Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jasne że straszenie aby nabić ceny kwot mlecznych pewnie ktoś na tym nieźle zarobił, tanio kupił a później sprzedał z zyskiem 300%. Ale cóż propaganda może dużo zrobić.

Opublikowano

Jeszcze nie ma końca roku kwotowego więc nie wiadomo ile Polska przekroczy, może nawet się uda wyjść na czysto ,ale moim zdaniem informowanie o tym że za dużo produkujemy było słuszne ponieważ wielu z nas ograniczyło sprzedaż mleka, żeby nie straszyli karami to teraz napewno byśmy mieli przewidywane przekroczenie kwoty mlecznej o wiele więcej niż 1% a co za tym idzie większe kary.

Opublikowano

Skup mleka w Polsce w okresie IV 2012 – II 2013

Na podstawie miesięcznej sprawozdawczości realizowanej przez podmioty skupujące do Dyrektorów Oddziałów Terenowych ARR w miesiącach kwiecień 2012 r. – luty 2013 r. skupiono ok. 8,99 mld kg mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 25.03.2013 r.), czyli o 3,30% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku kwotowego.

Stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 11 miesiącach roku kwotowego 2012/2013 wyniósł ok. 92,06%.

Natomiast szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw w analizowanym przedziale czasowym ukształtował się na poziomie 91,70%.

W lutym 2013 r. odnotowano znaczący spadek wolumenu skupionego mleka. W analizowanym miesiącu do podmiotów skupujących dostarczono 736,8 mln kg surowca, czyli o 7,1% mniej niż w styczniu i aż o 4,3% mniej niż w lutym ubiegłego roku.

Jeżeli tendencja w skupie mleka z ostatnich kilku miesięcy utrzyma się do końca tego sezonu, wówczas ryzyko przekroczenia kwoty krajowej dostaw jest minimalne

Opublikowano

Patrząc na to jaka jest pogoda to nie sądze b to ma też dość duzy wpływ. Ufff całe szczescie ze nie kupywałem kwoty bo utopił bym kilkadziesiat tysiecy zł :)

Opublikowano

Bros nie był takim optymista.... Mrugając okiem mówił o czymś takim, żeby przez ostatnie dwa dni marca wstrzymać się z oddawaniem mleka do mleczarni i sprzedaniem go dopiero w kwietniu. Także kto ma miejsce w zbiorniku niech magazynuje :)

Opublikowano

ja moge powiedziec tylko za swoja mleczarnie w łowiczu jest jeszcze mniej mleka jak w lutym i watpie aby ogolnie w kraju bylo lepiej bo jednak nikt sie takiej zimy nie spodziewał i to ma wpyw jakis tam a i szczyt wycielen jak obserwyje u siebie i okolicy to jest grudzien teraz sa trylko telefony po cielaki nawet kilka dziennie a skupujacy jezdza prawie z pustymi autami gdzie w grudniu nawet sie nikt nie zapytał sam musialem dzwonic do kilku no i jednak te najmniejsze gosp.wystraszyły sie kary i wielu wogole przestalo dawac tresciwe co dla mnie akurat nie jest zmartwieniem :) ja od poczatku uwazalem ze szkoda kasy bo kar nie bedzie a jak beda to kilku groszowe

Opublikowano

spokokoko śmieszny jesteś, przekroczyłeś chociaż ze 100tys litrów że tak spać nie będziesz po nocach?

ile przekroczyłe tyle przekroczyłem dla ciebie 100tys bedzie tak samo dotkliwe jak dla innego 10tyś a szmieszny to ty jestes jak cie kary za przekroczenie dobija zawsze znajdziesz miejsce w cyrku
Opublikowano

Jak się orientowałem to wszystkie miejsca w cyrku są pozajmowane, przez ludzi właśnie Twojego pokroju, którzy wychodzą na scenę i marudzą, przedstawiają ludziom czarny scenariusz, takie spektakle są polecane na poprawę humoru, żeby ludzie oglądający spektakl zobaczyli że inni mają gorzej. Rób sobie co chcesz, ja nie mówię że przekroczyłem 100tys, ale uważam że jak kara miała by być to jak przeliczą po parę groszy to dopiero od 100tys będzie jakaś znacząca kara.

Opublikowano

Np jak kary będą po 10gr to naprawdę myślisz że łatwiej oddać dla większego rolnika 10tys złotych, jak dla mniejszego 1tys? Coś mi się wydaje że nie jesteś zbyt wielkim hodowcą jak uważasz że 10tys to nic. Widzę że masz stały kontakt z cyrkiem że w pół godziny zdążyłeś zadzwonić i załatwić mi miejsce pracy, chyba masz tam znajomości albo tam już pracujesz, i piszesz posty zza kulis, macie tam bezprzewodowy internet czy ciągniesz kabel?

Opublikowano (edytowane)

Tylko ciekawe co z rezerwy skapnie na sezon 2013/14, końcówka przyszłego roku może być bardzo podobna. Choć najstarsi górale mówią o suszy tego lata <_<

Edytowane przez Pawel20