Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

te moje fotki jęczmienia z niedzieli pokazują jak się grzyb nie rozwija na Dolnym Śląsku

Pszenica też tez tak była porażona- czy czysto, ten jęczmień to na browar

Edytowane przez miwigos
  • Root Admin
Opublikowano

jak poszło wczoraj a przymrozek dziś to w miare spokojnie, gorzej gdybyś skończył pryskać o 17.00 a o 3.00 byłoby juz -3

Przed chwilą, miwigos napisał:

W pszenicy tez tak- czy czysto, ten jęczmień to na browar

w pszenicy czysciutko, jęczmień na pasze

Opublikowano

To nie lepiej pszenice siać, hodowli nie masz to nie potrzebujesz

Opublikowano
8 godzin temu, XTRO napisał:

Też t1 jeszcze nie dałem w pszenicy a już by pasowało. Weekend zimny to pewnie w przyszłym się uda. Jeśli tak jest to może tak wyjdzie ze tylko 2 zabiegi będą 

Ja to po świętach zrobię u nas na zachodzie niema spiny 😋

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

jęczmień lepiej sypie, kosi się trzy tygodnie szybciej. żniwa się rozkładają

tak że żniwa się rozkładają to mogą mówić ci co mają powyżej 100 ha, a u ciebie 30 ha to jak się przyłożyć to na spokojnie w 2 dni się zrobi . Może i jęczmień sypnie trochę więcej , ale cena jest na ogół niższa więc na jedno wychodzi.

Opublikowano

To ile sypie jęczmień ,najwyżej tona więcej jak pszenica, ale dużo tańszy

• Root Admin
Opublikowano

Niestety, już dawno nie miałem pszenicy na 9 ton, a jeczmien czesto jest blisko 10. Chyba przez to ze jest szybszy od pszenicy, to jest mniej wrażliwy na ostatnie susze które były w maju czerwcu.

W tym roku po raz pierwszy wynik na pszenicy był lepszy niż na jęczmieniu, ale to głównie przez to że bardzo dużo pszenicy nie byłem w stanie sprzedać w żniwa i pojechała na magazyn. A różnica niemal 300zł na tonie zrobiła swoje.

Opublikowano

Niektórzy to by siali tylko pszenice w monokulturze, a potem latanie opryskiwaczem z glonami i kwasami, bo "rosnoć" nie chce 😆

Pierdolą niektórzy jakby z jajka wczoraj wyszli 🤔 Chociażby ze względów fitosanitarnych lepszym rozwiązaniem jest uprawa jęczmienia, niż pszenicy po pszenicy. Jeśli chodzi o rozłożenie żniw, to jak najbardziej in plus dla j.ozimego, chociażby z powodu wczesnego zejścia z pola i wystarczającej ilości czasu do siewu rzepaku, co przy pszenicy i mokrych żniwach nie zawsze jest takie oczywiste, zwłaszcza w płd. zach. i płd. części kraju..

• Root Admin
Opublikowano

w tym sezonie zmieniam płodozmian. z 3 roślin zrobi się 5, w koncu bedzie można mówić o płodozmianie, bo rzepak, pszenica, jęczmień, rzepak, pszenica to taki płodozmian, jakby go nie było, ale to już temat na inną historię

• Root Admin
Opublikowano
44 minuty temu, mraukot napisał:

Ale nie będą to 3 gatunki zboża i rzepak.. 😋

Jeśli kukurydze potraktować jako zboże to będą to 3 różne zboża i rzepak i do tego rasowy międzyplon, ale już inne grupy, i w końcu coś jarego i rozstrzelenie rzepaku co 4 a nie co 3 lata.

Opublikowano (edytowane)

Witam, pytanie odnośnie środka Paket 250ec ( Zamiennik moddusa) Środek zakupiony 2 lata temu po prostu o nim zapomniałem. Był przechowywany w garażu w szafce, temperatura raczej nie spadła poniżej 0st C. Jak mogę sprawdzić czy nadal jest przydatny do użycia? Nie wygląda na zważony, czy mogą wystąpić ewentualnie skutki uboczne na roślinach ? Czy lepiej kupić nowy ?

Edytowane przez Adriangeo
Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał:

Jeśli nie przemarzł to śmiało możesz stosować. 

myślę że nie przemarzł był w garażu w szafce. Odkręcałem go i raczej nie wygląda żeby coś się z nim zadziało. 

Jeśli przemarzł to nie zadziała czy skutki mogą być gorsze ?