Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, XTRO napisał:

tern chyba lepiej dać chociaż te 0,4l ?

Kiedyś jak był Tilt turbo to w mieszaninie z Unixem zalecali go dawać w dawce 0,6l/ha co można przeliczyć na Tern w dawce 0,35l. Więc niech będzie że do Delaro Tern w dawce 0,3-0,4l. 

10 minut temu, Tomek90 napisał:

Ty z 2 lata temu, teraz nie jest po 80-90??

https://dlaroslin.pl/fungicydygrzybobojcze/27994-Mirage_450_EC_5L-5902077104092.html?search_query=prochloraz&results=22
https://dlaroslin.pl/fungicydygrzybobojcze/44905-Faxer_5L.html?search_query=prochloraz&results=22

A ten Input Triple to też takie dziwne, bo dać 1l/ha to dawki protiokonazolu i proquinazydu są w porządku ale spiroksaminy to o 1/3 mniej wyjdzie niż w podstawowym Inpucie. 200g spiroksaminy zadziała tak samo jak 300g morfoliny? 

Artemis to chyba półkę niżej, bo triazol słabszy i brak SDHI. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Był, ale na "rolno ogrodniczy" jest Mirage w cenie rzekomo 249,5 zł/5l.

loquito napisał:

46 minut temu, XTRO napisał:

tern chyba lepiej dać chociaż te 0,4l ?

Kiedyś jak był Tilt turbo to w mieszaninie z Unixem zalecali go dawać w dawce 0,6l/ha co można przeliczyć na Tern w dawce 0,35l. Więc niech będzie że do Delaro Tern w dawce 0,3-0,4l. 

10 minut temu, Tomek90 napisał:

https://dlaroslin.pl/fungicydygrzybobojcze/27994-Mirage_450_EC_5L-5902077104092.html?search_query=prochloraz&results=22
https://dlaroslin.pl/fungicydygrzybobojcze/44905-Faxer_5L.html?search_query=prochloraz&results=22

A ten Input Triple to też takie dziwne, bo dać 1l/ha to dawki protiokonazolu i proquinazydu są w porządku ale spiroksaminy to o 1/3 mniej wyjdzie niż w podstawowym Inpucie. 200g spiroksaminy zadziała tak samo jak 300g morfoliny? 

Artemis to chyba półkę niżej, bo triazol słabszy i brak SDHI. 

Od kilku sezonów stosuję głównie Proline Max ( Input sprzedawany przez Agrii ) w dawce 1 - 1.1 l/ha i w zupełności jest to wystarczające T1 u mnie. Koszt ok. 170

Opublikowano (edytowane)

W dawce którą stosujesz Inputu 1-1,1l/ha jest 300-330 g spiroksaminy, a takiej samej dawce Input Triple będzie 200-220g spiroksaminy, czy to będzie również wystarczające? 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Spiroksamina to głównie interwencyjnie na mączniaka.. Jeśli odmiana bardziej podatna (akurat sieję raczej mało podatne na mączniaka odmiany pszenicy), to spiroksamina nie zabezpieczy na dlużej roślin, podobnie zresztą tak morfoliny... Dlatego dodatek długodziałającego zapobiegawczo proquinazidu, wydaje się jak najbardziej trafionym.. Już kilkanaście lat temu jak wszedł Input, na intensywnie prowadzonych plantacjach o wys. potencjale plonowania, dodawano Talius do Inputa (u), tak że Bayer Ameryki nie odkrył (jedyne co, to okroił dawkę spiroksaminy 😎)

Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

Był, ale na "rolno ogrodniczy" jest Mirage w cenie rzekomo 249,5 zł/5

W jakim sensie "rzekomo" ? Nie widać tej ceny , jest (w Pakos) Mirage 5l/306zł.

Opublikowano

No patrz, a jakąś godzinę temu widniała cena 249,5 zł. dlatego zdziwiła mnie ta cena 🤔 Wiem że było 306, bo w święta przeglądałem.. Oni tam coś pier.olą, bo kiedyś kupiłem Boogie (zrobiłem przelew) i cisza. Po kilkukrotnym zapytaniu, w końcu dowiedziałem się że aktualnie nie mają towaru na magazynie i czekają na dostawę. Anulowałem zamówienie i podziękowałem za "współpracę".

Napisałem "rzekomo", bo wydało mi się to nierealne...

Opublikowano

To ja mam chyba szczęście, bo od najmniej 4 lat biorę u nich praktycznie wszystko i w ciągu dwóch dni jest u mnie 🤔 raz miałem sytuację, że czekałem ok. tygodnia, do darmowej przesyłki brakowało parę zł, to wrzuciłem puszkę karmy dla psa, po 4-5 dniach telefon że nie mają już tej karmy, nie przyszła dostawa i czy mogą jednak dać inną firmę w tej samej cenie 😅

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jasne . Mam taką zagwozdkę ,mam Ceando , planowałem dać 1,25 l/ha + cyflufenamid(Cyflux 0,15 ). Pszenica po rzepaku i strączkowych i tu powinno być dobrze , martwi mnie pszenżyto , jest po pszenicy , słoma została przemieszana (nie było orki) i obawiam się , że będzie presja fusarium , coś bym zmienił w tym T1 w pszenżycie , nie mam pomysłu i nie chcę wchodzić w duże koszty . Jakieś rady ?

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

Głównie zaopatruję się w pobliskich punktach ( w promieniu 7 km. są 4) więc nie muszę kupować niewiadomo skąd i czekać na dostawę. Dzwonię, zajeżdżam, przywoże i pryskam 😉 Jedynie wtedy z tym Boogie kombinowałem, bo w okolicy nikt nie chciał dzielić paków, a Fandango nie było mi potrzebne. Na marginesie dodam, że rok wcześniej też zamówiłem samo boogie w Pakosie (poraz pierwszy) i nie było żadnych problemów.

fezoi napisał:

Wszystko jasne . Mam taką zagwozdkę ,mam Ceando , planowałem dać 1,25 l/ha + cyflufenamid(Cyflux 0,15 ). Pszenica po rzepaku i strączkowych i tu powinno być dobrze , martwi mnie pszenżyto , jest po pszenicy , słoma została przemieszana (nie było orki) i obawiam się , że będzie presja fusarium , coś bym zmienił w tym T1 w pszenżycie , nie mam pomysłu i nie chcę wchodzić w duże koszty . Jakieś rady ?

Można by prochlorazu dorzucić..

Opublikowano
2 godziny temu, fezoi napisał:

W jakim sensie "rzekomo" ? Nie widać tej ceny , jest (w Pakos) Mirage 5l/306zł.

Faxer 5 litrów rzeczywiście jest w cenie 280 zł  w dlaroślin , zamówiłem 30 litrów . W tamtym roku za Mirage płaciłem coś koło 380 zł  / 5 L , teraz jest 308 zł  także ceny prochlorazu  spadły minimum 10 zł na litrze .

Opublikowano

Cena prochlorazu nie spadła teraz, tylko 2 lata temu bezpodstawnie wzrosła.. tak samo jak epoksykonazol.

Opublikowano (edytowane)

Co myślicie na t1 o :

track 1l (boskalid 230g + epoksykonazol 67g )  + 450g prochlorazu 200zł

priaxor 1l (piraklostrobina 150g + fluksapyroksad 75g)  + 450g prochlorazu 200zł

turbo pak (fenpropidyna 300g + metkonazol 48g + 450g prochlorazu  180zł

Który lepszy? Ostatnie 2lata stosowałem boogie na t1 i chciałbym coś zmienić.

Edytowane przez kamilc017
Opublikowano (edytowane)

@kamilc017 Track + jakaś morfolina by chyba było lepsze, bo boskalid na podstawę a mofolina na mączniaka.
A ten turbo pak to się dobrze nadaje do tego żeby Tern użyć z Track/Delaro w zbożach a Plexeo z tebukonazolem na T3 lub na pierwszy zabieg w rzepaku.

Edytowane przez loquito
  • Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, mraukot napisał:

Cena prochlorazu nie spadła teraz, tylko 2 lata temu bezpodstawnie wzrosła.. tak samo jak epoksykonazol.

Pamięta Kolega cenę Boogi z poprzedniego sezonu ? 2400zł za 15 l to "normalna cena" ? Myślę spróbować w jęczmieniu ozimym .

Opublikowano

Jaka dawka Tracka? Jak 1 l to z podstawą wychodzi różnie.

23 godziny temu, loquito napisał:

A jaka wasza opinia na mieszaninę Delaro 0,8-0,9l + np. Tern 0,3l. 175 zł i protiokonazol na podstawę i seprotiozę jest, morfolina na mączniaka jest i ta strobiluryna jeszcze pewnie cudów ona nie robi ale jakiś efekt zielonosci pewnie daje .
Jak już w użyciu epoksykonazolu nie bedzie to z gotowych, kompletnych środków na T1 to jedynie Boogie zostanie.  

Proponuje protiokonazol solo + cyflufenamid

15 godzin temu, kamilc017 napisał:

Co myślicie na t1 o :

track 1l (boskalid 230g + epoksykonazol 67g )  + 450g prochlorazu 200zł

priaxor 1l (piraklostrobina 150g + fluksapyroksad 75g)  + 450g prochlorazu 200zł

turbo pak (fenpropidyna 300g + metkonazol 48g + 450g prochlorazu  180zł

Który lepszy? Ostatnie 2lata stosowałem boogie na t1 i chciałbym coś zmienić.

1 lub 3

Opublikowano

Panowie czy artemis w dawce 2l/ha da rade w pszenicy po rzepaku i owsie? Nie chce pchać się w nie wiadomo jakie koszty ale chcę mieć dobrze zabezpieczone zboże. Czy może lepiej turbo pak+prochloraz? Cenowo wychodzi podobnie 

Opublikowano
2 godziny temu, losktos napisał:

Jaka dawka Tracka? Jak 1 l to z podstawą wychodzi różnie.

Proponuje protiokonazol solo + cyflufenamid

1 lub 3

0,5 kg unix + 0,4 tern + 100g protiokonazol będzie ok na t1 w jęczmień i pszenice ? 

Opublikowano
7 godzin temu, krychu napisał:

240 zł na ha to za drogo. W tamtym roku 15 litrów wychodziło u mnie 1980 brutto

Niestety wszystko drożeje 😔

Gdzie kupowałeś ?