Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Robroy napisał:

To na t1 na mączniaka już fenpropidyna raczej zostaje i środki typu Turbo Pak

proquinazid, metrafenon, spiroksamina, pyriofenon

Opublikowano

@mraukot a jak wygląda porównanie skutecznosci tych substancji? bo z tego co sie orientuje to fenpropidyna i fenpropimorf najlepiej dzialają na mączniaka no i nie mają wiekszych problemów z nizszymi temperaturami

Opublikowano

Morfoliny są dobre na mączniaka ale najlepszą kosą jest właśnie cyflufenamid. Morfolina to typowy czyściciel, ale słabo zabezpiecza. Cyflufenamid działa dobrze wyniszczającą i interwencyjnie. Proquinazid bardzo dobra substancja ale typowo zabezpieczająca. Niestety obie substancje cenowo wypadają gorzej w stosunku do morfolin.

Sam fenpropimorf nie był nie wiadomo czym na mączniaka. W odróżnieniu od fenpropidyny słabiej wyniszczał ale trochę zabezpieczał przed chorobą. Jako dodatek do mieszanin w stylu triazol+morfolina+coś na podstawę sprawdzał się, szczególnie pod względem cenowym. Działanie mączniakobójcze nie najsilniejsze ale zwykle wsparte triazolem lub trzecią substancją (np. Capalo) było całkiem ok. Kolejna zaleta fenpropimorfu to to, że trącał trochę septoriozę i rdze.

Zastąpienie fenpropimorfu wyżej wymienionymi będzie raczej lepsze w efekcie, ale pogarsza stosunki cenowe.

Póki co alternatywa w podobnych pieniadzach - fenpropidyna i chinoksyfen. Chinoksyfen bardzo zbliżony do fenpropimorfu z tym ze działa tylko na mączniaka. Ale nie wiem czy on też nie wyleci z obiegu

• Thanks 1
Opublikowano

Chinoksyffm raczej niedostępny od dłuższego czasu, chyba że gdzieś "na wyłączność". Słuszna uwaga, że fenpropimorf wykazywał także działanie przeciw rdzom.

Opublikowano

Na pewno każde nowe rozwiązanie a raczej nowa substancja jest warta inwestowania a przynajmniej spróbowania. Nowa substancja to zawsze szansa na lepszą skuteczność.

Osobiście nie jestem zwolennikiem strobiluryny w T1 i chyba to najbardziej mi nie pasuje w tym rozwiązaniu. Ale to tylko moja opinia. Rozważając 2 zabiegi, dodatek strobiluryny trochę wydłuży ochronę i nieco wypełni lukę pomiędzy T1 i T2, więc może i to nie jest takie głupie. Cena spora bo pewnie coś w granicach 240 zł. Ale może gdyby wyrwać go w jakiejś promocji. Dawki substancji nie głupie, 150 g metrafenonu i 100 piraklostrobiny to całkiem przyzwoicie. Nie wiem jak wygląda dawkowanie mefentriflukonazolu, ale patrząc na to że to triazol to 100 g jest dość przyzwoitą dawką

Opublikowano

Pisałem o niej na blogu. Jak dla mnie cenowe przegięcie w dawkach zalecanych przez producenta.  2 x SDHI jest spoko ale czy konieczne? Zastanowiłbym się. W efekcie sam bixafen z protiokonazolem bez fluopyramu zbytnio nie ustępuje (potwierdzone testami). Gdybym miał wybierać ten środek to kusiłbym się o dawkę 1 l w zabiegu T2, ewentualnie max 1,2 l w T2/T3. Stawka 300 zł/ha za jeden zabieg jest dla mnie nie do przyjęcia. Tym bardziej że w przedziale 150-200 zł/ha można wybrać już coś na prawdę dobrego

Opublikowano
tomekZ058 napisał:

panowie jak to jest z tym epoksykonazolem bo słyszałem że jest podobno wycofywany

zagłębiłem się w ten temat w tam tym tygodniu, substancja praktycznie nie do dostania, no chyba że gdzieś zalega jakiś leżak magazynowy z ubiegłego sezonu

Opublikowano
17 godzin temu, losktos napisał:

Pisałem o niej na blogu. Jak dla mnie cenowe przegięcie w dawkach zalecanych przez producenta.  2 x SDHI jest spoko ale czy konieczne? Zastanowiłbym się. W efekcie sam bixafen z protiokonazolem bez fluopyramu zbytnio nie ustępuje (potwierdzone testami). Gdybym miał wybierać ten środek to kusiłbym się o dawkę 1 l w zabiegu T2, ewentualnie max 1,2 l w T2/T3. Stawka 300 zł/ha za jeden zabieg jest dla mnie nie do przyjęcia. Tym bardziej że w przedziale 150-200 zł/ha można wybrać już coś na prawdę dobrego

Skąd ci wyszło 300 zł ,mi na T-2 przy 1 litrze 178 netto minus bon paliwowy i dodatkowy bonus od firmy za ilości jakie biore ,na T-1 szło delaro,na T-3 tebukonazol+ metkonazol

Opublikowano

Chyba że na 1-2 ha  to wychodzi drożej ,ale tacy rolnicy pryskają podrubami

Opublikowano

Cena podstawowa to okolice 200 zł, więc przy dawce zalecanej przez producenta nie inaczej tylko 300 zł. Pisałem wcześniej o RevyFlexie, że gdyby wyrwać środek w promocji to inna sprawa i to samo tyczy się Ascry i wielu innych środków.

Opublikowano

Litr Ascry za 200 powinien wystarczyć w T2. Porównując to rozwiązanie do Fandango w dawce 1l/ha za prawie 200pln, napewno wypadnie lepiej. Druga kwestia, dwa sdhi w jednym preparacie, to chyba jednak trochę przerost formy nad treścią.. Odnośnie tego całego Revyflex, to dodatek strobi w T1 wydaje się zbędny...

Opublikowano

No, na T1 to cena reyvyflex wydaje się kosmiczna tak "na czysto"...

a na T2 jak ma się iść w okolice 200 zł to już chyba najlepiej pojechać z Elatusem i nawet nie pełna dawką a 0,8l/ha

Opublikowano

delaro na t1 dobry pomysł ?

FarmerDyzio napisał:

1l pszenica euforia

FarmerDyzio napisał:

FarmerDyzio napisał:

1l pszenica euforia

pszenżyto Claudius

Opublikowano
41 minut temu, miwigos napisał:

Dwa lata już stosowałem ,mi pasuje

Nie pisz takich rzeczy bo zaraz cie zjedza znawcy ze Delaro nie nadaje sie na T1😂😂😂 Ja od 3 lat stosuje i nie zamierzam zmieniać