Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszecie o ozimych a jakie macie plany ochrony w pszenicy jarej?
Na zaprawę poszło kinto duo i teraz się zastanawiam nad ochroną 

T1 0,6 l tilt turbo + 0,3 l atak 

T2/T3 0,4 l amistar + 0,4 duet ultra
Przedplon kukurydza oraz zboże. Coś zmienić w ochronie?
W zimowej 
T1 0,8 tilt turbo + 0,8 atak

T2 0,5 amistar + 0,5 duet ultra
T3 0,7 prosaro

Opublikowano

Piszecie o ozimych a jakie macie plany ochrony w pszenicy jarej?

Na zaprawę poszło kinto duo i teraz się zastanawiam nad ochroną 

T1 0,6 l tilt turbo + 0,3 l atak 

T2/T3 0,4 l amistar + 0,4 duet ultra

Przedplon kukurydza oraz zboże. Coś zmienić w ochronie?

W zimowej 

T1 0,8 tilt turbo + 0,8 atak

T2 0,5 amistar + 0,5 duet ultra

T3 0,7 prosaro

od kilkunastu lat sieje zawsze pszenice jarą po zimowej wiec trochę wiem o ochronie.Rzadko łapie choroby od początku strzelania w źdźbło.W tym okresie wystarczy 0.5 l prochlorazu i duett star 0.8.Na flagowy najlepiej triazol i strobi.Minimum to soligor 0.8 l.Na kłos sam tebukonazol wystarczy.plony na słaby rok to 5 ta na dobry powyżej 7 t

Opublikowano

Ja zaplanowałem na pszenicę jarą i jęczmień jary:

T1 Duet Star 1l/ha 

T2 Fandango 0,8l/ha 

T3 zależnie od presji chorób ale tylko w pszenicy jarej może 1l Tebu może coś troszkę lepszego.

Opublikowano

Taki sam mam plan na jęczmień jary siany po pszenicy ozimej, mam nadzieję na 6-7t.

Czy pszenice ozimą na cele paszowe tzn nie będę sie starał o białko, gluten warto pryskać 3x fungi? Zakończyć na T2 epoksy+azoksy? Czy warto dać na T3 tebu? Chciałbym ukosić 7-8t, siana po grochu.

Opublikowano

Taki sam mam plan na jęczmień jary siany po pszenicy ozimej, mam nadzieję na 6-7t.

Czy pszenice ozimą na cele paszowe tzn nie będę sie starał o białko, gluten warto pryskać 3x fungi? Zakończyć na T2 epoksy+azoksy? Czy warto dać na T3 tebu? Chciałbym ukosić 7-8t, siana po grochu.

obserwuj pogodę podczas kwitnienia pszenicy.Będzie wilgotno to i warto zrobić t3 pomimo że pszenica idzie na paszówke

Opublikowano (edytowane)

Witam w tym roku  roku planuje dwa zabiegi fungicydowe w życie hybrydowym oraz pszenżycie i pszenicy do dyspozycji mam:

Acanto 250sc (pikoksystrobina)

Falcon 460Ec (Tebukozyna ,spiroksymina,tramidenol)

Rubic 125sc (epoksykonazol )

Soligor 425ec (tebukonaqzol,spiroksamina,protiokonazol)

Wirtuoz 520ec( prochloraz,tebukonazol,proguinazid)

które z tych środków dać na T1 w życie hybrydowym a jakie w pszenżycie i pszenicy oraz które na t2

Edytowane przez 2xandrzej360
Opublikowano

Niektórzy leca trzy zabiegówkę na pszenice jarą i jeczmień. No no na bogato panowie na bogato. 

Jeczmień jary jak ktoś już pisał 0.5 boogie potem 0.5 fandango i nic lepszgo w tej kasie. 

Opublikowano

Ja w pszenżycie zimowym mam mączniaka , pierwsze kolanko nie jest jeszcze  w pełni wyczuwalne we wszystkich roślinach czy można już prysnąć na T1  bo na środkach pisze że od fazy 1 kolanka czyli   ( BBCH 31 ) czy coś się stanie jak opryskam wcześniej .

Opublikowano

Co będzie lepsze/skuteczniejsze jako dodatek do 1l Bumper Super: 0,3 Property (pyriofenon) czy 0,4 Corbel (fenpropimorf) w pszenicy ozimej? Mączniaka w zasadzie nie widać, co nie znaczy, że go nie ma.

Taniej  o 15 zł wychodzi Corbel.

Opublikowano (edytowane)

Jak nie trzeba interwencyjnie to Property zabezpieczy lepiej i na dłużej. Masz też wpomaganie ochrony podstawy źdźbła. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Jakie są Wasze opinie na temat Pakietów Bayer Univo XPro, Univo i Fusaro. Jak się ma w nich stosunek jakości zabiegu do ceny i czy w cenie tych pakietów można wykonać ochronę 3 zabiegową nie odstającą jakością. 

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy można zrobić oprysk grzybówka+skracanie+odżywki a na następny dzień RSM, a może lepiej odwrotnie RSM a na następny dzień oprysk. Czas goni, kolanko ucieka i druga dawka by się przydała i zastanawiam się jak to zrobić żeby nie przedobrzyć.