Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Mario5 napisał:

azoksystrobina na mączniaka nie działa wcale działa tylko zapobiegawczo  na DTR i rdze . Jeśli chodzi ci o łamliwość podstawy źdźbła to zdecydowanie duett.

Ja po wielu przeczytanych postach robię 2 pozycje

1. Zwiększona dawka duett na start

2. cyflux 0,2l + 150g proikonazol

Azoksystrobina ma działanie fizjologiczne jeszcze na rośliny więc nie jest głupia na t1 w mieszaninie

Edytowane przez isentor
Opublikowano

Azoksystrobina dlaczego na T1? Najbardziej chodzi mi o efekt zieloności wczesnych faz zbóż. U mnie na T2 azoksystrobina fajnie się sprawdzała z tym że później kombajn nie był w stanie pociąć tej słomy. Ziarno suche słoma mokra. W tamtym roku postanowiłem azoksystrobine dać na T1 i mi się to fajnie sprawdziło. Miałem pas kontrolny bez azoksystrobiny na T1. Pszenica miała inny odcień zieleni oraz były bardziej porażone rdza. Mnie poprzednie lata nauczyły jednego. NAJWAŻNIEJSZE JEST T1. Lubię bawić się w pasy kontrolne i tam wywnioskowałem że dając słabą ochronę na T1 później już nie idzie tego odrobić. W tamtym roku dawałem ventur 300 sc w dawce 1 l/ha po rzepaku oraz 1,2 l/ha monokultura + cyflufenamid. Nie poradził sobie z podstawą ventur w monokulturze. Dlatego na ten rok idę w Unix + protiokonazol tak jak panowie mi tu doradzili. Natomiast azoksystrobina to mój wymysł.

Opublikowano

A co w takim zestawieniu mączniakiem ? ani protio ani cyprodynil go nie ruszą. myślałem nad takim zestawieniem Ale uważam że tu jest słabo z mączniakiem

Opublikowano
robercikj100 napisał:

a jak by porównac ten duett na start tylko w dawce 1,2 =+ 0,4 l (czyli 240g boskalid 120g krezoksym metylowy, 120g metrafeon) do 1l input triple (priotiokonozal 160g, spiroksamina 200g, proqinazid 40g)

Co lepiej podziała na podstawe ? i jak z ochroną liści w tym duecie ?

Na papierze boskalid lepiej radzi sobie z podstawą niż priotiokonazol.

Boskalid ma działanie typowo zapobiegawcze !!

Opublikowano

ja planuje na piachach gdzie mam pszenżyto polecieć jeden zabieg w terminie t1 i to będzie artemis 2l/ha plus 80-100 g/ha azoksy i koniec A na lepsze ziemię gdzie jest pszenica pójdzie fossa 1l/ha (prochloraz + fenpropidyna) + 0.6 unixu bo mam problem z podstawą źdźbła szczególnie w monokulturze

Co myślicie?

Opublikowano

krychu To mnie teraz zasmuciłeś z tym venturem+cyflu.Mam juz kupiony a zamierzam pryskać na pszenzyta i j ozime wszystko w monokulturze :/ Co do Azoksy to wystarczy dać 100g na T2 żeby słoma w miarę doschła

Opublikowano

Niestety u mnie ventur nie dał sobie rady w Hondii oraz julius. Nawet 100 g azoksystrobiny u mnie jest problemem. Kombajn to tak kiepsko tnie że później idzie dostać białej gorączki przy uprawie. Kombajny kosza u mnie usługowo nie mam swojego. Nieważne jaka marka kombajnu zawsze leżał dywan z słomą jeśli szła azoksystrobina.

Opublikowano

Przy zimnej wiośnie co myślicie żeby dać

Turbo pak z syngenty + litr prochlorazu? Idzie 450g prochlorazu, 300 fenpropidyny i 48 g metkonazolu. 

Z internetu cenowo wychodzi 173brutto czyli faktycznie wyjdzie taniej jeszcze. 

Opublikowano
16 minut temu, szymonidas9 napisał:

Przy zimnej wiośnie co myślicie żeby dać

Turbo pak z syngenty + litr prochlorazu? Idzie 450g prochlorazu, 300 fenpropidyny i 48 g metkonazolu. 

Z internetu cenowo wychodzi 173brutto czyli faktycznie wyjdzie taniej jeszcze. 

Po co Ci turbo pak z metkanazolem. Lepiej kup protiokonazol i coś dożuć na mączniaka

Opublikowano

Protiokonazol to triazol czyli wymaga ciepła, a ja myślę jak się zabezpieczyć w razie wiosny takiej jak w ubiegłym roku :) w wariancie z metko jeśli on zadziała gorzej jest morfolina i prochloraz jednak którym zimno aż tak nie straszne

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, szymonidas9 napisał:

Protiokonazol to triazol czyli wymaga ciepła, a ja myślę jak się zabezpieczyć w razie wiosny takiej jak w ubiegłym roku :) w wariancie z metko jeśli on zadziała gorzej jest morfolina i prochloraz jednak którym zimno aż tak nie straszne

była zimna wiosna, leciałem jeczmien prochloraz, fenpropidyna, protiokonazol - zrobiło super robote

Opublikowano
lukasz222 napisał:

Pełna dawka Artemisu i jeszcze do tego azoksy? Później prochloraz i Unix? Po co? Niektórzy tutaj kombinują jak konie pod górkę

azoksy pójdzie tylko na t1 na piachu z artemisem. A prochloraz z unixem i fenpropidyna uda na t1 na dobre ziemię A później normalnie t2, bo na piachu t2 robił nie będę. chyba jasno się wypowiedziałem

Opublikowano

Na piachu dajesz maksymalną dawkę jednego miksa + dodajesz dodatkowo 4 środek. Po co w tym wypadku pełna dawka Artemisu? To, że zwiększysz dawkę nie wydłuży działania. Prochloraz i cyprodynil to dwie substancje na choroby podstawy i znów łoisz maksymalne dawki, więc pytam po co? Wystarczy Unix i prochloraz wyrzucić, zamiast tego tebu lub protio na choroby liści.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 14.03.2021 o 21:53, krychu napisał:

Azoksystrobina dlaczego na T1? Najbardziej chodzi mi o efekt zieloności wczesnych faz zbóż. U mnie na T2 azoksystrobina fajnie się sprawdzała z tym że później kombajn nie był w stanie pociąć tej słomy. Ziarno suche słoma mokra. W tamtym roku postanowiłem azoksystrobine dać na T1 i mi się to fajnie sprawdziło. Miałem pas kontrolny bez azoksystrobiny na T1. Pszenica miała inny odcień zieleni oraz były bardziej porażone rdza. Mnie poprzednie lata nauczyły jednego. NAJWAŻNIEJSZE JEST T1. Lubię bawić się w pasy kontrolne i tam wywnioskowałem że dając słabą ochronę na T1 później już nie idzie tego odrobić. W tamtym roku dawałem ventur 300 sc w dawce 1 l/ha po rzepaku oraz 1,2 l/ha monokultura + cyflufenamid. Nie poradził sobie z podstawą ventur w monokulturze. Dlatego na ten rok idę w Unix + protiokonazol tak jak panowie mi tu doradzili. Natomiast azoksystrobina to mój wymysł.

Jaką ilość można byłoby zastosować azoksystrobiny do 1 litra Ceando?