Skocz do zawartości

Samochód dla ROLNIKA [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mówisz że dCi żwawszy od HDI ? a jaki żwawy w naprawach :D Kasa lezi aż miło. Zwłaszcza, jak sie olej zmienia co 30 tys km jak piszą w książce, to 3 zmiany oleju i panewki lecą

Opublikowano
1 godzinę temu, Morion napisał:

Posiada ktoś z Was Dacię Duster i może podzielić się opinią?

jedyny plus ,to jest dość ładna. chociaż to kwestia gustu.

1.5 dci i skrzynia 6 , to nerwicy idzie dostać , od tego wajchowania. Przy 130km/h zaczyna dawać znaki słabe wygłuszenie.

Jak mam gdzieś jechać i jest wybór, to biore fokusa,albo partnera, dustera unikam😎

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

mówisz że dCi żwawszy od HDI ? a jaki żwawy w naprawach 😄 Kasa lezi aż miło. Zwłaszcza, jak sie olej zmienia co 30 tys km jak piszą w książce, to 3 zmiany oleju i panewki lecą

Zwawszy. Co trzy lata wymieniają nam służbowe auta, wcześniej były kangury, potem partnery, teraz znów kangur dali. I w mojej opini dci jest zwawsze od hdi, a skrzynia to juz w ogóle. W parnerze to jakbyś zupe mieszał ten lewarek chodzi

Opublikowano

A ja do gospodarstwa będę kupował właśnie partnera. W sumie to będzie auto dla ojca, ale taki mi potrzebny😎

1.6 hdi 07r 267tyś przebiegu za 2 tyś. Przednia szyba do wymiany i zawieszenie

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

mówisz że dCi żwawszy od HDI ? a jaki żwawy w naprawach 😄 Kasa lezi aż miło. Zwłaszcza, jak sie olej zmienia co 30 tys km jak piszą w książce, to 3 zmiany oleju i panewki lecą

Wiec tak na 100tys km 3 zmiany oleju silnikowego i jedna wymiana silnika 😄 Long life 

Opublikowano

Tak zaleca producent i stąd problemy z obracającymi się panewkami. W autach nissana jest ten sam silnik dCi i wymiana zalecana co 15 tys i tam takich problemów podobno nie ma.

Opublikowano
11 godzin temu, Morion napisał:

Kupiłeś używany czy z salonu jeśli to nie tajemnica? Jak to wersja wyposażenia, wykończenie i komfort jazdy? Jeśli się na nią zdecydujemy to będzie najprawdopodobniej wersja z gazem plus hak  nowa z salonu, ale w najtańszej opcji, albo jakiś kilku letni.

nówka, wersja ciut niższa niż prestige bo były tylko dwie od ręki a wszystkie nowe miały adblue i min 3-4 miechy czekania. Szukałem prestiga, najlepiej czarnego ale nie było. Jeździ się i tyle, jakby miał kupić używkę za te pieniądze to bym nie kupił. Myślę że na te 5-8 lat będę miał spokój. Jedynie co mi się marzy to podnieść moc do 130KM.

11 godzin temu, artur125 napisał:

jedyny plus ,to jest dość ładna. chociaż to kwestia gustu.

1.5 dci i skrzynia 6 , to nerwicy idzie dostać , od tego wajchowania. Przy 130km/h zaczyna dawać znaki słabe wygłuszenie.

Jak mam gdzieś jechać i jest wybór, to biore fokusa,albo partnera, dustera unikam😎

skrzynia 6 to idzie i jechać na 6 z 90-100km/h. No chyba że ktoś strzelił sobie w kolano i wziął 90KM bo tym to nie idzie dynamicznie wyprzedać lub normalnie np 2 tirów bez redukcji. Jeździłem jedną i drugą i tylko 120KM lub więcej do tej budy.

Powyżej 160km/h jest wg mnie głośno.

3 minuty temu, jahooo napisał:

Tak zaleca producent i stąd problemy z obracającymi się panewkami. W autach nissana jest ten sam silnik dCi i wymiana zalecana co 15 tys i tam takich problemów podobno nie ma.

a stara szkoła mówi- 10 tys km i my wymieniamy w obu dCI co 10 a czasem co 12 tys i na razie się jeździ.
Znajomy weterynarz co miał taką bieda eyszyn nie narzekał ale miał w benzynie. Natomiast miał kangoo w tym silniku i przy 400 tys wymieniał wtryski. Z kim nie gadał to jak wymieniasz olej co 10-12 tys to panewki i obrócenie to mit. Problemem są auta z zachodu gdzie olej wymieniany był co 30tys (tak ja też w pierszej daćce mam wydruk że co 30 tys km wymiana oleju).

Jeżeli brać nowe to trza dobrze przeliczyć bo daćka jest popularna ale nie jest już tak tania i czasami za niewiele więcej grosiaków konkurencja oferuje coś więcej.

• Thanks 1
Opublikowano

Audi A6 C6 Avant

wejdą 3 foteliki na tylną kanapę?

lub polecicie jakieś fajne kombi gdzie wejdą?

szczerze to nie wiem co chcę. Wiem, że nie podobają mi się auta typu VW Touran (aczkolwiek chyba się na tym skończy :/

Opublikowano

Jak do a6 c6 nie wejdą te foteliki to do skody tym bardziej.  A6 to bardzo pojemne samochody, polecam na skrzyni automatycznej l, spróbujesz i będziesz Pan zadowolony, nawet nie ma co porównywać do skody czy vw.

Opublikowano (edytowane)

C6 to już auta dość leciwe. Raczej z większymi przebiegami. Dlatego z tym automatem był bym ostrożny. I decydował się tylko wtedy gdy jest znany przebieg i obsługa serwisowa samochodu jak i skrzyni. Bo inaczej może być drogo. To samo tyczy się diesla v6. Skody superb wcale bym tak do końca nie skreślał. Popatrz na autocentrum dane techniczne. Tam są zamieszczone wymiary między innymi kabin w tym szerokość z przodu i z tyłu. Można porównać cm. Superb ma jeszcze etę zaletę, ze w przedziale cenowym audi można znaleźć młodszy i bardziej zadbany egzemplarz często z polskiego salonu.

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/skoda/superb/ii/kombi/silnik-diesla-2.0-tdi-cr-dpf-140km-2010-2013/

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/audi/a6/c6/avant/silnik-diesla-2.0-tdi-140km-2005-2008/

Okazuje się, że skoda jest jednak 3 cm szersza z tyłu. Do tego ma o ponad 2 cm większy prześwit Co na gorszych drogach może mieć znaczenie. Jest też ciut lżejsza. Ja osobiście wybrał bym superba 170 Km z tych dwóch. tak audi to większy prestiż. Ale jak się ma pieniądze na jakiś młody rocznik z pewną przeszłością i małym przebiegiem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o prestiż tylko po prostu nie można porównywać skody do audi w tych samych rocznikach bo nie oszukujmy się jest między nimi przepaść.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

Tak jest przepaść także w cenie zakupu. Oczywiście można kupić a6 tak samo jak Superba 2,0 tdi w manualu. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę ten sam rocznik, stan techniczny i przebieg audi zawsze będzie dużo droższe. Dlatego wychodzę z przekonania, że mając 30 - 40 tys lepiej kupić samochód młodszy z pewniejszym przebiegiem i lepszym stanem technicznym. Nie oszukujmy się c6 to już auta dość wiekowe. Znalezienie egzemplarza z pewnym przebiegiem czy bezwypadkowego graniczy z cudem. Bo raczej mało jest w kraju a6 z polskiego salonu z udokumentowaną przeszłością. W przeciwieństwie do skody.

Opublikowano

A myślisz że jak kupisz skodę w PL to masz pewny przebieg,  co jak co ale w kręceniu liczników  Polacy są najlepsi. Druga sprawa kto szuka c6 w przedziale 30-40 tyś ?? 

C6 to Max do 30 tyś kupisz w fajnym stanie tylko trzeba poszukać cierpliwie, w granicy 30-40 można już kupić a4 b8 młodszą i jak dla mnie ładniejszą wersje.

Opublikowano

Nie wiem jak kształtują się ceny tych aut Ale za 30 tys wolał bym jednak superba. Przy tym budżecie nie ma co szaleć. A auto zawsze młodsze i tańsze w naprawach.

Natomiast i podany wyżej ford i volvo przegrywają z superbem szerokością z tyłu. Niby tam po 2 cm z kawałkiem. Ale przy montażu fotelików może i tego zabraknąć.

Opublikowano (edytowane)

No przecież napisałem, że skoda szersza z tyłu to jak w każdym wymiarze. Porównaj sobie na stornach, które podlinkowałem.

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/ford/mondeo/iv/kombi/silnik-diesla-2.0-duratorq-tdci-dpf-140km-2007-2014/ranking/?nadwozie=37

Szkoda, że nie ma tutaj wszystkich samochodów. Ale Mondeo wypada gorzej niż a4 jeśli chodzi o szerokość na wysokości podłokietników.

Poniżej szerokość nad podłokietnikami. Tutaj mondeo wypada słabiej od superba. Nie ma go w zestawieniu ale jest to o chyba coś koło 2 cm mniej.

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/skoda/superb/ii/kombi/silnik-diesla-2.0-tdi-cr-dpf-140km-2010-2013/ranking/?nadwozie=35

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Ford ma wyżej poprowadzony podłokietnik stąd pewnie różnica, spotykam te 3 auta na co dzień i ford jest wyraźnie przestronniejszy nie mówiąc już o volvo. Najlepiej podjechać na komis i pooglądać wszystkie zaproponowane na żywo. Jest jeszcze R-klasa ale nie wiem czy można ją polecić z czystym sumieniem. 

Opublikowano
8 godzin temu, sumek666 napisał:

Audi A6 C6 Avant

wejdą 3 foteliki na tylną kanapę?

lub polecicie jakieś fajne kombi gdzie wejdą?

szczerze to nie wiem co chcę. Wiem, że nie podobają mi się auta typu VW Touran (aczkolwiek chyba się na tym skończy :/

Fiat Multipla. Wejdą trzy.