Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie jesienny siew mi nie wyszedł brakło czasu ale patrząc na zimę jaka była moze i dobrze. Kiedy można teraz zasiać trawę, i pytanie z jęczmieniem czy solo? Jakie wady i zalety jednego i drugiego?  

Opublikowano
Dnia 19.03.2021 o 14:02, Karollorak93 napisał:

Panowie jesienny siew mi nie wyszedł brakło czasu ale patrząc na zimę jaka była moze i dobrze. Kiedy można teraz zasiać trawę, i pytanie z jęczmieniem czy solo? Jakie wady i zalety jednego i drugiego?  

trawa solo (!!!), można dołożyć życicy westerwoldzkiej czy wielokwiatowej 5-7kg/ha do pełnej dawki wieloletniej -

1. nie konkuruje o wode, światło, substancje pokarmowe,

2. odrasta na każdy kolejny pokos,

3. ma więcej cukrów i lepszą strawność,

4. nie dominuje tak jak zboże, a po ścięciu zboża jeśli ono zdominuje rosną chwasty, bo trawa już tak się nie rozkrzewi,

5. mniej zanieczyszczeń w drugim i kolejnych odrostach - brak pozostałości po zbożu, bardziej zadarniona trawa.

Po świetach jeśli na horyzoncie nie będzie przymrozków, to można powoli myśleć o zasiewach, a na zimnych stanowiskach jeszcze te 2 tygodnie się wstrzymać by ziemia odrobine sie nagrzała

• Like 1
Opublikowano

Witam. Mam do zasiania trawe na małej działce 1ha na 5_6 klasie ziemi. Przedsiewnie poszło około 45ton obornika bydlęcego. No i myśle dać jeszcze jakieś 250 polifoski 6. Jaka trawe polecicie.? Dołożyć trawy jednorocznej czy może zboża? Muszę to zasiać poznaniakiem bo nie mam innej alternatywy i pytanie jak to zrobić? 

Opublikowano

A doradzisz jeszcze w sprawie lucerny? Mam do posiania 4 ha tylko ze pole dość słabe 4-5 klasa bez obornika. Można by zrobić np pół na pół lucernę z trawą? Bo sama lucerna moze tam wyginąć wydaje mi się. Miałby to iść głównie w baloty na kiszonke. Chyba ze jakaś inna lepsza propozycja? 

Opublikowano

Jeśli słabe pH to lucerna nie urośnie ja na 4-5 klasie mam koniczyna  czerwoną (Milvus DSV)i ładnie rośnie ,możesz spróbować Country 2013 u mnie na słabej ziemi ładnie rośnie ,można by też do niej trochę czerwonej koniczyny domieszać zamiast tej lucerny .

Opublikowano

Panowie jaka trawe polacacie zasiac na piasek 5klasa na jesieni poszedl obornik teraz pole zbronowane 

Czy jest sens siac ze zbozem czy lepiej sama trawe ? 

Myslalem zasiac rozsiewaczem kos czy wysianie to zbronowane pole i walowanie bedzie oki ? Nie chce zbytnio ruszac gleby by nie pszesuszac 

Opublikowano
36 minut temu, Troker1979 napisał:

po kosie bronuje lekką broną i wałuje.

I jak ustawiasz kosa na siew trawy ? I czy pozniej nie masz dziur niedosianego ? Mam zwykle brony 5ki o takie ci chodzi ?