Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podam przykład z mojej okolicy. Jeśli chemirol ma środek który mnie interesuje to wiem że taniej nigdzie nie zakupie. Dwa lata temu porównywałem. W chemirolu ciężko z środkami bayern i to jest trochę minus.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Procam solo ventura nie bardzo chce sprzedać, w pakietach chetnie. Tylko jaki sens tych pakietów ??  

Pakiet zboża rekord 10 t -   15 670 zł  na 17-20 ha 

Pakiet zboża standard  -  16 500 na 30 ha 

kolo 300 zl na pakiecie to jakies odzywki stymulatory i inne bzdety . ale nagrod mozna fajnie zgarnac

ale np te nagrody  wygladaja zachecajaco. korzysta ktos z tego ?  punkty za pakiety to za duze zdzierstwo. Ale np 10 l input  to 15 punktow  to np kosiarka spalinowa.  Nie ma tu zadnych haczykow? tak to sie przelicza jak oni podaja?

znaczy chyba 10 l input + 10 fandango  to 15 pkt

Za 20 tyś robię ochronę z najwyższej półki na ponad 40 HA. Ja jeszcze siedzę i myślę co będę dawał :D

Opublikowano

Ale tam jeszcze te pierdoły nhcdelta pro leaf p, pro keafmax calcorium chyba wchodzi co nie zmienia faktu że to paki na 8 ton w górę i mnie nie interesują. 

56 minut temu, isentor napisał:

Tak abstrahując od tematu. Wymieniacie firmy takie jak Agrolok, Chemirol, Agrii, Procam. A czemu nie pytacie u innych? Ampo-Merol duża firma, Timac trochę mniejsza etc?

Bo daleko jest. 

1 godzinę temu, masa24 napisał:

CA co polecasz z tych procamowskich cudów ? Proleaf max 4.0? 
Te pakiety trochę przestrzelone 

kolo 850 zł brutto i jakies 600 brutto na ha. 

Proleaf Max to stabilizuje ph cieczy naoewno bo ani razu Kisiel się nie zrobił, raz ojciec mieszał bo mnie nie było dodał go na sam koniec to zalepiło filtry ale niema co się dziwić jak u wszystko po kolei szło jak stało. 

Opublikowano

A chcecie przeczytać coś fajnego to proszę: w agri Sędziszów jeszcze nie mają żadnych cen śor ponieważ jeszcze magazyny nie wystawiły cen, a jedynie czym handlują to nawozami 

Opublikowano
masa24 napisał:

34 minuty temu, Grzegorz86 napisał:

Ale czego nie będzie? Tracka? Kupowałem ze dwa tygodnie temu w ich sklepie w Aleksandrowie Kujawskim bez problemu. Kilka dni wcześniej dzwoniłem czy mają, sprawdził i stwierdził że około 90 baniek 5litrowych ma na magazynie.

Po ile kupiłeś ?

650 brutto za 5l.

Opublikowano
8 godzin temu, areqo napisał:

A chcecie przeczytać coś fajnego to proszę: w agri Sędziszów jeszcze nie mają żadnych cen śor ponieważ jeszcze magazyny nie wystawiły cen, a jedynie czym handlują to nawozami 

Większość firm nie ma cen na nowy sezon, a jak są to nie ciekawe ,koniec lutego zaczyna się sezon

Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

Większość firm nie ma cen na nowy sezon, a jak są to nie ciekawe ,koniec lutego zaczyna się sezon

Myślisz że w tym okresie będzie taniej jak wszyscy będą kupować niż teraz ?

Opublikowano

Przecież firmy między sobą biją się o klienta i nikt pierwszy nie chce podać oficjalny  cennik ,środki które są mało dostępne mogą drożeć ,te firmowe mogą stanieć

Opublikowano

Jak masz dużo hektarów to może się biją o Ciebie. Na mniejszych mam wrażenie że patrzą z pogardą i z łaską sprzedają ale to moje zdanie.

Koła stron temu kolega forumowy wrzucił taki przepis

150 g protiokonazolu + 7-8 g cyflufenamidu/300 g spiroksamina lub 130 g metrafenon + 120 g difenokonazolu/150 g tebukonazolu

Podpowie ktoś jakie produkty wejdą w ten skład ? 

I czy na małe ilości 10ha jest sens się bawić w zupki czy lepiej gotowca ? Chyba że produkty z t1 będą odpowiednie również na t2

Opublikowano
32 minuty temu, Janeczko napisał:

Jak masz dużo hektarów to może się biją o Ciebie. Na mniejszych mam wrażenie że patrzą z pogardą i z łaską sprzedają ale to moje zdanie.

Koła stron temu kolega forumowy wrzucił taki przepis

150 g protiokonazolu + 7-8 g cyflufenamidu/300 g spiroksamina lub 130 g metrafenon + 120 g difenokonazolu/150 g tebukonazolu

Podpowie ktoś jakie produkty wejdą w ten skład ? 

I czy na małe ilości 10ha jest sens się bawić w zupki czy lepiej gotowca ? Chyba że produkty z t1 będą odpowiednie również na t2

Input 460ec Kroton Thesorus 460ec

Z metrafenonem brak gotowych mieszanin.

2 substancje to nie zupa :D

Opublikowano

Jeszcze nie dzwoniłem do procam ale te 10 l input + 10 l fandango to jest nagroda na moje oko za pkt a nie ze za zakup tego są punkty. Ale tak sobie myśle ze to wcale nie jest głupie w moim przypadku. Biorę 5 pakietów zboża 10 + na 20 ha każdy po 16 000 netto czyli 800 netto ha. Ale dostaje 70 pkt , zamieniam na nagrody czyli input fandango po 40 l każdego , czyli wartość jakies 15 000 - 16 000 brutto 13 000 netto. Czyli 80000 - 13 000 = 67 000. Wychodzi 670 netto pakiet z dawkowaniem T1 track 0.5 , input 0.5 + halny . T2 lenvyor 1 l + 0.5 comet t3 fandango 0.5+ caramba 0,5. Do tego 80 l proleaf max które i tak chciałem spróbować i jakies bzdety .  A input fandango wykorzystam na inne hektary . 

Opublikowano

No ogólnie brać teb pakiet to głupota ale jakbym wymienił na input i fandango to ma to jakiś sens

Ja jestem jak dobry ojciec . Co złe to zganie. Za dobre pochwale ale i przyznam się do błędu 😀

Opublikowano (edytowane)

Zmiana obliczeń 😀JBiorę 5 pakietów zboża 10 + na 20 ha każdy po 16 000 netto czyli 800 netto ha. Ale dostaje 70 pkt , zamieniam na nagrody czyli input  40 l każdego , czyli wartość jakies 8000 brutto , 6500 netto. Czyli 80000 - 6500= 73500 .Wychodzi 730 netto pakiet z dawkowaniem T1 track 0.5 , input 0.5 + halny . T2 lenvyor 1 l + 0.5 comet t3 fandango 0.5+ caramba 0,5. Do tego 80 l proleaf max które i tak chciałem spróbować i jakies bzdety .  Czyli jednak drogo.

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mraukot napisał:

Jak triazol 😋

😁 Nie jak zwykły  triazol tylko 
- Revysol® wiąże się średnio 100-krotnie mocniej z patogenem
- Bądź niezależny od pogody – działa już od 5 st. C

• - Skutecznie chroni przed septoriozą nawet do 50 dni
    Więc chyba naprawę warto 😊
Edytowane przez loquito
Opublikowano

Jak widzicie  t1 input 0,5l   tenore 400  0,5 l   halny  0,13 l   ?  troche to kombinowane ale procam tak proponuje. Patrze teraz drugi pakiet i ten wyglada rozsadniej.  Cena  16 500 netto  na 30 ha. Do tego 10 l fandango za punky o wartosci okolo 1800 netto. Wiec pakiet na 30 ha wyjdzie w cenie  490 netto. I tu mamy t1 opisane powyżej, 1 l fandango na t2, oraz tebu na t3.  dodajac 0,5 l metkonazolu za 50 zl netto do t3  mamy 540 netto za ten pakiet + odzywki  proleaf 4.0  80 l , cynkophos pro , nhca delca , improver oraz  insektycyd.  Moze to bzdety ale 540 netto za ciekawe 3 zabiegi i pakiet odzywek stymulatorow wydaje sie ok . najgorzej wg mnie wypada t 1