupie nowy (do prowu znajomy który robi wnioski mówił że 145 km może być nawet do ugrania ze względu na nierówności i tym że ma pracować co wymaga na większe zapotrzebowanie mocy)pozdrawiam:D

Opublikowano

To może Valtrę T131 HiTech albo T132 Versu z silnikami 6 cyl. mają obie trochę ponad 140KM, podobno mało palą, są mało awaryjne i kosztować będą około 300 tys zł. Chyba że chcesz coś 4 cylindrowego.

Opublikowano

Na stronie Valtry znalazłem ofertę na ciągniki Valtra - Akcje specjalne myślę że skoro za N142 Versu cenią 265 tys netto to T132 Versu tez w takiej cenie powinna być. A jeśli chodzi o porównanie to Valtra pewnie będzie większa, cięższa i mocniejsza niż JD 6630 czy NH serii 60XX, poza tym musiał byś pojeździć po dilerach i dokładniej się zorientować, ale ja na twoim miejscu wybierałbym pomiędzy Valtrą a JD.

Opublikowano

Niestety nie miałem przyjemności przejechania się Valtrą, ale mój znajomy miał zamiar nabyć T161 i trochę ją testował, mówił że to bardzo dobry ciągnik w wieloma zaletami, ale za duży na jego 80ha. Dodam że znajomy myślał także o zakupie Fendta, ale narazie przystopował z zakupami.

Opublikowano

u kobrbanka za fenta powiedzieli mi 400 000 nie pamiętam czy brutto czy netto. Na wiosne ma mi przyjeść wersja demo NH 6070 141 km na kilka dni to ją przetestuje. W gravicie powiedzieli za 216 000 6630 w wersji comfort bez amortyzacji przedniej osi i bez amorów kabiny a w rolmaxie świdnik za NH 6050 czyli 126 km powiedzieli 205 000 ale w nh to juz z TLS i z amorem kabiny

Opublikowano

Amortyzacja kabiny teraz to podstawa :) wiem bo mam w Renaulcie i nie zamieniłbym jej za nic, a co do resorowanej osi to czytałem gdzieś że to bardzo przydatna rzecz w transporcie i szybkie jeździe w polu :)

Ten JD nawet jest niedrogi.

Opublikowano

witam, chce kupic używany ciągnik,po głowie mi chodzą 3 modele tj. NH TS 100 , CASE CS i JD 6200. nie wiem który leprzy,może ktos podpowie i ma jakieś doswiadczenia z tymi maszynami.

Opublikowano

Witam – też spytam w tym temacie, choć nie wiem czy robię to dobrze, ponieważ pierwszy raz.

Więc zastanawiam się nad ciągnikiem na 32 ha ornych – produkcja mieszana (ziemniaki 10ha, cebula 3 ha buraki 2 ha < czasami kapusta, buraczki i reszta zboża),(klasa gleb IVa-b, V, VI), dodatkowo produkcja zwierzęca – bydło opasowe 20 sztuk oraz trzoda 150 sztuk. Możliwość wzrostu areału – niewielka (jedynie dzierżawa), ale chętnie bym powiększył.

Ciągniki, jakie posiadam to C-360+tur, 3512 oraz C-330 są to ciągniki wyeksploatowane, ale sprawne, więc kupuję na prow - nowy,

W grę wchodzą takie ciągniki zetor Proxima plus 85, Proxima plus 95 oraz forterra 95

Wybór padł na zetora z wielu powodów nie chcę się teraz o tym rozpisywać – jedynie nad modelem mam problem - z tych, które wymieniłem. Dodam, że pług i agregat uprawowy będzie kupowany do danego ciągnika, więc z doborem maszyn nie będzie problemu.

Jeżeli jest ktoś użytkownikiem tych maszyn lub ma jakieś zasadne zdanie o nich i na takie gosp. to proszę o opinie.

Wykonywane prace dla potencjalnego ciągnika to orka w pługu zagonowym, uprawa w agregacie, transport.No i cena - mogę sobie pozwolić na forterrę, tylko czy nie jest to przeinwestowanie?, inaczej - czy warto za to co oferuje, zapłacić?

Opublikowano

zetory proxima maja cos ze skrzyniami choc nie bede tutaj dokladnie opisywal i oczernial

znajomy na areale ma nh tl80 i jest ok