Skocz do zawartości

PILNE !!!! PROBLEM Z FENDTEM 311 !!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopie ty sobie tak banalnie pojmujesz sprawe, gdzie czujnik to go wymienie... Jeżeli któryś czujnik jest popsuty lub niedomaga to są od tego inne komunikaty.... Pozatym chyba nie wiesz ile potrafia kosztować czujniki...

Opublikowano

wiem jak się coś stanie z czujnikiem to jest takie coś jak kody błędów.i wiem ile kosztuje czujnik ale od czegoś trzeba zacząć ale zaczynam od wymiany filtra i oleju hydraulicznego też nie mały koszt

Opublikowano

Do Vario nie można wlać 10W30 do silnika ze względu na wymagania, tylko 10W40 MC Pro. Ja podałem dane dla Fendt Farmer 311 produkowanego od 1993, jeżeli nawet ma wcześniejszego to olej jest nadal ten sam.

Co do pojemności, to jakiś przerobiony jest? Wg moich danych wchodzi tam 20 litrów i 34,5l do przekładni głównej. Może Ci się coś pokręcilo ze starym Fendtem tam było od 20-42 zależnie od osprzętu. Sama 311 ma tak jak napisałem - 20 litrów co 500 mth należy sprawdzić co 1000 mth lub 24 m-ce wymienić olej.

Te stare zresztą miały inne oznaczenie 311LS.... i chyba nie było w nich takich ciekłokrystlicznych wyświetlaczy ale głowy nie dam, bo takiego starego Fendta nigdy nie widziałem.

Opublikowano

Mówie o instrukcji, ten link z alledrogo jest do instrukcji do Vario... Co do skrzyni to 311 ma ich kilka rodzaji tak że różne dane podawają od 31 przez 33l oleju... Co do hydrauliki rzeczywiście 311 ma chyba mniej(ja mam 312) i podawana ilość to 26-27l.

Opublikowano

A rzeczywiście, nie zwróciłem uwagi. No to nie będzie instrukcji. Trzebaby się zwrócić do producenta z prośbą.

No to trzeba sprawdzić, bo ja mam w dokumentach, że hydraulika cała to 20l. Ma to swoje uzasadnienie przy projektowaniu i ma też w przypadku zakupu oleju. Ale jak zaleje i mu braknie to wtedy będzie wiedział dokładnie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

A co instrukcja mówi na ten temat? Przepisz to Ci przetłumaczę.

Intuicyjnie to wygląda po lewej znaczek płynu hydrualicznego a po prawej znaczek temperatury.

Opublikowano

Bo jest to komunikat o zbyt goracym oleju(instrukcja mówi o zbytnim przeciązeniu przez za cieżkie maszyny itp , rozdzielaczu nie ustawionym w neutralu, za malej ilości oleju), mi sie to pojawia czasami na chwile przy podnoszeniu ale przy orce, gdy jest upał 35 stopni i pracuje wiele godzin....

Opublikowano

@JD1052 u mnie jest odwrotnie na zimnym to się pojawia ale po pracy 15 min. to ginie.

a co masz na myśli z tym ...( instrukcja mówi o zbytnim przeciązeniu przez za cieżkie maszyny itp , rozdzielaczu nie ustawionym w neutralu, za malej ilości oleju) a jak ten rozdzielacz się ustawia ???

Opublikowano

Chodzi o rozdzielacz sterujacy wyjściami, ktoś by sie mogl zapomniec i zostawić w pozycji otwartej., no a za ciezka maszyna to za ciezka że podnosnik nie daje rady podniesc do konca i olej sie grzeje ale powtórze ty nie masz problemu ze zbyt goracym olejem bo wyswietla ci sie to na zimnym...

Opublikowano

Chodzi o rozdzielacz sterujacy wyjściami, ktoś by sie mogl zapomniec i zostawić w pozycji otwartej., no a za ciezka maszyna to za ciezka że podnosnik nie daje rady podniesc do konca i olej sie grzeje ale powtórze ty nie masz problemu ze zbyt goracym olejem bo wyswietla ci sie to na zimnym...

a mógłbyś mi powiedzieć gdzie ten jest rozdzielacz ????? a to wszystko jest możliwe bo nawet ciężko miał z agregatem

Opublikowano

mam też takiego fendta.Teraz w zimie pali rewelacyjnie tylko z jedno mnie martwi że jak go zapale na sprzęgle i jak puszcze i rewers mam ustawiony do przodu lub do tyłu to czuć (widać) jak ciągnik letko się rusza.Czy to jest norma na zimnym oleju ??

Opublikowano

mam też takiego fendta.Teraz w zimie pali rewelacyjnie tylko z jedno mnie martwi że jak go zapale na sprzęgle i jak puszcze i rewers mam ustawiony do przodu lub do tyłu to czuć (widać) jak ciągnik letko się rusza.Czy to jest norma na zimnym oleju ??

Mam 514 i też taj ma zimnym oleju wiec nie masz sie co martwic:)

Opublikowano

ostatnio byłem na przeglądzie i trochę słabo mi hamulce hamują (najbardziej prawe koło) .Jest tak aby dobrze zahamować muszę dwa razy na pedały nadusić.Przepuszczam że zapowietrzone i jak na skrzyżowaniach zahamowywałem to czuć było jak by się hamulce blokowały i potem puszczały.Może być tego że są zapowietrzone ??

Opublikowano

witam

znowu pojawił mi się dziwny komunikat na wyświetlaczu znaczy jest kółka o w nim ! a po po bokach kółka jest (.) .Co to jest co to może znaczyć lub co się stało ???

Opublikowano

Od poziomu płynu komunikat wygląda inaczej.... Ten komunikat oznacza, że klocki hamlulcowe na wale napedowym przedniej osi zakończyły swój żywot i trza je wymienić....